M. Mikutavičius pratrūko keiksmais dėl „Iron Maiden“ skandalo

Dainininkas Marijonas Mikutavičius prapliupo keiksmažodžiais viešojoje erdvėje. Žinomą vyrą supykdė žinia, kad Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba uždraudė Kaune grosiančiai legendinei britų metalo grupei „Iron Maiden“ reklamuoti savo koncertą tokiais pačiais plakatais, kokie kabo Vakarų Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos miestų gatvėse.

Marijonas Mikutavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Marijonas Mikutavičius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2016, 1:11 PM, atnaujinta May 22, 2017, 8:12 AM

Sprendimas priimtas, gavus skundų, kad plakatai su grupės simboliu pabaisa Eddie gąsdina vaikus ir šiaip nepilnamečius asmenis. „Iron Maiden“ koncerto, kuris Kaune vyks birželio 23-ąją, rengėjai bus priversti pakeisti reklamos medžiagą. Tai nustebino ir britų grupę, kuri šįmet koncertuoja daugiau nei 30 šalių, bet niekur kitur tokių problemų nepatiria.

Socialiniame tinkle „Facebook“ Marijonas parašė atvirą ir piktą laišką Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai. Tiesa, dainininkas šiek tiek supainiojo įstaigas – žinutėje jis kreipiasi į Lietuvos žurnalistų sąjungos vadovą Dainių Radzevičių.

„Čia jūsiškiai, Dainiau Radzevičiau, tiesa? Šventoji kariauna. Ta, kur visiškai neturi kiaušų kapotis su žurnalistiką kanalizacijon paleidusiais žurnalistais, bet užtat p***c kaip žinančia, kad animacinis piešinukas gąsdina vaikus. Tai va, ta jūsų kariauna yra kvailesnė nei Kalbos kariauna, kur aiškina, kad „atsikeli ir varai“ yra kažkaiptaitennelabaigeraibiškįneaiškutodėlgalgeriaunereikia.

Ji durnesnė už visokias Tabako kontroles, kur megztas meškiukas su paralonine cigarete yra demonas, nors jis pats iš pradžių manė, kad jis tėra nekaltas raktų pakabukas. Jūsų kariauna visiškai debiliškesnė už kažkokį egzorcistą kunigą, kryžiumi gulintį prieš ožio skulptūrą miestelyje, nes – ožys, bl***a, šėtono simbolis. Ir egzorcistą aš dar suprantu. Jis gyvena magijos pasaulyje, vakarais jį lanko miestelio davatka, kuri po dvylikos virsta Lindsay Lohan. Jis turi savo pasaulėžiūrą ir kovoja su raganomis.

Bet kokiam pasaulyje gyvena jūsiškiai? Kurie, rodos, mokėsi. Skaitė įvairias knygas. Pažino žmones. Matė gyvenimo... Nieko jie nematė. Vieną dieną jiems plyš širdis, pamačius vaikų ant asfalto kreida išpaišytą Kempiniuką Plačiakelnį. Ir pasaulis dėl to nė akimirkai nesusigadins nuotaikos“, – rašė M.Mikutavičius.

Tačiau tuo viskas nesibaigė. Turėdamas laisvo laiko Marijonas pasidomėjo Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba, studijavo šios įstaigos internetinį puslapį.

„Ten dirba penkiolika žmonių. Keturiolika moterų ir vienas vyras. Vyras taip užlochintas, kad vienintelis vadinamas tiesiog specialistu, tuo tarpu kai visos moteys – vyr. specialistės ir inspektorės. Tai iš kur ten bus „Iron Maiden“? Ten per dienas ašaros ir Adelė.

P.S. Ir ne. Mano postas nėra seksizmas. Seksizmas kai turi vienintelį vyrą biure ir nepaaukštini pareigose“, – tikino Marijonas.

Žurnalistų etikos inspekcija sureagavo į skandalą ir savo svetainėje paviešino štai tokią informaciją:

„Žurnalistų etikos inspektorius ir prie jo veikianti ekspertų grupė per metus įvertina vidutiniškai apie 130 skirtingų skundų dėl galimo Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų pažeidimo.

Žiniasklaidoje skelbiama informacija, kad Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba uždraudė roko grupės „Iron Maiden“ koncerto reklamą. Tarnyba neuždraudė rodyti reklamos, o koncerto organizatoriams paaiškino, kad tokios reklamos skleidimas yra ribojamas, ir pareikalavo laikytis Lietuvos Respublikos įstatymų.

Atgarsio sulaukusios reklamos turinys nagrinėtas gavus asmenų ir institucijų skundus, pasitelkus vaikų psichologą ir vaikų bei paauglių psichiatrą. Įvertinus reklamoje pateiktus vaizdinius (reklamoje atvaizduota pabaisa, rankoje laikanti iš(si)plėštą širdį, lašantis kraujas) nustatyta, kad tokia reklama gali sukelti baimę ne visiems nepilnamečiams, o vaikams iki 14 metų (labiausiai iki 10 metų). Vaikai iki 10 metų sunkiai atskiria, kur yra fantazija, o kur realybė, todėl toks kruvinas, grėsmingas (ir vaikams neaiškus) personažas gali jiems sukelti išgąstį.

Tokiais atvejais suaugusieji vaikams turėtų papildomai paaiškinti realią situaciją: kas yra Eddie, kodėl šis personažas tokiu būdu pavaizduotas reklamoje, kokia yra reklamos reikšmė ir panašiai. Tačiau ne visada tėvai ar kiti suaugę asmenys gali būti šalia ir (ar) gebėti neutralizuoti sukeltą baimės jausmą, todėl siekiant apsaugoti pažeidžiamus vaikus tokio pobūdžio informacija yra ribojama Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 4 straipsnio 2 dalies 5 punktu.

Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 7 straipsnio 1 dalyje yra numatyta, kad tokio pobūdžio informacija gali būti skelbiama tik tose vietose, į kurias nepilnamečiai negali patekti, ir (arba) tokiu laiku, kuriuo nepilnamečiai negalėtų ja naudotis, arba kai naudojant technines priemones yra sudaromos sąlygos atsakingiems už vaikų priežiūrą ir auklėjimą asmenims užtikrinti galimybę riboti tokios informacijos pasiūlą nepilnamečiams. Viešosios informacijos rengėjai / skleidėjai gali ir kitais būdais riboti tokios informacijos sklaidą nepilnamečiams, kai aiškiai yra informuojama apie neigiamo poveikio informacijos pobūdį ir tinkamumą (Neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančios viešosios informacijos žymėjimo ir skleidimo tvarkos aprašo, patvirtinto Vyriausybės 2010-07-21 nutarimu Nr. 1121, 38 punktas).

Jeigu dėl įvairių priežaščių neįmanoma arba nenorima riboti tokios reklamos skleidimo arba keisti jos turinio, ji nebeturėtų būti rodoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.