Vasaros muzikos festivaliai Lietuvoje: kuriame šėlsite jūs?

Jeigu mėgstate su muzika linksmintis po atviru dangumi, šią vasarą namuose neteks sėdėti nė vieną savaitgalį. Vasaros festivalių Lietuvoje – ir vėl per akis.

Vilniuje šį savaitgalį pirmą kartą vyksiančio šokių muzikos festivalio „Summerburst“ žvaigždė – vienas brangiausiai apmokamų pasaulio didžėjų D.Guetta.
Vilniuje šį savaitgalį pirmą kartą vyksiančio šokių muzikos festivalio „Summerburst“ žvaigždė – vienas brangiausiai apmokamų pasaulio didžėjų D.Guetta.
Rumšiškėse vyksiančiame festivalyje „Granatos Live“ dainuos šįmet „Eurovizijoje“ pasirodęs švedas Fransas (nuotr.) ir daug kitų jaunimo pamėgtų atlikėjų.
Rumšiškėse vyksiančiame festivalyje „Granatos Live“ dainuos šįmet „Eurovizijoje“ pasirodęs švedas Fransas (nuotr.) ir daug kitų jaunimo pamėgtų atlikėjų.
„Galapagai“ pasikvietė lietuvių kilmės švedų reperę S.Imam.
„Galapagai“ pasikvietė lietuvių kilmės švedų reperę S.Imam.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jun 11, 2016, 3:19 PM, atnaujinta May 22, 2017, 2:09 AM

Tarptautinio muzikos verslui skirto žurnalo IQ apklausoje Europos muzikos festivalių rengėjai kasmet skundžiasi. Labiausiai – didėjančiais muzikos žvaigždžių honorarais ir publikos nenoru už bilietą kiekvieną sykį sumokėti daugiau, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Lietuvos festivalių rengėjų problemos – dar didesnės. Jei užsienyje bilietai į festivalius kainuoja bent šimtą eurų, Lietuvoje tokios sumos paprašyti – vis dar sudėtinga. Atlikėjams, žinoma, tai visiškai nesvarbu – jiems čia turi būti mokama tiek pat, kiek Vakaruose.

Nepaisant to, Lietuvos festivaliai sugeba suktis, nors užkulisiuose kasmet netyla kalbos apie patiriamus nuostolius, dengiamus iš kitų šaltinių.

Šįmet lietuviams vėl bus iš ko rinktis – „Lietuvos rytas“ apžvelgė didžiausius ir įdomiausius mūsų šalyje vyksiančius vasaros muzikos festivalius.

Iššūkis. Šį savaitgalį Vilniuje vyksiantis festivalis „Summerburst“ – itin plačių užmojų debiutas, kurio biudžetas, kaip teigia rengėjai, – daugiau nei milijonas eurų.

Vingio parke šeštadienį ir sekmadienį iki vėlaus vakaro pasirodymus rengs keliolika ryškių užsienio elektroninės šokių muzikos žvaigždžių – nuo Europos futbolo čempionato himną sukūrusio, pritrenkiantį šou prie Eiffelio bokšto šią savaitę surengusio prancūzo Davido Guettos iki olandų žvaigždės Afrojacko ir jaunojo Skandinavijos talento Kygo.

Nežinantiems net sunku tai suvokti, bet daugelis šių atlikėjų už valandos pasirodymą prie didžėjų pulto gauna šešiaženklius honorarus, per savaitgalį spėja surengti keletą pasirodymų skirtingose šalyse ir visur skraido tik privačiais lėktuvais.

„Atskris valanda iki pasirodymo, o po to iš karto išskris – taip elgsis beveik visos festivalio žvaigždės. Jie beprotiškai užsiėmę, turi daugybę pasiūlymų.

Elektroninė šokių muzika šiuo metu – pasaulyje populiariausias žanras, kurį dievina jaunimas.

Nenorime atsilikti, tad Vilniuje nusprendėme rengti šį festivalį, kuris jau ne pirmus metus vyksta ir Švedijoje.

Drąsiai sakau – tokio šokių muzikos žvaigždžių sambūrio Lietuvoje niekada nebuvo. Tokio techniškai sudėtingo renginio – irgi. Kaip ir tokio žvaigždžių paprašyto brangaus šampano kiekio užkulisiuose“, – juokėsi festivalio rengėjas Deividas Afarjancas.

Festivalyje tikimasi sulaukti keliolikos tūkstančių žmonių. Net jeigu jis nebus pelningas, jau patvirtinta, kad „Summerburst“ Vilniuje vyks ir kitą vasarą.

Didžiausi ir ryškiausi. Keletas Lietuvoje rengiamų festivalių kasmet sulaukia daugiausia dėmesio – dėl didelio žiūrovų skaičiaus ir muzikos, kuri patinka didžiausiam klausytojų ratui.

Rugpjūčio 5–7 dienomis Rumšiškėse, Liaudies buities muziejuje, ketvirtąsykį vyksiantis festivalis „Granatos Live“, atrodo, labiausiai orientuojasi į studentų ir moksleivių auditoriją.

Būtent į ją jau ne pirmus metus nutaikytos festivalio žvaigždės iš užsienio – šiemet tai britų dainininkės Ella Eyre ir Jess Glynne, šios šalies šokių muzikos atlikėjas Wilkinsonas, belgų didžėjus Lost Frequencies ir švedų dainininkas Fransas.

Tiesa, vyresnius klausytojus gali sudominti Marijus Mikutavičius ir kitos festivalio žvaigždės iš Lietuvos – o jų tikrai daug.

„Norime surengti geriausią festivalį Lietuvoje“, – sako „Granatos Live“ rengėjai, pasirinkę vieną gražiausių vietų Lietuvoje.

Tokių pačių tikslų turi „Karklė Live Music Beach“ – pajūryje vykstantis festivalis, kuris šais metais rengiamas rugpjūčio 12–15 dienomis.

Šįmet garsiausi festivalio dalyviai irgi labiausiai domins jaunimą – britų šokių muzikos kūrėjai Naughty Boy ir „Sigma“, JAV dueto LMFAO narys Redfoo, nekart Lietuvoje jau viešėjęs „žmogus-orkestras“ iš Australijos Dub FX. Vyresniuosius galbūt įtikins atvykti JAV regio grupė „Big Mountain“ ir Andrius Mamontovas. Tačiau Karklės festivalio, į kurį bilietai kone kasmet išperkami, sėkmės receptas – ne tik muzika.

Lietuvoje nėra kito tokio didelio festivalio, kuris vyktų pajūryje, o tai – svarbus masalas.

Zaraso saloje liepos 23–30 dienomis vyksiančio festivalio „Galapagai“ užmojai – kiek kuklesni, keliolikos tūkstančių žiūrovų čia niekas nesitiki, tačiau renginys pasiūlys išgirsti beveik šimtą grupių iš Lietuvos ir užsienio, o vaizdinga renginio vieta irgi yra privalumas.

Ryškiausi šių metų festivalio svečiai – beprotiškai populiari vokiečių grupė „Milky Chance“, britų elektroninės muzikos duetas „Gorgon City“ ir lietuvių kilmės švedų reperė Silvana Imam.

Prie ryškiausių Lietuvos vasaros renginių būtina įrašyti ir festivalį „Mėnuo Juodaragis“. Rugpjūčio 26–28 dienomis Dūburio ežero saloje (Zarasų r.) vyksiantis renginys sujungia alternatyviąją muziką ir baltų kultūrą – 19-ąjį sykį rengiamas festivalis turi kelis tūkstančius ištikimų gerbėjų, kurie į jį atvyksta kasmet.

Šįmet papildomą dingstį jį aplankyti turės ir tie, kurie nelabai domisi festivalio pagoniškomis idėjomis, folkloro prieskoniu ar senųjų amatų dirbtuvėmis. Prieš porą dienų paskelbta, kad festivalyje gros „Laibach“ – savito militaristinio įvaizdžio, provokuojanti industrinės muzikos grupė iš Slovėnijos, pristatoma prestižinėse meno galerijos, ne vieną dešimtmetį gerai žinoma visame pasaulyje, o pernai net koncertavusi Šiaurės Korėjoje.

Kai norisi trankiau. Anksčiau „Velnio akmeniu“ vadinęsis festivalis „Devilstone“ jau nebeturi kovoti su kunigais, kuriems atrodydavo, kad Anykščių Dainuvos slėnyje kasmet įsikuria satanistų irštva.

Nuo 2009-ųjų rengiamas festivalis šįmet vyks liepos 14–17 dienomis, vilios keturiomis scenomis ir keliomis dešimtimis atlikėjų. Ryškiausios šio sezono žvaigždės – ekstremalaus metalo gigantai „Napalm Death“ (Didžioji Britanija) ir „Behemoth“ (Lenkija), tačiau festivalio programa – įvairesnė, nei gali atrodyti iš šių dviejų vardų.

Pavyzdžiui, joje yra vietos kur kas ramesniems lietuvių rokeriams „Colours Of Bubbles“ ir „Wolfsome“. Kad „Devilstone“ nuo metalo prieš keletą metų pasuko prie kitų alternatyvių žanrų, piktina nemažai metalistų, užtat vilioja tuos, kuriems anksčiau renginys atrodė pernelyg vienpusis.

Metalo ir alternatyviosios muzikos festivalis „Kilkim žaibu“, rengiamas 15-ąjį kartą, birželio 23–25 dienomis į Varnius vilioja šūkiu „Karščiausia vasaros saulėgrįžos šventė“.

Ir ne tik juo – festivalyje gros trisdešimt grupių, kurių ryškiausia – britai „Venom“. Šią dar 1979aisiais susibūrusią grupę savo įkvėpėjais vadina superžvaigždės „Metallica“, o ją prisivilioti į festivalį buvo itin sunku.

Grupė negroja be pirotechnikos efektų, turi daug išskirtinių pageidavimų dėl scenos ir jos garso bei apšvietimo.

Kaip ir „Mėnuo Juodaragis“, „Kilkim žaibu“ į programą įtraukė keletą folkloro ar folkroko atlikėjų – pavyzdžiui, grupę „Žalvarinis“. Atrodo, kad metalistai vis aiškiau supranta – vien su trankia ir ekstremalia muzika privilioti kelių tūkstančių minią yra pernelyg sudėtinga.

Prieš porą metų po pertraukos sugrįžęs festivalis „Roko naktys“ rugpjūčio 5 ir 6 dienomis kvies į Zaraso ežero salą.

Žymiausios jo šįmet pakviestos grupės – simfoninio metalo žvaigždės iš Olandijos „Epica“ ir JAV roko grupė „Queen Kwong“, kurioje groja ir buvę „Limp Bizkit“ bei „Marilyn Manson“ nariai.

Prie jų prisijungs grupės iš Australijos, Liuksemburgo, Didžiosios Britanijos, Latvijos, o lietuviškąjį frontą laikys „Bix“, „Soul Stealer“ su Jeronimu Miliumi priešakyje, „Thundertale“ ir kiti žinomi atlikėjai.

Beje, „Roko naktys“ ketina dar vieną vienos dienos festivalį surengti žiemą – kitų metų vasario 13-ąją Vilniaus „Siemens“ arenoje gros vokiečių žvaigždės „Kreator“ ir brazilai „Sepultura“.

Muzika ir ne tik. Kas dvejus metus rengiamas Pasaulio jaunimo lietuvių susitikimas savo pagrindiniu akcentu laiko ne muziką. Liepos 8–10 dienomis Visuomenės harmonizavimo parke (Prienų r.) vyksiantis renginys pirmiausia vilioja paskaitomis ir seminarais, kuriuose dalyvauja žinomi politikos, verslo, kultūros veikėjai.

Tačiau koncertų irgi netrūks – jau dabar paskelbta, kad festivalyje gros A.Mamontovas, Martynas Levickis, „G & G Sindikatas“, „Bix“, Beissoul ir Einius bei kiti populiarūs Lietuvos atlikėjai.

Užsienio žvaigždės į šį renginį nėra kviečiamos – tai keistai derėtų su renginio tikslu. Keletui dienų Lietuvoje susiburiantį jaunimą iš viso pasaulio koncertuose norima supažindinti su tuo, kas dedasi mūsų šalies scenoje.

Blaivios linksmybės. Ne vienus metus rengiamo festivalio „Varom!“ išskirtinumas – griežtas draudimas prekiauti ar vartoti alkoholinius gėrimus festivalio teritorijoje.

Liepos 1–3 dienomis prie Pailgio ežero vyksiantis festivalis žada paskaitas ir pramogas visai šeimai, į jį parduodami 26 eurus kainuojantys bilietai, tačiau kol kas nėra beveik jokios informacijos apie jame skambėsiančią muziką – tiktai kelių ne itin žinomų Lietuvos atlikėjų vardai.

Bliuzo, džiazo ir kantri garsai. Festivalis „Bliuzo naktys“ mėgaujasi išskirtine padėtimi Lietuvoje – kito tokio renginio, skirto šiam muzikos žanrui, mūsų šalyje nėra.

Nuo 1993-iųjų Varniuose rengiamas festivalis, sykį prisiviliojęs ir Holivudo žvaigždę Steveną Seagalą, šįmet vyks liepos 1 ir 2 dienomis ir vėl pritrauks keleto tūkstančių žiūrovų minią.

Ryškiausios šių metų festivalio garsenybės – amerikiečių bliuzo atlikėjai Earlas Thomas ir Shanna Waterstown, tačiau ne mažiau plojimų sulauks ir lietuviai – pavyzdžiui, Arina, be kurios „Bliuzo naktys“ yra tiesiog neįsivaizduojamos.

Lygiai toks pat išskirtinis yra ir „Visagino Country“ – vienintelis kantri muzikai skirtas festivalis Lietuvoje. Reikšmingiausias kasmetis kultūros įvykis Visagine šįmet rugpjūčio 19–20 dienomis kvies klausytis muzikantų iš JAV, Australijos, Kanados ir kitų šalių.

Džiazo gerbėjus labiausiai viliojantis maršrutas – į Kuršių neriją. Rugpjūčio 11–13 dienomis vyksiantis festivalis „Nida Jazz maratonas“ kasmet nudžiugina ir Lietuvos, ir užsienio atlikėjų koncertais viename gražiausių Lietuvos kampelių.

Elektroniniai ritmai. Per pastaruosius porą metų Lietuvoje neliko net kelių elektroninei muzikai skirtų festivalių, dar vienas jų, „Tundra“, atsisveikins po kelių savaičių.

Birželio 30–liepos 4 dienomis Varėnos Dainų slėnyje festivalis bus surengtas paskutinį sykį.

„Tęsti būtų galima, tačiau norisi, kad pabaiga būtų laiku, simboliška, išjausta ir konstruktyvi, o ne tektų laukti, kol teks atjungti aparatus nuo pavargusio renginio, kurio gyvybę kelerius pastaruosius metus palaikytų tiesiog pokyčių baimė ir prisirišimas“, – paaiškino 13 vasarų vykusio festivalio rengėjai.

Sustoti neketina festivalis „Yaga Gathering“, liepos 28–rugpjūčio 1 dienomis prie Spenglos ežero (Varėnos r.) viliojantis ne tiktai elektroninės muzikos, regio ir dabstepo atlikėjais.

Didžiausia kol kas paskelbta žvaigždė – britų atlikėjas Banco de Gaia, bet į šį festivalį keliaujama ne tik dėl muzikos, bet ir dėl sveikatingumo paskaitų, meditacijos, menininkų performansų ir spalvingų dekoracijų, renginio vietą paverčiančių tikru pasakų mišku.

Sudeikių miestelyje netoli Utenos elektroninės muzikos gerbėjus susirinkti kvies ir trečią sykį rengiamas festivalis „Revolution“ – liepos 8–10 dienomis čia gros britų džiunglių stiliaus žvaigždės „Demolition Man“, Jacky Murda ir daug kitų.

Arčiau komercinio skambesio esančios šokių muzikos mėgėjai liepos 22–24 dienomis trauks į Obuolių salą (Molėtų r.), kur savo festivalį surengs populiarus didžėjų duetas „Radistai“.

Daugiausia jauną publiką viliojantis festivalis žada per 40 Lietuvos ir užsienio didžėjų pasirodymų – tarp jų yra ir Michaelas Calfanas, Moguai, „Sono“ ir kiti tarptautinėje scenoje žinomi vardai.

Festivalio „Radistai Village“ populiarumas toks, kad jame nebetelpa visi norintys, todėl kalbama, kad anksčiau ar vėliau jis išsikraustys į didesnes erdves.

Be pinigų. Bilietai į festivalius dažniausiai kainuoja bent kelias dešimtis eurų, tačiau yra ir tokių, kuriuose žinomų atlikėjų pasirodymus galima pamatyti nemokamai.

Vienas jų – liepos 14–17 dienomis rengiamas Žagarės vyšnių festivalis, kasmet kviečiantis populiariausius įvairių žanrų artistus iš Lietuvos, o praeityje publiką džiuginęs ir užsienio žvaigždžių „Brainstorm“ bei „Smokie“ koncertais.

Šiemet programa – vėl labai įvairi, nuo Virgilijaus Noreikos ir „Nerijos“ vokalistų iki Donato Montvydo ir „Lemon Joy“.

Tuščia pinigine galima vykti ir į liepos 2 dieną Kulautuvoje vyksiantį festivalį „Akacijų alėja“ – jau pranešta, kad šioje bardų šventėje šįmet koncertuos Ieva Narkutė ir grupės „Atika“ lyderis Darius Žvirblis.

Šokiai ant asfalto. Festivalių sezonas baigsis pirmąjį rudens savaitgalį sostinėje – rugsėjo 2 ir 3 dienomis menų fabrike „Loftas“ penktą sykį vyks miesto muzikos festivalis „Loftas Fest“.

Alternatyviai ir elektroninei muzikai skirtas festivalis keletą metų eksperimentavo, keitė datą, kol jo rengėjai galiausiai suprato, kad vasarą porai dienų privilioti klausytojus į buvusio fabriko patalpas – beveik neįmanoma.

„Žmonėms karštuoju sezonu patrauklesnės pramogos gamtoje“, – pripažino „Lofto“ šeimininkas Viktoras Diawara, šįmet jau paskelbęs keletą šio rudens festivalio atlikėjų.

Ryškiausi – elektroninės muzikos žvaigždė iš Prancūzijos Gesaffelstein ir britų alternatyvios muzikos grupė „Daughter“.

Sustoti privertė tragedija

Net keletas pernai vykusių festivalių nutraukė veiklą arba šįmet darys pertrauką. Skaudžiausia istorija susijusi su elektroninės muzikos festivaliu „Sūpynės“.

Praėjusiais metais Švenčionių rajone rengto festivalio metu smarkiai apsinuodijusi mergina vėliau mirė ligoninėje. Tyrėjai kaip mirties priežastį įvardijo narkotikų perdozavimą.

Šįmet festivalis nebus rengiamas. Jo organizatoriai nepateikė jokių paaiškinimų, bet akivaizdu, kad „Sūpynės“ dingo dėl šios tragedijos.

Šįmet neįvyks ir Varėnos rajone vykdavęs hipiškas „Blusų festivalis“, Zarasuose pernai rengtas šokių muzikos festivalis „Meska Music“, Nidoje rengtas festivalis „Rafta“ (bet planuojamas mažesnis neoficialus jo gerbėjų susibūrimas pajūryje).

Taip pat – netoli Trakų pernai rengtas festivalis STRCAMP ir Druskininkuose pernai pirmą sykį įvykęs alternatyvios kultūros festivalis „Newman“.

Kai kurie iš šių renginių galbūt sugrįš kitais metais, tačiau atrodo, kad festivalių rinkoje tiesiog vyksta natūrali atranka.

„Kitais metais festivalių tikriausiai dar sumažės. Šiuo metu jų tiesiog yra daugiau, nei mūsų šalies publika gali išlaikyti. Geriau mažiau, bet kokybiškesnių“, – „Lietuvos rytui“ sakė vieno didžiųjų Lietuvos festivalių rengėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.