„Garbanoto bosisto“ žygis į Prancūziją – su nuotykiais

Grupės „Garbanotas bosistas“ dainų Lietuvoje negalėtų paniūniuoti kiekvienas sutiktas. Bet hipiškų manierų vaikinai vis drąsiau skinasi kelius į užsienį.

Grupė „Garbanotas bosistas“ praėjusį savaitgalį grojo svarbiame Europos festivalyje.<br>T.Lukšio nuotr.
Grupė „Garbanotas bosistas“ praėjusį savaitgalį grojo svarbiame Europos festivalyje.<br>T.Lukšio nuotr.
Živilė Diawara<br>R.Zilnio nuotr.
Živilė Diawara<br>R.Zilnio nuotr.
„Garbanotas bosistas“ festivalyje „Europavox“.<br>T.Lukšio nuotr.
„Garbanotas bosistas“ festivalyje „Europavox“.<br>T.Lukšio nuotr.
„Garbanotas bosistas“ festivalyje „Europavox“.<br>T.Lukšio nuotr.
„Garbanotas bosistas“ festivalyje „Europavox“.<br>T.Lukšio nuotr.
„Garbanotas bosistas“ festivalyje „Europavox“.<br>T.Lukšio nuotr.
„Garbanotas bosistas“ festivalyje „Europavox“.<br>T.Lukšio nuotr.
„Garbanotas bosistas“ festivalyje „Europavox“.<br>T.Lukšio nuotr.
„Garbanotas bosistas“ festivalyje „Europavox“.<br>T.Lukšio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Ramūnas Zilnys, specialiai lrytas.lt, Klermonas-Feranas

Jun 12, 2016, 1:43 PM, atnaujinta May 22, 2017, 1:05 AM

Muzikos apdovanojimą M.A.M.A. kaip geriausia alternatyviosios muzikos grupė šįmet pelnęs ketvertukas nenori savo kūrybos apriboti Lietuvos sienomis.

Praėjusiais metais jis koncertavo svarbiuose Europos festivaliuose „The Great Escape“ (Didžiojoje Britanijoje) ir „Reeperbahn“ (Vokietijoje), o šiemet toliau aktyviai bando savo muzika sudominti užsieniečius.

Prieš porą mėnesių grupė pelnė publikos prizą didžiausiame Baltijos šalių talentų festivalyje „Tallinn Music Week“ Estijoje, o praėjusį savaitgalį koncertavo „Europavox“ festivalyje Prancūzijoje, suburiančiame muzikos atlikėjus ir specialistus iš visos Europos.

Daug muzikos mažame mieste

Klermonas-Feranas – nedidelis, vos 140 tūkstančių gyventojų turintis miestas Prancūzijos viduryje. Labiausiai žymus tuo, kad XI amžiuje popiežius Urbonas II čia paskelbė pirmojo Kryžiaus žygio pradžią, XVII amžiuje čia gimė ir gyveno filosofas bei mokslininkas Blaise’as Pascalis, o XIX amžiaus pabaigoje čia įkurta garsi padangų gamykla „Michelin“.

Dabar šį miestą garsina ir muzika – savaitgalį Klermone-Ferane vienuoliktą sykį surengtas kasmetis festivalis „Europavox“, siekiant suteikti daugiau dėmesio visų Europos šalių populiariajai muzikai.

Nuo sunkiojo metalo iki elektronikos – šįmet čia susirinko per 50 atlikėjų ir grupių iš 24 valstybių, kurie grojo ne tik Prancūzijos publikai, bet ir į festivalį kasmet atvykstantiems klubų, festivalių rengėjams, radijo laidų vedėjams ir žurnalistams.

Lietuviai šiame festivalyje pasirodo kone kasmet – ankstesniais metais „Europavox“ grojo Alina Orlova, „Golden Parazyth“, Beissoul ir Einius, „Keymono“ ir kiti atlikėjai.

Visas miestas kelias dienas alsavo muzika – prie festivalio svečius net pasitiko didelis stilizuotas legendinio aktoriaus ir dainininko Serge’o Gainsbourg’o atvaizdas, kurį šia proga sukūrė žymus prancūzų gatvės menininkas Invaderis (Įsibrovėlis).

Programa – itin marga

Kas gros festivalyje, pasirenka patys jo rengėjai, įvertinę kiekvienos šalies muzikos specialistų rekomendacijas.

Šįmet į festivalį vykusi grupė „Garbanotas bosistas“ atsidūrė geroje kompanijoje – pavyzdžiui, gaivališką roką grojančių britų „Yak“, kurie vadinami viena ryškiausių britų muzikos vilčių ir jau sulaukė roko superžvaigždės Jacko White’o dėmesio.

Kaip ir lietuviai, nemokamą koncertą festivalyje surengė elektroninę popmuziką atliekantys rumunai „Golan“, dėl pritrenkiančios energijos su legendine „Nirvana“ lyginami serbai „Repetitor“, viena populiariausių kylančių Latvijos grupių „Carnival Youth“, kurioje groja du grupės „Brainstorm“ lyderio Renaro Kauperio sūnūs.

Nuo isteriškai trankų roką grojančių šveicarių dueto „The Chikitas“ iki psichodelinei muzikai sielą pardavusių vengrų „Middlemist Red“ – festivalis priminė, kad Europa pilna dvidešimtmečių, kurie pritvinkę idėjų ir noro nustebinti. Daugybė jų gyvena ne Didžiojoje Britanijoje, kuri diktuoja muzikos madas, todėl dažnai lieka nepastebėti.

Greta kylančių atlikėjų festivalyje kasmet groja ir jau įsitvirtinusios žvaigždės. Šiemet audringą šou surengė britų duetas „The Last Shadow Puppets“, kuriame dainuoja vienos populiariausių šios šalies grupių „Arctic Monkeys“ lyderis Alexas Turneris. Jis, atrodo, scenoje buvo visiškai girtas, bet tai puikiai tiko prie jo pasirinkto plevėsos įvaizdžio.

Vokietijoje jau populiari jausmingoji dainininkė Sara Hartman, senajai disko muzikai dėmesį sugrąžinti pasiryžęs prancūzas Breakbot, gospelus ir hiphopą derinantis prancūzas Faada Freddy – ką nors įdomaus sau šiame festivalyje galėjo surasti kiekvienas.

Kelionę sustabdė gedimas

Pernai išleistą albumą „Above Us“ užsieniečiams pristatantys lietuviai į užsienį iškeliavo dar prieš porą savaičių – suplanavę pasirodymus penkiose šalyse.

Pakeliui į „Europavox“ grupė surengė koncertus Slovakijoje, Vengrijoje, tarptautiniame kino festivalyje Rumunijoje, o iš Prancūzijos keliavo groti į Vokietiją.

„Gaila, į „Europavox“ atvykome tik vienai dienai ir neturėjome galimybės pabūti festivalyje ilgiau.

Bet kiek spėjome pamatyti – radome tai, ko maždaug ir tikėjomės: miesto festivalį su daug žmonių, geru ir draugišku techniniu personalu“, – sakė grupės vokalistas Šarūnas Joneikis.

Tiesa, kitą dieną po „Europavox“ Berlyne turėjusį vykti koncertą grupei teko atšaukti. Mat nuvažiavus vos porą šimtų kilometrų už Klermono-Ferano sugedo grupės mikroautobusas.

Festivalis rudenį kelsis į Vilnių

„Europavox“ šįmet paskelbė kelis naujus ambicingus tikslus, kurių siekti padės Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“.

Tarp jų – planas sudaryti išskirtines sąlygas kelioms talentingiausioms Europos grupėms siekti didesnio pripažinimo už savo šalies ribų.

Kitas sumanymas – panašius Europos atlikėjų festivalius ar koncertus rengti ne tik Prancūzijoje, bet ir kitose šalyse.

Vienas pirmųjų prie šios programos prisidės Vilniuje kasmet vykstantis festivalis „Loftas Fest“. Jau šį rudenį, pirmąjį rugsėjo savaitgalį, jame turėtų įsikurti „Europavox“ scena, kurioje koncertuos atlikėjai iš kitų Europos valstybių.

„Tai – puiki galimybė mums ir mūsų žiūrovams. Pati ne pirmus metus viešiu šiame festivalyje ir kasmet stebiuosi, kiek daug įdomių Europos talentų lieka nežinomi lietuviams. Dabar žiūrovams atsiras galimybė su jais susipažinti“, – sakė viena „Loftas Fest“ rengėjų Živilė Diawara (nuotr.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?