„Led Zeppelin“ plagiato byloje – netikėtas palyginimas

[[ge:lrytas:lrytas:1298150]]

J.Page'as (dešinėje) griežtai atmeta kaltinimus plagiatu.<br>AP nuotr.
J.Page'as (dešinėje) griežtai atmeta kaltinimus plagiatu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2016, 12:37 PM, atnaujinta May 21, 2017, 12:14 PM

72 metų J.Page'as ir 67 metų Robertas Plantas yra kaltinami civilinėje byloje Los Andželo teisme savo garsiosios baladės „Stairway to Heaven“ įžangos nuplagijavimu nuo seniai nebeegzistuojančios psichodelinės Los Andželo roko grupės „Spirit“ instrumentinio kūrinio „Taurus“.

J.Page'as, kuris buvo juodu kostiumu ir į uodegą surištais žilais plaukais, sakė, kad ta jo įžanga turbūt turi daugiau bendra su „Chim Chim Cher-ee“ iš 1964 metų muzikinio filmo „Merė Popins“.

Aštuoniems prisiekusiesiems jis sakė, kad „Stairway to Heaven“ ir tas „Disney“ numeris turi tokią pačią krintančią sekvenciją, ir pridūrė, kad ta „akordų seka buvo amžinai“.

„Spirit“, kuri turėjo savo nišą ir sekėjus, bet niekada nesulaukė tokios šlovės kaip „Led Zeppelin“, seniai tvirtino, kad melancholiški gitaros garsai, kuriais prasideda „Stairway to Heaven“, yra paimti iš jų 1967 metų instrumentinio kūrinio „Taurus“.

„Spirit“ gitaristas Randy Wolfe'as, kuris turėjo pravardę Randy California, niekada nesiėmė jokių teisinių veiksmų, o 1997 metais Havajuose nuskendo, tačiau bylą iškėlė jo patikėtinis ir draugas Michaelas Skidmore'as.

„Led Zeppelin“ įrodinėja, kad „Stairway to Heaven“ įžanga – daugiausia la minorinė (a-moll) krintanti sekvencija – muzikoje buvo vartojama šimtmečius ir kad ieškinyje ignoruojama likusi jų dainos dalis.

Tačiau teisme liudijęs ekspertas Kevinas Hansonas sakė, kad įžanginiai „Taurus“ akordai ir „Stairway to Heaven“ įžanga yra nukrypimai nuo normos, nes sekvencija abiem atvejais baigiasi tokiu pačiu netikėtu būdu.

„Ritmas šiek tiek skiriasi“, – sakė muzikantas, bet pridūrė, kad pirmieji penki abiejų melodijų akordai yra visiškai tokie patys.

„Mano ausiai jie skamba kaip vienas muzikos kūrinys“, – sakė jis.

Ieškinyje išvardijami ir ginčai dėl 16 kitų „Led Zeppelin“ dainų, kurie dažnai būdavo išsprendžiami suteikiant ieškovui nuopelnų pripažinimą ir autorinį honorarą. Tarp tų dainų yra klasika tapusios „Whole Lotta Love“ ir „Babe I'm Gonna Leave You“.

Jau nebeegzistuojantis mėnesinis verslo žurnalas „Conde Nast Portfolio“ 2008 metais apskaičiavo, kad „Stairway to Heaven“ uždirbo 562 mln. dolerių (499 mln. eurų) autorinių honorarų ir pajamų už įrašų pardavimą, tačiau R.Californios patikos fondas galėtų pretenduoti tik į pelno dalį nuo 2011-ųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.