Albumo apžvalga. „Žalvarinis“ „Teka“

„Žalvarinis“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Žalvarinis“.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2016, 3:37 PM, atnaujinta May 21, 2017, 7:02 AM

Dvi ryškiausios Lietuvos grupės, folkloro motyvus bandančios perkelti į kitokias scenas, yra „Skylė“ ir „Žalvarinis“. Pirmoji – populiaresnė, bet antroji šiame albume rodo rimtas ambicijas minti Aistės Smilgevičiūtės komandai ant kulnų.

„Žalvarinis“ – gitaristo ir kompozitoriaus Roberto Semeniuko (dirbančio su Marijumi Mikutavičiumi, Vaidu Baumila ir kitais), vokalisčių Lauritos Peleniūtės ir Inetos Meduneckytės kūdikis. Prie „Teka“ prisidėjo net keliolika kitų muzikantų, tarp jų – savita folklorine vokalo maniera ir instrumentais dainą „Artificial Love“ nuspalvinę gruzinai „Zumbaland“.

Viso albumo principas paprastas – „Žalvarinis“ ima folkloro tekstus (šįkart – ne tik lietuvių, bet ir latvių bei ukrainiečių), „užmauna“ ant R.Semeniuko sukurtos muzikos ir kartais įvelia tokių netikėtumų, kad tik spėk stebėtis. Pavyzdžiui, „Kelk sūneli“ po dainininkių balsais skamba bliuzą primenantis ritmas, o latviškoje „Zirgi“ – rokas, kuris tiktų ir grupei „Aerosmith“.

Nuotaika svyruoja nuo graudžios (patriotinė „Karo daina“) iki labai linksmos (ukrainietiška daina „Kalyna malyna“). Tiesa, jei koncertuose tai neabejotinai įtraukia, išklausyti visą įrašą (albume – trylika dainų) vienu prisėdimu tikriausiai sugebės tik ištikimiausi „Žalvarinio“ gerbėjai – specifinė folklorinė vokalisčių maniera nėra tai, ką labai lengva pamėgti iš pirmo karto.

Jei prieš šešerius metus „Žalvarinio“ vardas buvo rašomas ir greta metalistų, dabar grupė atrodo pastebimai „palengvėjusi“ – nemažai akustinės gitaros garsų, švelnesnis skambesys, priimtinas ir vyžomis avintiems mažų miestelių folkloro vakaronių dalyviams.

Įdomiausia, kad geriausias albumo kūrinys čia įtrauktas kaip priedas – prieš penkerius metus su Marijumi Mikutavičiumi įrašyta liūdnai herojiška daina „Sūnus“ (atkartojanti „Žalvarinio“ koncertų hito „Alum lijo“, kuris čia irgi įdėtas, motyvą).

Nepaisant viso grupės įdirbio, įspūdingiausiai skamba tai, ką „Žalvarinis“ įrašė su svečiu. Apie tai verta pamąstyti – visas „Žalvarinio“ albumas su įvairiais žinomais vokalistais galėtų būti labai gera idėja.

Įvertinimas – 8 iš 10. „Žalvarinio“ vaizdo klipas „Skridom bėgom“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.