Skandalingieji lenkai „Behemoth“ Lietuvoje neplėšys Biblijos

Užvakar Anykščiuose, Dainuvos slėnyje, aštuntą kartą prasidėjęs metalo stiliaus muzikos festivalis „Devilstone“ vilioja įdomiais atlikėjais ir intrigomis – kai kurie jo dalyviai garsėja provokuojamu elgesiu.

Lenkijoje dėl šventvagystės teisme atsidūrusi šios šalies metalo muzikos grupė „Behemoth“ Anykščiuose elgsis ramiau.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Lenkijoje dėl šventvagystės teisme atsidūrusi šios šalies metalo muzikos grupė „Behemoth“ Anykščiuose elgsis ramiau.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jul 16, 2016, 3:47 PM, atnaujinta May 18, 2017, 5:35 PM

Aštuntą kartą ant Šventosios upės kranto rengiamas festivalis jau prieš keletą metų išaugo metalistų pasilinksminimo marškinėlius.

Šįmet jo programoje – ne tik penktadienį groję britų ekstremalaus metalo veteranai „Napalm Death“, bet ir, pavyzdžiui, palyginti gana švelnaus roko grupė „Colours Of Bubbles“ iš Šiaulių.

Trijose scenose ir roko diskotekoje iki sekmadienio skambės muzika, viliojanti labai įvairią publiką – nuo odinėmis striukėmis pasidabinusių metalistų iki barzdotų hipsterių.

Festivalyje gros per 30 grupių iš Lietuvos, Suomijos, Norvegijos, Danijos, Kanados ir kitų šalių.

Tarėsi ir dėl elgesio scenoje

„Devilstone“ kūrybos vadovas Vaidas Voronavičius tvirtino, kad bene didžiausią žiūrovų susidomėjimą kelia lenkai „Behemoth“, kurie koncertuos šeštadienio vakarą.

Šiuo metu tai – viena žymiausių „black“ ir „death“ metalo grupių Europoje, turinti labai skandalingą reputaciją.

Lenkijoje ji kaltinama satanizmo propagavimu, o grupės lyderis Adamas Darski trejus metus bylinėjosi teisme, kuriame buvo kaltinamas religinių simbolių išniekinimu – už tai, kad koncerte suplėšė Bibliją. Jam grėsė dveji metai kalėjimo, bet galiausiai byla buvo nutraukta.

„Ši grupė dabar – karjeros viršūnėje, visur festivaliuose groja svarbiausiu laiku. Taip, jos įvaizdis – skandalingas. Bet įtraukėme į sutartį punktą, kad dėl ekstremalių poelgių scenoje grupė turėtų pasitarti su mumis.

Religinės knygos scenoje tikrai nebus plėšomos. Manau, Lietuvoje tai sukeltų pasipiktinimą, kaip nutiko ir Lenkijoje.

Grupė į mūsų prašymą reagavo normaliai. Lietuva – tikrai ne vienintelė šalis, kur jos prašoma elgtis ramiau“, – sakė V.Voronavičius.

Lietus nuotaikos nesugadino

Nors festivalių rengėjai Lietuvoje jau patyliukais skundžiasi prastėjančiu bilietų pardavimu, „Devilstone“ demonstruoja optimizmą.

Pasak V.Voronavičiaus, išankstinių bilietų šįmet nupirkta daugiausiai per visą festivalio istoriją.

„Ketvirtadienį buvo bjaurus oras, visą dieną lijo, dėl to žmonių atvyko mažiau, nei tikėjomės. Bet penktadienį ir šeštadienį oras  geresnis, tikimės, kad iš viso per tris dienas festivalyje apsilankys 4,5–5 tūkstančiai žmonių.

„Devilstone“ lankytojų skaičius didėja jau trečius metus, pernai renginio teritorija jau braškėjo per siūles, šįmet ją išplėtėme“, – pasakojo festivalio rengėjas.

Nelaukė savaitgalio pradžios

Kiek neįprasta, kad festivalis prasidėjo ketvirtadienį. Juk penktadienis – darbo diena.

„Devilstone“ rengėjai paaiškino, jog taip daroma dėl praktinės priežasties. Daugelį garsių užsienio grupių sudėtinga ir brangu pasikviesti groti savaitgalį – tomis dienomis jos turi daug pasiūlymų.

„Šįmet taip buvo su amerikiečių grupe „The Soft Moon“. Ją galėjome pasikviesti tik ketvirtadienį“, – pasakojo V.Voronavičius.

Jis pastebėjo, kad nemažai žiūrovų šįmet renkasi vienos dienos bilietus – vadinasi, į „Devilstone“ atvyksta dėl konkrečios užsienio grupės.

Buvo ir anekdotiškų klausimų – ar nebūtų galima atvykti pasiklausyti tik vieno koncerto ir už tai sumokėti mažiau.

Festivalyje rasite ne tik muzikos – čia įsikurs netradicinių menų erdvė, vyks sporto varžybos, protmūšiai, kriokimo rungtys ir daug kitų pramogų.

Nebekonkuruos su latviais

Tradiciškai liepos viduryje rengiamas festivalis, tikėtina, kitais metais pasislinks į kitą vasaros savaitgalį.

Viena priežasčių – šį savaitgalį Lietuvoje vyksta net keletas didelių renginių. Be to, jau ne pirmą sykį „Devilstone“ vyksta tuo pat metu, kaip ir Latvijoje rengiamas didžiausias Baltijos šalyse muzikos festivalis „Positivus“.

„Anksčiau manėme, kad mūsų publika – skirtinga, bet šįmet pastebėjome, kad į „Positivus“ vyksta nemažai lietuvių, kuriuos domina ir mūsų festivalis.

Kitais metais mūsų data keisis, nes nenorime konkuruoti su šiuo Latvijos renginiu“, – sakė V.Voronavičius.

Pasirinkimas savaitgalį – platus

Tie, kurių nedomina „Devilstone“, šį savaitgalį gali rinktis dar kelis festivalius.

Žagarėje ketvirtadienį prasidėjo ir visą savaitgalį vyks tradicinis Žagarės vyšnių festivalis. Jo išskirtinis bruožas – nemokami populiarių atlikėjų koncertai. Renginys, kaip įprasta, prisiviliojo būrį Lietuvos žvaigždžių – Donatą Montvydą, „Lemon Joy“, „G & G sindikatą“, Leoną Somovą ir Jazzu, „Colours Of Bubbles“ ir daug kitų.

Aukštadvario rajone, Bijūnų kaime, šį savaitgalį vyksta „LEMPAfest“ – krikščioniškas vertybes skleidžiantis festivalis be alkoholio ir ryškių žvaigždžių. Jame koncertuos „Sisters On Wire“, Medonas, Darius Žvirblis ir kiti Lietuvos muzikantai.

Elektroninės muzikos mėgėjų Širvintų rajone laukia „Logout“ – festivalis su keliomis dešimtimis didžėjų iš Lietuvos ir užsienio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.