Gamta priglaus muzikos mėgėjus: savaitgalis festivalių ritmu

Lietuvos vietovėse, viena nuo kitos nutolusiose per 189 kilometrus, šį savaitgalį vyks du dideli muzikos festivaliai – tiesa, visiškai skirtingi.

Šį savaitgalį Lietuvoje – du įspūdingi festivaliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šį savaitgalį Lietuvoje – du įspūdingi festivaliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viena ryškiausių „Granatos Live“ ketvirtąkart vyksiančio festivalio žvaigždžių – britų atlikėja J.Glynne, o Roko naktys didžiuojasi pasikvietusios 30 atlikėjų ir grupių, tarp kurių – garsūs olandai „Epica“.
Viena ryškiausių „Granatos Live“ ketvirtąkart vyksiančio festivalio žvaigždžių – britų atlikėja J.Glynne, o Roko naktys didžiuojasi pasikvietusios 30 atlikėjų ir grupių, tarp kurių – garsūs olandai „Epica“.
Olandai „Epica“
Olandai „Epica“
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys, („Lietuvos rytas“)

Aug 5, 2016, 12:15 PM, atnaujinta May 16, 2017, 7:45 PM

Rumšiškėse, Liaudies buities muziejuje, šiandien prasideda „Granatos Live“ – ketvirtą sykį rengiamas festivalis, viliojantis išsidūkti norintį jaunimą ir pretenduojantis tapti didžiausiu tokiu renginiu šalyje.

Į Zarasus vilioja Roko naktys – trankesnės muzikos gerbėjams skirtas renginys, dvi paras siūlysiantis pasimėgauti įvairiais roko stiliais ir bent pora tikrai ryškių žvaigždžių iš užsienio, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Orientuojasi į jaunimą

Kai 2013-aisiais viena didelė koncertų agentūra nusprendė Rumšiškėse rengti „Granatos Live“, tai atrodė gana rizikinga idėja.

Vasaros festivalių tuo metu buvo per akis, jie išgyveno klestėjimo laikotarpį, buvo sunku atspėti, ar tarp jų pavyks įsisprausti dar vienam.

Rengėjai tada pažadėjo, kad „Granatos Live“ vyks bent trejus metus, o tada bus apsispręsta, ar tokio festivalio reikia Lietuvos publikai.

Šįmet „Granatos Live“ švęs jau ketvirtąjį sezoną, o dėl kitų metų, anot jo organizatorių, irgi nėra jokių abejonių – festivalis būtinai vyks.

„Man atrodo, mes jau suradome savo publiką.

Tai – gerai nusiteikę jauni žmonės, kuriuos domina naujausia pasaulio ir Lietuvos muzika.

Labai džiaugiamės ir tuo, kad „Granatos Live“ lankytojai atrado Rumšiškes – tai tobula vieta tokiam renginiui.

Ne tik dėl gražios aplinkos, šalia esančių Kauno marių, bet ir dėl geografinės padėties. Iš dviejų didžiausių Lietuvos miestų čia galima atvykti greičiau nei per valandą“, – svarstė „Granatos Live“ rengėjas Vaidas Zdancevičius.

Linksmins Europos žvaigždės

Johną Newmaną, „Bastille“, Jamesą Morrisoną, Dub FX, „Clean Bandit“, „Jungle“, Jessie Ware ir kitas užsienio žvaigždes lietuviams jau atvežęs festivalis šįmet irgi nemažina užmojų.

Festivalio programoje – net keli ryškūs vardai iš Didžiosios Britanijos.

Bene populiariausia renginio atlikėja – 22-ejų britų dainininkė Ella Eyre, pelniusi Britų muzikos apdovanojimą (su grupe „Rudimental“), pernai išleidusi puikų debiutinį albumą „Feline“ ir tapusi kvepalų „Emporio Armani Diamonds“ reklamos veidu.

Su „Bastille“, „Rudimental“, DJ Fresh, Naughty Boy ir kitais žinomais atlikėjais dainas įrašiusi Ella „Granatos Live“ žiūrovus džiugins savo atliekamu popmuzikos, soulo, ritmenbliuzo ir šokių muzikos kokteiliu, kuriame bus ir pora staigmenų.

„Šiuo metu daug eksperimentuoju, rašau naujas dainas, porą jų, kurių dar tikrai negirdėjote, padainuosiu ir Rumšiškėse“, – pažadėjo E.Eyre.

Kita garsi į Rumšiškes atvykstanti britė – 26-erių Jess Glynne, kurios balsas skamba viename ryškiausių pastarųjų poros metų hitų, grupės „Clean Bandit“ dainoje „Rather Be“.

Pernai ši grupė festivalyje „Granatos Live“ koncertavo be Jess, o šįmet ir pati šilto balso vokalistė savo gabumų atvyksta pademonstruoti Rumšiškėse susirinksiančiai miniai.

Ne tik su „Clean Bandit“, bet ir su Tinie Tempah, „Route 94“ bei kitais garsiais atlikėjais dainų įrašiusi J.Glynne net penkis sykius pasiekė Didžiosios Britanijos populiariausių kūrinių sąrašo viršūnę.

Į praėjusių metų britų „topų“ pirmąją vietą pakilo ir jos debiutinis solinis albumas „I Cry When I Laugh“.

Šokių muzikos gerbėjus Rumšiškių pievose džiugins britų dramenbeiso žvaigždė, su reperiu MC Adapt pasirodysiantis hito „Afterglow“ autorius Wilkinsonas, taip pat jaunasis hauso muzikos talentas iš Belgijos Lost Frequencies, kurio įrašytas kūrinys „Are You With Me“ prieš dvejus metus tapo populiariausias Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Australijoje ir kitose šalyse.

Dainuos ir garsūs lietuviai

Nebus apsieita ir be prisiminimų apie „Euroviziją“ – į festivalio sceną kils penktąją vietą joje šįmet užėmęs 17-metis švedas Fransas, kurio lyriška daina „If I Were Sorry“ išpopuliarėjo ir už konkurso ribų.

„Šią vasarą rengiu tik keliolika koncertų, pats renkuosi vietas, kuriose noriu dainuoti. Juk dar esu moksleivis, nenoriu persidirbti. „Granatos Live“ – viena tokių vietų, pažiūrėjau internete, puikus festivalis“, – „Lietuvos rytui“ sakė europiečių širdis sušildęs paauglys.

Festivalis sudėliojo ir galingą Lietuvos atlikėjų programą – Rumšiškėse šįkart koncertuos Marijus Mikutavičius, „G & G Sindikatas“, ką tik olimpinį himną pristatęs duetas Lilas ir Innomine, Saulius Prūsaitis, Beissoul ir Einius, Erica Jennings, „ba.“, Monika Linkytė ir daugybė kitų.

Susirinkusių festivalininkų laukia ir Humoro klubo pasirodymas bei daugybė įvairių sporto rungčių ir pramogų, maudynės marių paplūdimyje – kone viskas, ko reikia nerūpestingam ir linksmam savaitgaliui.

„Kasmet matome trūkumų ir juos taisome. Pavyzdžiui, prieš porą metų buvo išties per mažai įėjimų į festivalį, susidarė didelės eilės. Tai išsprendėme. Keitėme ir scenų vietą – ieškome geriausio įmanomo varianto. Mūsų tikslas išlieka surengti festivalį, kuriame šėltų daugiausia žiūrovų Lietuvoje“, – sakė V.Zdancevičius, besitikintis šįmet sulaukti daugiau nei 10 tūkstančių „Granatos Live“ lankytojų.

Roko garsai – ištikimiausiems

Roko naktų tikslai – kiek kitokie.

„Lietuvoje turbūt yra tik keletas tūkstančių žmonių, kurie aistringai domisi roko muzika ir lanko jos renginius. Į šią publiką ir orientuojamės.

Nepasakyčiau, kad festivalis labai pelningas, bet kasmet sulaukiu daugybės klausimų, ar jis bus ir kada.

Būtent dėl tų ištikimiausių klausytojų šią tradiciją ir tęsiame“, – sakė Roko naktų rengėjas Algirdas Barniškis-Blėka.

2003-iaisiais pradėtas rengti festivalis 2011-aisiais susijungė su atsiradusiu nauju renginiu „Galapagai“, o užpernai vėl atsiskyrė ir nuo to laiko kasmet rengiamas vaizdingoje Zaraso ežero saloje.

Šįmet festivalis pakvies išgirsti apie 30 atlikėjų ir grupių, kurios į Zarasus rinksis ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Olandijos, Austrijos, JAV, Liuksemburgo, Didžiosios Britanijos, kitų šalių.

Prisiviliojo kelias garsenybes

Puikiai sutvarkyta aplinka, vienas gražiausių Lietuvos kampelių, jauki atmosfera ir daug gitarų – Roko naktys turi daug kozirių.

Muzikinėje programoje ryškiausias iš jų – Olandijos grupė „Epica“, jau keliolika metų nešanti melodingo simfoninio metalo vėliavą.

Religinėmis, filosofinėmis, politinėmis temomis dainuojanti, su orkestrais ir chorais albumus įrašanti grupė ypač išgarsėjo šio dešimtmečio pradžioje, kai jos diskai „Requiem For The Indifferent“ ir „The Quantum Enigma“ išpopuliarėjo ne tik Europoje, bet ir Azijoje bei JAV.

Išraiškingas dainininkės Simone Simons vokalas, didingas skambesys – „Epica“ bruožai, kurie leido grupei rasti gerbėjų ir rengti sėkmingas gastroles abiejose Atlanto pusėse.

Pernai grupės pastangos gimtinėje buvo įvertintos apdovanojimu, skiriamu populiariausiems užsienyje olandų atlikėjams.

Po kelių savaičių grupė ketina išleisti naują albumą „The Holographic Principle“ – Roko naktys suteiks progą keletą jo kūrinių išgirsti iš anksto.

Kita festivalio intriga – JAV grupė „Queen Kwong“, kurios lyderė – garsios grupės „Nine Inch Nails“ įkūrėjo Trento Reznoro atrasta ir į sceną pastūmėta vokalistė Carre Kwong Callaway.

Įdomu tai, kad šioje nepriklausomo roko grupėje groja muzikantai, žymesni už pačią jos lyderę.

Pavyzdžiui, pagrindinis amerikiečių grupės „Limp Bizkit“ narys Wesas Borlandas ir Fredas Sablanas, Lietuvoje koncertavęs kaip grupės „Marilyn Manson“ bosistas.

Festivalyje gros ir keista Austrijos grupė „Russkaja“ – Vienoje įkurtas kolektyvas, savo muziką pristatantis kaip „rusišką turbopolkos metalą“, priverčiantį kratyti galvas ir kvailioti, lyg rytoj būtų pasaulio pabaiga.

Ir senbuviai, ir naujokai

„Bix“, „Soul Stealer“ su Jeronimu Miliumi priešakyje, „Thundertale“ – toks atlikėjų sąrašas primena, kad Roko naktys neatsitiktinai laikomos į trankesnę, sunkesnę muziką orientuotu festivaliu.

Tačiau yra ir kitokių spalvų – pavyzdžiui, šįmet čia gros kur kas ramesnę muziką atliekantys Aistė Smilgevičiūtė ir „Skylė“, taip pat dažniau su hiphopu, o ne roku siejama improvizuotojų grupė „Jama & W“.

Šalia įsitvirtinusių vardų atsiras vietos ir naujokams – pavyzdžiui, šįmet puikų debiutinį albumą išleidusiems rokeriams iš Kauno „Wolfsome“ ar moksleiviams iš Vilniaus „Frank Fitts“.

„Rokas turi daug veidų, mes stengiamės parodyti jų kuo daugiau.

Mūsų tikslas – festivalis be pretenzijų, su gera nuotaika ir daug geros muzikos“, – tvirtino A.Barniškis-Blėka.

Festivalis „Granatos Live“. Rugpjūčio 5–7 d. Rumšiškės, Liaudies buities muziejus.

Festivalis Roko naktys. Rugpjūčio 5, 6 d. Zarasai, Zaraso ežero sala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.