„Visagino country“ žvaigždžių geografija: nuo Ukrainos iki JAV

Penktadienį kantri ir muzikos festivalių gerbėjai patrauks į 23 kartą vyksiantį festivalį „Visagino country“.

Grupė iš Ukrainos „Fira“.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Grupė iš Ukrainos „Fira“.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2016, 1:25 PM, atnaujinta May 15, 2017, 1:12 PM

Du vakarus iš eilės ant scenos lips įvairios kantri muzikos grupės iš 9 skirtingų valstybių, kurios atsiveža ir savitus pasirodymus. Festivalio metu skambės ne tik klasikinė kantri muzika, bet ir jos skambesiai, suderinti su repo, roko ar bliuzo motyvais.

Palyginti jauna ukrainiečių grupė „Fira“, kuri puikiai žinoma dėl savo eksperimentų su kantri muzikos stiliumi ir sugebėjimo ukrainietiškoms dainoms suteikti vakarietiško skambesio, pirmoji po projekto „Kantri viltys“ kils ant festivalio scenos. Šie svečiai paruošė ypatingą kompoziciją specialiai šiam pasirodymui.

„Į Lietuvą atvykstame pasiruošę. Mūsų grojami kūriniai perteiks tradicinės ukrainiečių muzikos įvairumą. Sugrosime ir keletą dainų, kuriose suliejome repo ir kantri muzikos stilius. Mums patinka kantri žanro optimistiškas ir spalvingas skambesys bei dainos žodžių nuoširdumas.

Keista, bet vakarietiško kantri skambesys gana panašus į ukrainietišką folko muziką. Čia vyrauja styginiai instrumentai“, – pasakojo kantri pop ir kantri roko stilius itin mėgstančios grupės vokalistė Irina Muzika, pridurdama, kad ją visada žavėjo Saros Evans, Shanios Twain ir Carie Underwood grojama muzika. Ukrainiečiai prasitaria, kad apsilankymas Lietuvoje jiems bus pirmas, tad jie jau nekantrauja susipažinti su Lietuvos publika ir čia gyvenančiais kantri mylėtojais.

Naujai skambančią kantri muziką taip pat pristatys latviai „Flame & The Rolltones“, rokenrolo ir bliuzo elementus su kantri derins lenkai „Whiskey river“.

Kantri muzika yra geriausias būdas papasakoti istoriją apie žmonių gyvenimą, šeimą ir draugus. Perteikti skirtingus jausmus. Galima rasti tikrai daug puikių kantri dainų apie pačius įvairiausius jausmus, kuriuos tenka žmogui išgyventi. Nuo liūdesio iki džiaugsmo, bet pačios geriausios dainos atskleidžia ne tik jausmus, bet ir papasakoja kokia visgi yra žmonija“, – apie tai, kaip supranta kantri muziką, pasakojo prancūzas Kevinas Buckley.

Pirmą kartą kantri dainą išgirdęs vaikystėje, su tėvais važiuodamas atostogauti, ir šia muzika susižavėjęs muzikantas į Visaginą atvyks ne vienas. Jį lydės ir ant scenos pritars tikrų muzikos virtuozų „Yee-Haw Band“ kompanija. Kartu „Visagino country“ metu jie žada sukurti tikrą amerikietiško kantri šou.   Kantri ir „bluegrass“ stiliaus dainas Visagine atliks ir žvaigždė iš Jungtinių Amerikos Valstijų – Carltonas Moody. Kantri muzikantų šeimoje augęs Carltonas groti išmoko dar būdamas šešerių metų. Aštuonerių – jau dalyvavo regioniniame kantri TV šou.

„Kantri muzika – mano gyvenimas. Ji lydi mane nuo gimimo. Kodėl kantri ir toliau mane žavi? Nes ji labai poetiška ir yra apie tikrus įvykius. Nesvarbu – istorija apie žmones, praeitį, įvykius ar vietas. Bet tai tikra. Mėgstu ir likau ištikimas tikram kantri skambesiui. Jį atsivešiu ir į Visaginą“, – tikino muzikantas.

Visaginiečiai ir festivalio dalyviai taip pat galės sudalyvauti C.Moody paskaitoje „Kantri muzika ir Amerikos kultūros istorijos“.

Iš užsienio į festivalį taip pat atvyksta kanadietis Julianas Summersas, kuris ankščiau dirbo medienos pramonėje, bet meilė kantri muzikai pakeitė jo gyvenimą.

„Muzika yra tai, kas išlaisvina ir suteikia džiaugsmą, nėra nieko geriau už galimybę dalintis šiuo džiaugsmu su kitais“ – teigia J.Summersas.

Festivalio scenoje šėls ir austrų „Nashville“ grupė. Iš Rusijos atvyks „Country Hell“ kolektyvas. Kartu su jais scenoje išvysime grupės „Kukuruza“ narius. Festivalyje gros ir mandolinininkės Olgos Jegorovos bei Romano Palmovo duetas „Duo Ro“.

Tradiciškai ant festivalio scenos lips ir Lietuvos atlikėjai. 22 antrą kartą iš 23 galimų „Visagino country“ festivalio dalyviams koncertuos festivalio tėvas – Virgis Stakėnas. Jis koncertuos kartu su muzikantu Sepa.

„Šiemet, kaip niekad, atvyksiu su gausybe įrangos. Mano gitara bus apkaišyta 4 garso nuėmėjais, „pakinkyta“ 13 garso apdirbimo efektų, procesorių, sutalpintų į 2 lagaminus, kurie gulės prie mano kojų. Iš viso paruošime 10 kūrinių paradą – „Jau seniai beskambėjo...“, – tikino V.Stakėnas.

Aleksandras Belkinas į Visaginą atvyks su projektu „Creedance tribute“. Akustinės muzikos atlikėja Feather Grey atliks švelnesnes kantri dainas.

TV šou projekto „Lietuvos balsas“ dalyvė, „kantri mergaite“ vadinta Alvita festivalyje pristatys amerikiečių projekto „Hanna & McEuen“ dainas. Jas atlikti jai padės latvių grupė „New day“. Pati Alvita jau nuo trijų metų dainuoja, o penkerių pradėjo groti smuiku. Šiuo metu ji studijuoja klasikinio smuiko specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistro antrame kurse, tačiau neįsivaizduoja savo gyvenimo be kantri muzikos.

Organizatoriai tikina, kad be muzikos koncertų, visą šeštadienio dieną svečių laukia ir įvairiausi žaidimai, papildomi koncertai, paskaitos ir kitos pramogos. Laikas laukiant vakaro pasirodymų neturėtų prailgti.

Sekmadienį visaginiečiai ir miesto svečiai kviečiami į Šv. Apaštalo Pauliaus bažnyčią. Čia bus kantri psalmes atliks Lonstar iš Lenkijos, lietuviai Algirdas Klova ir Viktoras Timašiovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.