„Visagino Country“ rengėjai: „Nėra lengva, bet nepasiduodame“

Neoficiali Lietuvos kantri muzikos sostinė Visaginas vėl kviečia į tradicinį festivalį, nors rengti jį šiais laikais nėra lengva.

Jau 22-ąjį sykį festivalyje grosiantis V.Stakėnas – savotiškas jo simbolis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jau 22-ąjį sykį festivalyje grosiantis V.Stakėnas – savotiškas jo simbolis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Aug 19, 2016, 2:38 PM, atnaujinta May 15, 2017, 11:07 AM

Dar 1991 metais debiutavęs festivalis „Visagino Country“ – vienintelė tūkstančius žiūrovų suburianti kantri muzikos šventė Lietuvoje, šįmet rengiama jau 23-ią kartą.

Penktadienį ir šeštadienį Visagino stadione pasirodys keliolika žinomų kantri muzikos atlikėjų iš Lietuvos, JAV, Kanados, Latvijos, Prancūzijos ir kitų šalių.

Iš visos Lietuvos besirenkančius kantri muzikos entuziastus linksmins įvairūs atrakcionai ir pramogos, taip pat – jaunų atlikėjų koncertas „Kantri viltys“.

Visa tai – už gerokai mažesnę kainą, nei siūlo dauguma kitų muzikos festivalių. Tačiau „Visagino Country“ rengėjai neslepia, kad privilioti žiūrovų šiais laikais – ne taip jau lengva.

Bilietai – nebrangūs

„Prieš šių metų sezoną pasiūliau: jei kas rasite kitą 25 metų istoriją turintį tokio dydžio festivalį, į kurį bilietai pigesni, į mūsiškį įleisime nemokamai.

Kol kas neatsirado nė vieno žmogaus“, – „Lietuvos rytui“ sakė „Visagino Country“ rengėja Elena Čekienė.

Išankstiniai vienos dienos bilietai į festivalį kainavo 9 eurus, o Visagino gyventojams už abiejų dienų bilietą tereikėjo mokėti 10 eurų.

Palyginti su popmuzikos festivaliais, tai – kone nepadoriai mažai, tačiau kantri šventės rengėjai neslepia – jų auditorija kiek kitokia.

„Prieš 25 metus niekas gerai ir nežinojo, kas čia per šventė, žiūrovų būdavo mažai.

Tada festivalis įgijo vardą, žmonių daugėjo, per dvi dienas apsilankydavo ir 13–15 tūkstančių. O dabar konkurencija smarkiai išaugusi, kiekvieną vasaros savaitgalį vyksta po du tris festivalius.

Mes realistai – nors kantri yra visų amžiaus grupių, tautybių muzika, ji Lietuvoje tikrai nėra ta, dėl kurios visi eitų iš proto.

Jei turėsime 5–6 tūkstančius žiūrovų, bus labai gerai“, – sakė E.Čekienė.

Pakvietė ir žvaigždę iš JAV

Nors festivalis jaunųjų atlikėjų ir Ukrainos grupės „Fira“ koncertais prasidės šį vakarą, jo dalyviai Visagine pradėjo rinktis dar vakar ryte.

Pirmasis atkeliavo kanadietis Julianas Summersas, popiet – ir nerizikavę eilėje prie Lietuvos sienos įstrigti rusų muzikantai „Country Hell“ bei „Kukuruza“.

Atlikėjų vardai – gerai žinomi kantri muzikos gerbėjams. Žinoma, ryškiausias lietuvis – tik sykį „Visagino Country“ praleidęs dainininkas Virgis Stakėnas.

„Šiemet kaip niekad atvyksiu su gausybe įrangos. Mano gitara bus apkaišyta 4 garso nuėmikliais, pakinkyta 13 garso apdorojimo efektų, procesorių, sutalpintų į 2 lagaminus, kurie gulės prie mano kojų. Iš viso paruošime 10 kūrinių paradą“, – žadėjo Lietuvos kantri muzikos simbolis.

Ryškiausia festivalio žvaigždė – amerikietis Carltonas Moody, dusyk „Grammy“ apdovanojimui nominuotos ir tris Tarptautinius kantri muzikos apdovanojimus pelniusios grupės „The Moody Brothers“ narys.

Daugiau nei 30 metų garsus, JAV prezidentams Ronaldui Reaganui ir George’ui W.Bushui Baltuosiuose rūmuose koncertavęs muzikantas lietuvius supažindins su tikrąja – tradicine amerikietiška – kantri muzika.

„Dabar kantri muzika smarkiai keičiasi, gal todėl ir labai džiaugiamės C.Moody vizitu.

Jis ištikimas senajam kantri skambesiui. Kai jo įrašų pasiklausė žinomas mūsų šalies muzikantas Algirdas Klova, pripažino – vien dėl šio koncerto verta atvykti į Visaginą“, – šeštadienio vakarą grosiantį amerikietį gyrė E.Čekienė.

Tačiau suskubo pabrėžti, kad festivalyje netrūks ir atlikėjų, perteikiančių dabartinę, jaunosios kantri scenos dvasią – pavyzdžiui, latviai „Flame & The Rolltones“.

Kai kurie Lietuvos atlikėjai festivaliui ruošia netikėtų spalvų pasirodymus.

Pavyzdžiui, Lietuvos bliuzo veteranas, grupės „The Road Band“ lyderis Aleksandras Belkinas Visagine atliks garsios JAV grupės „Creedence Clearwater Revival“ dainas.

Įpynė ir mišias

Dvi dienas festivalio lankytojų lauks ne tik muzika, bet ir skanėstų bei tautodailės mugė, atrakcionų parkas, įvairūs žaidimai, kantri muzikos viktorina ir linijinių šokių pamokos.

Sekmadienį festivalį baigs mišios ir kantri muzikos giesmių koncertas bažnyčioje – kiek neįprastas akcentas, tik dar labiau pabrėžiantis „Visagino Country“ programos įvairovę.

„Net ir gamta, atrodo, mums palanki. Prieš porą dienų pylė kaip iš kibiro, o savaitgalis numatomas be lietaus“, – džiaugėsi festivalio rengėjai.

Išsilaiko tik dėl rėmėjų

Uždarius atominę elektrinę, festivalį galima drąsiai vadinti bene ryškiausiu Visagino simboliu, tačiau užkulisiuose kalbama apie jo patiriamus nelengvus iššūkius.

„Visagino Country“ niekaip neišsilaikytų be rėmėjų lėšų, o jų surasti kasmet vis sunkiau.

„Labiausiai stebisi didelių Prancūzijos, Danijos kantri muzikos festivalių rengėjai, su kuriais tenka bendrauti. Jiems nesuvokiama, kad lėšos už bilietus padengia tik 10–15 procentų festivalio sąmatos.

Jų renginiuose yra atvirkščiai – rėmėjų gali išvis nebūti, jie geriausiu atveju dengia dešimtadalį išlaidų“, – pasakojo E.Čekienė.

„Visagino Country“ komanda įsitikinusi, kad toliau nuo didmiesčių vykstantiems festivaliams per kišenę trenkia ir sumažėjusi lietuvių perkamoji galia, padidėjusi emigracija, juntama ir po 2008-ųjų krizės, ir įsivedus eurą.

„Anksčiau, kai buvo uždaroma atominė elektrinė, su tuo projektu dirbusios įmonės paremdavo festivalį.

Dabar jos jau pasitraukė, o vietinių rėmėjų surasti sunku – Visagine verslas tikrai nėra tvirtai besilaikantis.

Nėra lengva, bet nepasiduodame, žiūrime optimistiškai – gal kitąmet bus geriau“, – kalbėjo festivalio rengėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.