Sulaukęs 94-erių, mirė garsus džiazo muzikantas T. Thielemansas

T.Thielemansas (kairėje) buvo vienas žymiausių visų laikų Europos džiazo muzikantų.<br>AP nuotr.
T.Thielemansas (kairėje) buvo vienas žymiausių visų laikų Europos džiazo muzikantų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2016, 1:58 PM, atnaujinta May 15, 2017, 5:20 AM

94 metų atlikėjas, kurio visas vardas – Jeanas-Baptiste'as Fredericas Isidore'as Thielemansas, mirė miegodamas pirmadienį paryčiais vienoje Briuselio ligoninėje, naujienų agentūrai AFP sakė jo vadybininkė Veerle Van de Poel.

J.-B.Thielemansas, gimęs 1922 metais Briuselio darbininkiškame Marolo rajone, pasiekė karjeros proveržį, kai 1950 metais prisidėjo prie amerikiečio „svingo karaliaus“ Benny Goodmano per jo gastroles Europoje.

Vėliau jis išvyko į Jungtines Valstijas, kur muzikavo kartu su kitais džiazo grandais, tarp jų Charlie Parkeriu ir Ella Fitzgerald.

Beje, T.Thielemansas viešėjo ir Lietuvoje – 2002-aisiais koncertavo Klaipėdoje, Pilies džiazo festivalyje.

„Labai liūdna ir gaila. T.Thielemansas – vienas iš vos keleto muzikantų, prieš porą metų įamžintas Džiazo freskoje, piešinyje ant pastato, kuriuo paminėjome mūsų renginio jubiliejų“, – „Lietuvos rytui“ sakė festivalio rengėja Inga Grubliauskienė.

T.Thielemansą į Lietuvą pakvietęs Vytautas Grubliauskas, kuris šiuo metu yra uostamiesčio meras, pasakojo, kad tai buvo ledus pralaužusi, pirmoji pasaulinė žvaigždė Pilies džiazo festivalyje.

„Jį nebuvo lengva įkalbėti atvykti į Klaipėdą, bet kažkaip sugebėjome įrodyti, kad tai – gera, saugi vieta, kurioje verta pagroti. Buvau užburtas jo dieviškai skambančios lūpinės armonikėlės, kuri užliejo visą Teatro aikštę. Jis gražiai, lengvu gestu pasodino visus ant grindinio, ir žmonės užburti, kaip bažnyčioje per mišias, klausėsi tos muzikos.

Pasaulis neteko iškilios asmenybės, kuri lūpinės armonikėlės muziką iškėlė į didžiules aukštumas“, - sakė V.Grubliauskas.

Vienas įspūdingų T.Thielemanso pasirodymų:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.