Karklės festivalio rengėjas prabilo: pinigų dar teks palaukti

Į Karklės festivalį bilietus įsigiję žiūrovai rugpjūtį netikėtai liko be renginio, o kol kas – ir be sugrąžintų pinigų.

M.Tumšys tikisi, kad dauguma į Karklės festivalį bilietus pirkusių žiūrovų jais pasinaudos po metų, o ne reikalaus pinigus už juos sugrąžinti greičiau.<br>D.Umbraso nuotr.
M.Tumšys tikisi, kad dauguma į Karklės festivalį bilietus pirkusių žiūrovų jais pasinaudos po metų, o ne reikalaus pinigus už juos sugrąžinti greičiau.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Sep 3, 2016, 8:29 PM, atnaujinta May 14, 2017, 3:04 AM

Didžiausias muzikos festivalis Lietuvoje, į kurį prieš keletą metų susirinko net 18 tūkstančių žiūrovų, rugpjūčio viduryje buvo atšauktas likus vos keletui dienų.

Su finansinėmis problemomis susidūrę festivalio rengėjai kol kas ragina žiūrovus palaukti metus ir su tais pačiais bilietais apsilankyti festivalyje 2017-aisiais.

Tačiau toks pasiūlymas tenkina ne visus, o pats Karklės festivalio rengėjas vakar pripažino, kad renginio ateitis kol kas nėra garantuota.

Tai viena garsiausiai nuskambėjusių Lietuvos muzikinio gyvenimo istorijų šiemet – apie 6 tūkstančius bilietus nusipirkusių žiūrovų kone paskutinę minutę sužinojo, kad vykti į pajūrį jiems nebėra ko.

Buriasi dėl grupinio ieškinio

Iki šiol nėra skelbiama data, nuo kurios bus galima atsiimti pinigus už bilietus.

Kai kurie juos įsigiję žiūrovai buriasi pateikti grupinį ieškinį.

„Kol kas jis nėra pateiktas. Jei atvirai, mums būtų net paprasčiau, jei žmonės susiburtų, turėtų vieną atstovą – tada galėtume pateikti visus dokumentus, kaip buvo išleisti pinigai, kad nesklandytų gandai, jog kur nors juos ištaškėme.

Jei visi pirkėjai masiškai paprašytų grąžinti pinigus, mums liktų bankrutuoti.

Manau, visiems geriau palaukti pinigų, o ne mus nuskandinti“, – kalbėjo festivalio rengėjas Marius Tumšys.

Investicijos nepasiteisino

Vakar muzikos verslo konferencijoje „What’s Next In Music?“ jis detaliai papasakojo apie šių metų Karklės žlugimo užkulisius.

Anot jo, kalti ir patys rengėjai, ir dabartinės festivalių rinkos tendencijos – padidėjusi konkurencija, mažėjantys žiūrovų srautai.

Prieš dvejus metus festivalis susidūrė su labai blogomis meteorologinėmis sąlygomis – lietus pliaupė beveik visą savaitgalį, vanduo nešė palapines, renginio teritorija virto purvynu.

„Į 2014-ųjų festivalį visi bilietai buvo iššluoti mėnuo iki jo. Todėl pernai nutarėme pasiruošti kur kas geriau, surengti geriausią įmanomą festivalį Lietuvoje su trigubai didesniu biudžetu.

Daug investavome į kempingą, stovėjimo aikštelę, personalą, užsakėme geros reklamos agentūros paslaugas, kone keturis kartus brangesnius užsienio muzikos atlikėjus.

Vien už apsaugininkų darbą sumokėjome apie 60 tūkstančių eurų.

Manėme, kad žmonių bus dar daugiau nei 2014-aisiais. Bet taip nenutiko, patyrėme baisių nuostolių“, – pasakojo M.Tumšys.

Pritrūko pinigų renginiui

Šįmet Karklės festivalio rengėjai suplanavo kuklesnį festivalį, bet nesitikėjo, kad bilietai bus perkami dar perpus prasčiau negu 2015 metais.

Užkulisiuose nėra paslaptis, kad už praėjusių metų festivalį ir kitus nepavykusius renginius pradėjo kauptis rengėjų skolos atlikėjams ir galbūt ne tik jiems.

Savaitę, kai šįmet turėjo įvykti festivalis, dėl skolų blokuota rengėjų banko sąskaita, tačiau M.Tumšys tvirtino, kad renginį atšaukė ne dėl to.

„Skolos dydis nebuvo toks, kad nulemtų festivalio likimą.

Bet pamatėme, kad dabartinėmis galimybėmis festivalis būtų labai silpnas – nei normalaus saugumo, nei profesionalios scenos technikos.

Būtent dėl to teko jį atšaukti“, – tvirtino M.Tumšys.

Prašo duoti daugiau laiko

Už bilietus gauti pinigai, anot Karklės festivalio rengėjų, jau išleisti – sumokėti honorarai festivalyje turėjusioms groti užsienio žvaigždėms.

Jie turi būti sumokami iš anksto – tokia pasaulinė muzikos verslo praktika.

Paprastai kalbant, sugrąžinti pinigus už bilietus visiems norintiems šiuo metu tiesiog nėra iš ko.

Pažadėję, kad sprendimus dėl grąžinimo paskelbs per porą savaičių, dabar festivalio rengėjai sako, jog teks palaukti bent rugsėjo pabaigos.

„Reikia įvertinti situaciją, susidėlioti taškus. Vartotojų teisės skelbia, kad tokioje situacijoje pinigus turime grąžinti per protingą terminą. Šiuo atveju tai gali nenutikti per pusę metų“, – pripažino M.Tumšys.

Jis viliasi, kad dauguma žiūrovų pasirinks galimybę į renginį su tais pačiais bilietais atvykti kitą vasarą, rugpjūčio 18–20 dienomis.

Festivalio rengėjas tikino, kad su Klaipėdos rajono savivaldybe jau sutarta dėl festivalio rengimo bent jau trejus artimiausius metus.

Tiesa, jo planus konkurentai vertina kiek skeptiškai. Neįvykus festivaliui atgauti publikos pasitikėjimą sunku.

„Nieko bloga nenoriu, bet sunkiai įsivaizduoju šio plano įgyvendinimą“, – sakė festivalio „Galapagai“ rengėjas Algirdas Barniškis.

Kad kol kas negali garantuoti, jog kitais metais festivalis tikrai įvyks, galiausiai pripažino ir M.Tumšys.

„Be didelės pinigų injekcijos tai bus sudėtinga“, – pripažino festivalio rengėjas, leidęs suprasti, kad šiuo metu ieško naujų festivalio finansavimo šaltinių.

Problemos – ir dėl dar kelių koncertų

Karklės festivalis – ne vienintelis šįmet Lietuvoje atšauktas renginys, į kurį bilietus pirkę žiūrovai kol kas neatgavo pinigų.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) pranešė gavusi per 100 vartotojų prašymų dėl pinigų grąžinimo už neįvykusį grupės „5‘nizza“ pasirodymą Vilniuje, taip pat – apie 20 prašymų dėl sostinėje atšaukto operos žvaigždės Jose Carreraso koncerto.

Pagal Vartotojų teisių apsaugos įstatymo nuostatas, vartotojai pirmiausia turėtų kreiptis į paslaugų teikėją (šiuo konkrečiu atveju – į neįvykusio festivalio rengėją) ir raštu išdėstyti savo reikalavimus. Jei per 14 kalendorinių dienų nepateikiamas atsakymas arba jis vartotojo netenkina, reikia kreiptis į VVTAT dėl ginčo nagrinėjimo.

Šiuo metu VVTAT dar nėra gavusi nė vieno vartotojo oficialaus kreipimosi dėl Karklės festivalio ginčo sprendimo, nes tik neseniai sukako 14 dienų terminas, per kurį paslaugos teikėjas privalo atsakyti vartotojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.