Po skandalingos dainos iš eterio dingęs A. Makejevas: „Kvepia cenzūra“

Aštriai savo minčių reikšti nebijantis A.Makejevas mano, kad būtent tai jam sukėlė keblumų.<br>L.Fisheye nuotr.
Aštriai savo minčių reikšti nebijantis A.Makejevas mano, kad būtent tai jam sukėlė keblumų.<br>L.Fisheye nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Sep 24, 2016, 5:47 PM, atnaujinta May 12, 2017, 2:54 AM

Dėl ne visiems patinkančios nuomonės – užsitrenkusios eterio durys. Būtent šitaip, svarsto žinomas dainininkas Aleksandras Makejevas, atsitiko jam.

40-metis atlikėjas skundžiasi, kad jo muzika pastaruoju metu negali prasimušti į daugumos radijo ir televizijos stočių laidas.

Jau beveik dvidešimt karjeros metų skaičiuojantis dainius teigia, kad jo kūryba anksčiau buvo transliuojama daug dažniau, o pastaruoju metu jis yra visiškai nustumtas į užribį.

Atlikėjų, kurie nebegirdi savo balso eteryje, Lietuvoje netrūksta, tačiau A.Makejevas mano, kad jam gali būti paskelbtas savotiškas boikotas – dėl aštrių dainų tekstų ir pažiūrų, kurios patinka ne visiems.

Neprasimuša į laidas

„Niekada nebuvau sąmokslo teorijų šalininkas, bet man atrodo, kad dėl savo nuomonės nepatenku į eterį. Tai kvepia cenzūra.

Kai bandai patekti į TV eterį, kad ir į LRT laidą „Labas rytas, Lietuva“, tau niekas tiesiogiai nepasako, kodėl ten netinki.

Tiesiog gražiai nusišypso, pasako, kad visas eteris užimtas, laiko nėra, grafikas užpildytas.

Tas pat ir su radijo stotimis – tik su viena kita nekyla jokių problemų. Atrodo, kad netinka ne mano dainos, o mano asmenybė“, – svarstė A.Makejevas.

Tokios problemos, anot dainininko, prasidėjo tada, kai jis dainose ir socialiniuose tinkluose pradėjo reikšti aštrią nuomonę apie politinę Lietuvos kryptį, lytines mažumas ir kitomis temomis, kuriomis jo pozicija patinka ne visiems.

Įtaria, kad supykdė politikus

Daug triukšmo sukėlė prieš trejus metus vienos populiarios radijo stoties eteryje jo sugrota daina „Demokratija LT“.

„Mums iš Daukanto aikštės šviečia Briuselio saulė, o mes, žydšaudžiai, homofobai ir kiaulės, negalim suprasti, kad reikia statyti mečetes, kuo daugiau p...darų klubų, kuo daugiau lesbiečių, demokratijos viršūnė – tai analinis seksas“, – uždainavo A.Makejevas.

Ką atlikėjas tuo norėjo pasakyti? A.Makejevas neslepia, kad jam dažnai nepatinka Lietuvos valdžios veiksmai.

„Ypač – keliaklupsčiavimas Europos Sąjungai, besąlygiškas balsavimas už kiekvieną jos pirstelėjimą“, – dėstė dainininkas.

Apie homoseksualus jis irgi kalba gana griežtai. A.Makejevas sako įžvelgiantis tikslingą „gėjų propagavimą“.

„Ar aš homofobas? Vadinkite mane kad ir puodu, tik į krosnį nedėkite. Aš nieko neturiu prieš gėjus, bet man rėžia ausį, kai nuolat sakoma, kad juos skriaudžia. Aš pats nemažai gėjų pažįstu, niekas jų neskriaudžia.

Nesuprantu, kodėl vieną, oficialią, nuomonę ar poziciją visi turi remti ir priimti.

Man tai primena sovietinius laikus, kai mąstydamas kitaip iškart atsidurdavai už borto.

„Demokratija LT“ – turbūt baisiausia mano parašyta daina apie Lietuvą. Aš tiesiog juodojo humoro forma užrašiau tai, ką manau. Gal tai neįtinka aukštus postus užimantiems asmenims“, – svarstė A.Makejevas, tarp kurio įrašytų kūrinių yra ir vaizdingai pavadintos dainos „Žydri berniukai“ bei „Apie meilę, degtinę ir Lietuvą“.

Ar jis tikrai mano, kad politikai nervinasi dėl dainų?

„Tenka kartais pagroti privačiuose renginiuose, kur būna ir Seimo narių. Jie paskui prieina ir, atleiskite, pradeda knisti man protą, kodėl aš taip dainuoju.

Nesuprantu, ar jie – neliečiamųjų kasta? Apie juos, kaip apie mirusius, galima kalbėti tik gerai arba nieko?“ – stebėjosi dainininkas.

Jis dažnai sulaukia kritikos ir internete, kur savo pažiūras dėsto be jokių stabdžių.

„Linksmiausia, kai tada mane pradeda mokyti gyventi žmonės, kurie yra gerokai jaunesni“, – šyptelėjo A.Makejevas.

Gyvena tik iš muzikos

Trakuose gyvenantis atlikėjas pabrėžė, kad radijo stotims siūlo kur kas švelnesnius kūrinius, kuriuose nėra aštrių temų.

Beveik du dešimtmečius scenoje esantis dainininkas supranta eterio taisykles, tačiau netiki, jog nuolat girdimas atsakymas „ne“ yra tik sutapimas.

„Kai tai kartojasi nuolat, man sunku patikėti, kad taip daroma netyčia.

Viena vertus, draugai kalba, kad nesukčiau galvos. Į koncertus žiūrovai ateina, kuriu jiems, ne radijui.

Bet aš gyvenu tik iš muzikos, kitų darbų neturiu, tad uždarytas eteris man nepadeda.

Gal reikia kompromiso, reikalingiems žmonėms pabučiuoti į reikiamą vietą, tada bus keliai atviri. Bet man taip neišeina“, – nusijuokė A.Makejevas.

Širdyje išliko pankas

Koncertų stygiumi jis negali skųstis – neseniai surengė pasirodymą Trakų pilies menėje, o spalio 8-ąją geriausias savo dainas gros Vilniaus Šv.Kotrynos bažnyčioje.

A.Makejevas dažnai vadinamas bardu, nors pats šios etiketės nekenčia.

„Buvau pankas ir likau pankas. Bet į koncertus ateina įvairūs žmonės – nuo mano amžiaus iki 18-mečių. Jie irgi manęs klausia, kaip drįstu dainuoti tokias dainas.

Tačiau aš nesigailiu nė dėl vieno savo kūrinio“, – patikino dainininkas.

Televizija kliūčių nesudaro

LRT televizijos atstovė spaudai Virginija Bunevičiūtė patikino, jog transliuotojas neturi jokių išankstinių nuostatų prieš A.Makejevą ar kurį kitą muzikos kūrėją.

„Laidos „Labas rytas, Lietuva“ kūrėjams šio dainininko politinės ar pilietinės pažiūros net nėra žinomos. Tiesiog reikia suprasti, kad į šią ir kitas laidas nori patekti daugybė atlikėjų. Visiems tiesiog nepakanka vietos. Laidų kūrėjai atsirenka įdomiausius, profesionaliausius kūrinius, klipus, pasirodymus“, – sakė V.Bunevičiūtė.

Skandalingoji A.Makejevo daina „Demokratija LT“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.