Roko gerbėjai sutrikę: ar legendinė grupė AC/DC dar gyvuos?

Lyg kelis kartus sulopyti batai, kurių vis tiek niekas nesiruošia išmesti. Būtent taip šiuo metu atrodo viena garsiausių roko grupių AC/DC.

A.Youngas liko vienintelis grupėje AC/DC grojantis senosios sudėties narys.<br>AP nuotr.
A.Youngas liko vienintelis grupėje AC/DC grojantis senosios sudėties narys.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2016, 4:51 PM, atnaujinta May 11, 2017, 3:27 PM

Pernai liepą mažiausiai keli tūkstančiai lietuvių keliavo į Varšuvą, kad išgirstų daugiau nei 40 metų grojančius Australijos roko titanus.

Jau tada AC/DC buvo kitokia nei auksiniais didžiausios šlovės laikais, tačiau praėjusią savaitę pasaulines gastroles baigusios grupės apskritai nebeįmanoma atpažinti.

Pelningas žygis per pasaulį

Roko žiniasklaidoje ir gerbėjų forumuose internete jau atvirai skamba raginimai AC/DC nebekvailioti ir atsisveikinti, tačiau jos lyderis Angusas Youngas tyli.

Dar pernai pavasarį prasidėjusios gastrolės, kuriose grupė pristatė naujausią albumą „Rock Or Bust“, buvo vienos pelningiausių AC/DC istorijoje.

Skaičiuojama, kad jų koncertus pamatė per 2 milijonus žiūrovų, bilietams išleidusių beveik 250 milijonų JAV dolerių.

Tačiau grupė ėmė byrėti dar prieš gastrolių pradžią, o jas baigė smarkiai nukraujavusi.

Prarado net keturis narius

AC/DC 1973-iaisiais įkūrė du broliai – Malcolmas ir Angusas Youngai.

2014-aisiais buvo pranešta, kad Malcolmas nebėra grupės narys. Pasirodo, anksčiau plaučių vėžiu sirgęs, dėl širdies problemų su stimuliatoriumi gyvenantis muzikantas dar 2010-aisiais pajuto silpnaprotystės požymius ir kartais iš naujo turėdavo mokytis dainas, kurias mokėjo visą gyvenimą. 2014-aisiais jis ir kiti muzikantai suprato, kad taip tęstis nebegali.

Vietoj M.Youngo į grupę atėjo jo sūnėnas Stevie Youngas, tačiau 2015-ųjų pradžioje AC/DC nebeliko ir būgnininko – teisme dėl įtarimų žmogžudystės planavimu atsidūrusio grupės veterano Philo Ruddo.

Jo vietą užėmė anksčiau AC/DC grojęs Chrisas Slade’as, tačiau šių metų pradžioje su grupe buvo priverstas atsisveikinti ir 36 metus joje dainavęs vokalistas Brianas Johnsonas.

Medikai jį įspėjo, jog jo klausa taip suprastėjusi, kad toliau koncertuodamas jis rizikuoja visiškai apkursti.

Jau tada sklido kalbos, kad AC/DC derėtų skirstytis, tačiau grupė netikėtai nusprendė tęsti gastroles, pasikvietusi JAV rokerių „Guns N’Roses“ vokalistą Axlą Rose’ą.

Daliai gerbėjų tai atrodė šventvagystė, kiti sakė, kad koncertai su šiuo dainininku buvo visai neblogi. Tačiau praėjusią savaitę su AC/DC atsisveikino dar vienas narys – grupėje nuo 1977-ųjų grojęs bosistas Cliffas Williamsas.

„Dabar AC/DC – jau pasikeitęs žvėris. Jaučiu, kad mano sprendimas teisingas“, – kad nebenori likti grupėje, dar liepos mėnesį prisipažino C.Williamsas.

Kitaip tariant, vos per porą metų AC/DC neteko keturių iš penkių esminių grupės narių.

Iš „senosios gvardijos“ liko tik A.Youngas – mokinuko uniformą scenoje vilkintis gitaros virtuozas, kuris, reikia pripažinti, yra svarbiausias AC/DC vėliavnešys.

Neskuba atskleisti planų

A.Youngas pasibaigus gastrolėms apie grupės ateitį nepasakė nieko – apsiribojo padėka gerbėjams ir pamąstymais, kaip smagu jam būti scenoje.

Kas toliau – esminis roko gerbėjus kamuojantis klausimas.

Viena vertus, netrūksta manančių, kad taip smarkiai per trumpą laiką pasikeitusi grupė yra tiesiog AC/DC parodija.

Kita vertus, AC/DC veteranui A.Youngui – dar tik 61-eri. Niekas nesitiki, kad rokenrolo dvasios simboliu laikomas, scenoje kelis litrus prakaito per vakarą išspaudžiantis gitaristas ruošiasi likusius gyvenimo metus sėdėti rankas sudėjęs.

Kol kas nėra jokių patikimų žinių dėl AC/DC ateities, tačiau vienas brazilų žurnalistas tvirtina jau žinantis, kad grupė išliks ir kitais metais pradės kurti naują albumą.

Jos vieninteliai nariai esą bus A.Youngas ir A.Rose’as. Kiti muzikantai tiesiog bus pasamdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?