Sasha Song ryžosi išskirtiniam koncertui: dainuos be mikrofono

Dvidešimties metų jubiliejų scenoje minintis dainininkas, dainų autorius ir vokalo mokytojas Sasha Song (Dima Šavrovas) – universalus ir fenomenalus atlikėjas, kurio muzikoje susipina populiarios muzikos, alternatyvaus roko, elektroninės muzikos, dramenbeiso stilistikos.

Sasha Song romansų programą atliks jau ne pirmą sykį.<br>„OKTO Photography“ nuotr.
Sasha Song romansų programą atliks jau ne pirmą sykį.<br>„OKTO Photography“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2016, 11:47 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:49 PM

Greta aibės išvardintų žanrų, atlikėjas savo muzikinės karjeros bei kasdienybės neįsivaizduoja be jausmingų romansų. Jau lapkričio 19 d., šeštadienį, sostinės „Piano.lt“ koncertų salėje klausytojų pageidavimu į susitikimą kvies ilgai puoselėta, tačiau itin retai skambanti atlikėjo programa „Sasha Song: rusiški romansai ir dainos iš kino filmų“.

Dainininkas taip pat pabrėžia, kad turi lietuviško, ukrainietiško, rusiško, lenkiško, čečėniško, žydiško kraujo, todėl mėgsta ir atlieka įvairioms tautoms artimą muziką.

Tai kamerinis, akustinis gyvo garso koncertas net be mikrofono, kuriame greta jautrių muzikinių virpesių nestigs šypsnį bei vaiskią nostalgiją keliančių, džiugių bei visiems puikiai pažįstamų dainų. Jokių mikrofonų. Jokių fonogramų. Tik balsas ir fortepijonas. 

Šioje salėje iki šiol koncertavo garsūs šiuolaikinės, klasikinės ir džiazo muzikos atlikėjai – Petras Geniušas, Mūza Rubackytė, Viačeslavas Ganelinas ir daugybė kitų.

Sasha Song sako, kad be mikrofono dainuos ne pirmą kartą. „Ne kartą esu dainavęs be mikrofono. Tokiuose pasirodymuose svarbiausia – gera akustika, nes kitu atveju reikėtų ne dainuoti, o rėkti. „Piano.lt“ salė tokiam reikalui yra pritaikyta, tad problemų neturėtų kilti. Aš nejaučiu skirtumo kaip dainuoti – su ar be mikrofono. Man svarbu, kad mane išgirstų. Šiuo atveju – dainuojant be mikrofono – žmonės girdi realų žmogaus balsą, nepagražintą jokiais efektais“, – sako atlikėjas.

Ne paslaptis, kad šį dainininką nuo vaikystės supa muzika. Būtent jaukioje namų aplinkoje, dar būdamas vaikas, atlikėjas susipažino, pajautė ir pamilo romansus. Sasha Song pasakoja, kad jis užaugo klausydamas rusiškų romansų ir soulo muzikos, o močiutė buvo pirmoji mokytoja bei antroji mama, kuri vietoje lopšinių prieš miegą dainuodavo rusiškus romansus, kai Sashai buvo vos trys mėnesiai.

„Mano močiutė 50 metų grojo simfoniniame orkestre, dėstė vokalą, muzikos teoriją, istoriją, fleitą. Meilę muzikai bei gi romansams man įskiepijo būtent ji. Linksma, kad dainuodama romansus prieš miegą man, neretai užmigdavo pirmoji. Močiutė mane ruošė konkursams, festivaliams, išmokė pirmųjų romansų, o iš šio pasaulio išėjo neseniai, beveik sulaukusi 91-erių, todėl šis žanras man siejasi su daugybe sentimentų ir yra ypač brangus“, – prisiminimais dalijasi dainininkas.

Nenuostabu, jog vieno brangiausių žmonių, kurio šiame pasaulyje jau nėra, kadaise dovanota muzika, atlikėjo gyvenime bei scenoje užima išskirtinę vietą.

Kaip ir pažintis su muzika, taip ir pirmasis romansas scenoje suskambėjo anksti. Būdamas vienuolikmetis berniukas Sasha Song atliko savo pirmąjį romansą. Nuo tada šio žanro kūriniai tapo neatskiriama atlikėjo muzikinio kelio dalimi. Atlikdamas romansus Sasha Song pasirodo ypač retai.

Paskutinį kartą romansų ir kino filmų dainų programa skambėjo prieš kelerius metus. „Prieš dvejus metus surengiau koncertinį turą po Lietuvą su romansų programa ir nutariau, kad pakanka, tačiau šios muzikos neišsižadėjau, tai neįmanoma. Šiais metais sumaniau, kad norėčiau surengti močiutės atminimui skirtą koncertą ir neabejoju, kad romansų programa šiai intencijai pats geriausias pasirinkimas“, – apie romansų programos atgimimą kalba dainininkas.

Ne tik artimo ilgesys bei vaiskūs vaikystės prisiminimai skatino dar karą atlikti išskirtinę romansų bei rusiškų kino filmo dainų programą. Sasha Song dalijasi mintimis, esą romansai yra tikrai ypatingas žanras.

„Popmuzikoje hitai kepami. Vieną dieną „ant bangos“ skambėjusi daina po savaitės gali būti pamiršta, o romansai yra amžini. Jie lieka visam gyvenimui“, – sako dainininkas.

Atlikėjas įsitikinęs, kad Lietuvos publika tikrai myli romansus, o į koncertus ateina ne tik rusakalbiai šalies gyventojai. „Koncertuose lankosi tiek lietuviai, tiek rusai, tiek lenkai ar baltarusiai, nes romansai pažįstami visiems ir neretai kelia nostalgiją, yra jautrus bei gyvas“, – sako dainininkas.

Lietuvos klausytojų meilę romansams rodo ir faktas, kad šio koncerto pageidavo, laiškus su prašymais surengti pasirodymą siuntė patys žmonės.

Kalbėdamas apie savo koncertines gastroles Olandijoje atlikėjas prisimena, kad pasirodymo metu atlikus romansą žmonės verkė. Pasak jo, žmonės, gyvenantys kitokioje šalyje, turintys kitokią kultūrą, mentalitetą pajautė siųstą žinutę ir tai yra nepaprasta.

Paklaustas apie savo mėgstamiausią romansą dainininkas nesudvejojo nė akimirkos. Tai romansas „Belaja berioza“, kurį muzikantas dainuoja daug metų ir tikrai atliks šeštadienio koncerte. Sasha Song perspėja, kad akustinis šeštadienio pasirodymas nebus tik lėtų dainų vakaras.

Koncertas bus linksmas, jaukus ir jaudinantis. „Koncerte skambės ir dainos iš žinomiausių rusiškų kino filmų, kaip, pavyzdžiui, „Briliantinė ranka“. Labai smagu atlikti visiems puikiai žinomas dainas, nes jos klausytojams sukelia nostalgiją, asociacijas, susijusias su įvairias praeityje patirtais jausmais, įvykiais. Galbūt skambant kažkuriai dainai jie kadaise rado savo antrąją pusę, galbūt išsiskyrė ar kur nors keliavo, buvo laimingi ar sprendė problemas“, – mintimis dalijasi dainininkas.

Sashai Song akompanuos charizmatiškas pianistas Nikolajus Moroziukas, kelerius metus gyvenęs ir koncertavęs Afrikoje. Jis – daugelio žymių Lietuvos atlikėjų partneris scenoje, ypatingai vertinamas už muzikalumą ir individualumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.