Bobas Dylanas neatvyks į Nobelio premijos įteikimo ceremoniją

JAV bardas Bobas Dylanas kitą pavasarį turėtų apsilankyti Stokholme,

Bobas Dylanas.<br>AP nuotr.
Bobas Dylanas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2016, 5:54 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:17 PM

Kaip Švedijos visuomeniniam radijui sakė Švedijos akademijos nuolatinė sekretorė Sara Danius, tai patvirtino B.Dylano vadybininkas.

„Tada jis turės puikią progą paskaityti savo paskaitą“, – sakė S.Danius. Paskaita yra vienintelis reikalavimas Nobelio premijos laureatui, ir jis turi būti įvykdytas per šešis mėnesius nuo gruodžio 10 dienos.

Pasak Švedijos akademijos, amerikiečių dainų autorius ir atlikėjas galės pasirodyti šioje šalyje kitais metais.

„Yra tikimybė, kad Bobas Dylanas surengs koncertą Stokholme kitais metais, greičiausiai pavasarį. Tokiu atveju, jis turės puikią progą paskaityti savo paskaitą“, – sakoma pranešime.

Trečiadienį Švedijos akademija pranešė, kad B.Dylanas gruodį neatvyks atsiimti jam paskirtos Nobelio literatūros premijos, nes turi „kitų įsipareigojimų“,

„Jis norėtų atsiimti šį apdovanojimą asmeniškai, bet, deja, tai neįmanoma dėl kitų įsipareigojimų. Jis pabrėžė, kad jam didelė garbė gauti Nobelio premiją“, – nurodė akademija.

Dar lapkričio 28 dieną britų dienraščiui „Daily Telegraph“ atlikėjas sakė, kad, „jeigu bus įmanoma“, dalyvaus Nobelio premijos laureatams skirtame pobūvyje.

Tačiau galiausiai priimtas jo sprendimas nedalyvauti premijos teikimo ceremonijoje nėra netikėtas.

75 metų B.Dylanas nė žodžiu neužsiminė apie jam skirtą apdovanojimą koncertuodamas Las Vegase spalio 13 dieną, kai apie jam skirtą premiją buvo pranešta viešai.

B.Dylanas, kurio eilės įkvėpė kelias gerbėjų kartas, yra pirmas šį garbingą literatūros apdovanojimą gavęs dainų autorius, nors ekspertai labiau buvo linkę pranašauti, kad premija atiteks kam nors iš tokių rašytojų kaip Salmanas Rushdie, sirų poetas Adonis ir romanų rašytojas iš Kenijos Ngugi wa Thiong'o.

Nobelio premijos ir piniginiai prizai laureatams tradiciškai įteikiami gruodžio 10 dieną, minint jos įkūrėjo švedų pramonininko ir išradėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais sukaktį.

Premijos teikimo ceremonijoje dėl įvairių priežasčių anksčiau nedalyvavo ir daugiau literatūros premijos laureatų. Doris Lessing negalėjo atvykti dėl silpnos sveikatos, Haroldas Pinteris tą dieną gulėjo ligoninėje, o Elfriede Jelinek sutrukdė jos sociofobija.

Šiemet premijos laureatui atiteks 8 mln. Švedijos kronų (822 tūkst. eurų), auksinis medalis ir diplomas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.