Didžiausiame Nedos koncerte – programa, kurios ji nedainavo 7 metus

Senos dainos – geros dainos, o prikeltos naujam skambesiui jos tik dar „skanesnės“. Jau gruodžio 27-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje nuaidės neeilinis, aukščiausio lygio Nedos Malūnavičiūtės koncertas „(Ne)eilinė diena rojuje“, kuriame naujomis spalvomis suspindės seniai girdėta atlikėjos populiariosios muzikos programa.

N.Malūnavičiūtė savo koncertui subūrė įspūdingą muzikantų rinktinę.<br>T.Bauro nuotr.
N.Malūnavičiūtė savo koncertui subūrė įspūdingą muzikantų rinktinę.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2016, 11:39 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:54 AM

Geriausi šalies muzikantai, kamerinis orkestras, naujos populiariosios muzikos hitų aranžuotės bei išskirtinė kokybė viename pasirodyme, kuris, neabejotinai, nuneš į muzikinį rojų. Skambių žodžių nemažai. Ir vis tik, kodėl ši programa ir kalėdinis koncertas tokie ypatingi?

Nors dažniausiai Neda sutinkama džiazo bei dainuojamosios poezijos scenose, ne vienas muzikantę prisimena kaip išskirtinio braižo populiariosios muzikos atlikėją. Kalėdiniame koncerte skambėsiančios popmuzikos dainos vos pasirodžiusios užkariavo Lietuvos radijo stočių grojamiausių dainų sąrašus.

2001 m. klausytojus pasitiko pirmasis solinis Nedos populiariosios muzikos albumas „Atvirukas“, kuriame sukosi puikiai žinomos dainos „Pasaka“, „Paryžius“, „Ašara“.

Solidaus Nedos ir kompozitorių Andriaus Borisevičiaus bei Audriaus Balsevičiaus darbo vaisiaus sėkmę rodė klausytojų pripažinimas. 2001-ųjų lapkritį ir gruodį radijo stoties „Radiocentras“ populiariausių lietuviškų dainų sąraše kūrinys „Pasaka“ iškilo į 3-ąją poziciją.

2002 metais dienos šviesą išvydo puikiai įvertintas albumas „Eilinė diena rojuje“, padovanojęs hitais tapusias dainas „Šalia“, „Pasakų šalis“, „Šokis Lietuje“. Populiariosios muzikos albumų triadą sėkmingai pratęsė albumas „Akimirkos“ (2003 m.), subrandinęs kūrinius „Mėlyna saulė“, „Nieko amžino nėra“, „Dangus“. Tais pačiais metais į „Radiocentro“ populiariausių dainų 20-uką pateko kūriniai „Nieko amžino nėra“, „Sveika, širdele“.

Po kelerius metus trukusios kūrybinės pertraukos klausytojus pasitiko albumas intriguojančiu pavadinimu „Sena nauja pasaka“ (2006 m.), įamžinęs dainas „Nieko nesakyk“, „Sena nauja pasaka“, „Viskas ko man reik“ bei daugelį kitų.

Šiame albume įamžinta daina „Viena iš tų naktų“ 2006-ųjų gruodį pripažinta populiariausia ir pateko į „Radiocentro“ populiariausių kūrinių sąrašo 1-ąją vietą. Jai viena pozicija nusileido kūrinys „Tu žinai“, net tris mėnesius „topuose“ užėmęs antrąją vietą.

Be abejonės, anuomet populiariosios muzikos būta įvairios, tačiau Nedai kurtos bei atliktos dainos visada pasižymėjo savitumu, kokybe, todėl nenuostabu, kad įstrigo dažno atmintin.

Kompozitorius Andrius Borisevičius svarsto, kad Nedos populiariosios muzikos programa visada buvo išskirtinė, o kitų atlikėjų bandymai šias dainas perdainuoti neretai baigdavosi nesėkme. Jam antrina ir koncerto organizatorius, „Auksinių renginių“ vadovas Pavelas Žemoitinas, teigiantis, kad Neda yra tikrosios populiariosios lietuviškos muzikos ikona.

„Reikia pripažinti, jog dažno Lietuvos pop muzikos atlikėjo dainos yra vogtos, kopijuotos, o Nedai dainas kūrė A.Borisevičius ir A.Balsevičius, lietuvių kompozitoriai ir šios dainos atspindi kokybišką lietuvišką populiariąją muziką“, – sako P.Žemoitinas.

Dainoje svarbu ne tik kūrėjų užmačios, daili melodinė linija ir širdį paliečiantys žodžiai. Ne mažiau reikšmingas kūrinį atliekančiojo profesionalumas, gebėjimas perteikti siunčiamą žinutę, paliesti klausytojų širdis.

Šių bruožų sintezė, remiantis žiūrovų bei ištikimų scenos bičiulių mintimis – vizitinė Nedos Malūnavičiūtės kortelė.

Kalbėdamas apie ilgametį bendradarbiavimą su Neda aktorius, režisierius, muzikantas Kostas Smoriginas negailėjo šiltų žodžių: „Manau, jog Neda sužibėjo visuose žanruose. Populiariojoje muzikoje sudainavo keletą briliantų, ji neatsiejama nuo džiazo, nes gali laisvai improvizuoti, turi puikų balsinį diapazoną, išskirtinį tembrą.

Nedos niekada nesumaišysiu su jokiu kitu atlikėju, nesvarbu, džiazą ar popsą ji atliktų. Tai jau yra svarbu“. Pasako jo, Neda labai profesionali atlikėja, reikli sau ir kitiems.

Jam antrino ir gitaros virtuozas, dainininkas bei dainų kūrėjas, ilgametis Nedos Malūnavičiūtės scenos bičiulis Virgilijus Jutas. Anot jo, muzikantas turėtų būti jautrus muzikai. Neda šio jautrumo nestokoja, taip pat yra reikli sau ir kitiems, atsargiai renkasi kūrinius, kuriuos atliks, o tai neabejotinai susiję su profesionalumu ir muzikine kokybe.

Paklaustas, ar per ne vienus bendradarbiavimo metus pats būdamas profesionalus muzikantas ko nors išmoko iš dainininkės, V.Jutas atvirai dalijosi mintimis: „Iš Nedos mokiausi tam tikro atsakingumo, griežtumo ribiniais momentais, aplinkos ir žmonių, su kuriais nori dirbti, pasirinkimo, tikėjimo savo turima vizija. Jei kurios nors idėjos neįmanoma įgyvendinti dabar, nereiškia, kad to nebus galima padaryti ateityje. Neda geba išlaikyti kietą stuburą, nuomonę, charakterį, bet tuo pačiu likti jautria ir atvira“.

Populiariosios muzikos programą specialiai Nedai kūrė vieni žymiausių Lietuvis kompozitorių – A.Borisevičius bei A.Balsevičius, dirbę su gausybe žymiausių Lietuvos atlikėjų. Nepaisant patirčių įvairovės, kūrėjai teigia, jog Neda visada ypač pasižymėjo profesionalumu ir išskirtinumu.

„Svarbu ir tai, kad dainuojant Nedai, visada yra dramaturgija. Natas gali padainuoti bet kuris, mokantis muzikinį raštą, tačiau padaryti dramaturgiją gali ne kiekvienas, o Neda viską atlikdavo pati ir jai klausimų nekildavo“, – mintimis dalijosi kompozitorius Audrius Balsevičius.

Nors nūdienos koncertai vargiai įsivaizduojami be šou elementų ir įvairialypių vizualinių sprendimų, koncerto „(Ne)eilinė diena rojuje“ išskirtinumas slypi kitose gelmėse. Anot renginio organizatoriaus Pavelo Žemoitino, koncertas ypatingas jau vien todėl, kad Neda dainuos populiariosios muzikos programą, kurios neatliko apie septynerius metus.

Negana to, koncertas ypatingas dėl ypač kokybiškos muzikos, aukščiausio lygio muzikantų. Koncerte gros kamerinis orkestras, Tomas Varnagiris, Jievaras Jasinskis, Robertas Semeniukas bei daugelis kitų. Taigi, populiarioji muzika suskambės platesniame instrumentiniame spektre.

Svarbu pabrėžti, kad šiam koncertui ruošiamos specialios dainų aranžuotės. Paklaustas apie koncerto unikalumą kūrinių aranžuočių autorius Jievaras Jasinskis nedaugžodžiavo: „Bus visko. Tikrai nesiekiama kardinaliai pakeisti, atnaujinti visą programą. Juk visi yra pasiilgę Nedos dainų, tačiau bus dainų, kurios skambės kitaip, o kelios bus stipriai pašviežintos“. Pasirodymą taip pat puoš skoningos vizualizacijos, kurios atitiks Nedos regimą apipavidalinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.