Festivalių rengėją pašiurpino valdžios planai: „Būsime priversti užsidaryti“

Lietuvos muzikos verslo užkulisiuose – nerimo nuotaika. Koncertų ir festivalių rengėjai baisisi naujosios valdžios planais – viešuose renginiuose uždrausti prekybą alkoholiu ir jos vartojimą.

A.Barniškis (kairėje) įsitikinęs, kad R.Karbauskio ir jo bendražygių siekiai išblaivinti Lietuvą nužudys muzikos festivalius.<br>R.Danisevičiaus ir J.Stacevičiaus nuotr.
A.Barniškis (kairėje) įsitikinęs, kad R.Karbauskio ir jo bendražygių siekiai išblaivinti Lietuvą nužudys muzikos festivalius.<br>R.Danisevičiaus ir J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 1:40 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:50 PM

Kad nori svarstyti tokią idėją, valdančiosios koalicijos atstovai jau neslepia – prieš savaitę apie tai užsiminė ir LRT eteryje.

Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderio Ramūno Karbauskio nuostatos šiuo klausimu – gerai žinomos. Prieš porą metų jis kartu su dainininku Andriumi Mamontovu inicijavo peticiją, kuria ragino uždrausti alkoholio prekybą renginiuose, kuriuose yra nepilnamečių.

R.Karbauskio rengiamame Naisių festivalyje neprekiaujama ir draudžiama vartoti alkoholį. Tačiau prekyba alumi – svarbus daugelio didelių koncertų ir festivalių finansinis ramstis.

Apie kylančią grėsmę verslui festivalių ir koncertų rengėjai kol kas šneka patyliukais, tačiau ketvirtadienį internete pratrūko Algirdas Barniškis-Blėka. Didelius vasaros festivalius „Galapagai“, „Roko naktys“ ir „Bliuzo naktys“ rengiantis organizatorius tikina, kad uždraudus prekybą alkoholiu festivaliams gali tekti užsidaryti.

Pateikiame jo mintis: „Man darosi neramu, kodėl visi renginiai, normalių (turiu omeny, nenuzombėjusių) žmonių sąmoningumas, galų gale, žmogaus valia leisti savo laiką kaip pats nori, apibendrinami pagal tų „nuzombėjusių“, degradavusių žmonių pavyzdžius? Pačius blogiausius, baisiausius pavyzdžius. Pagal tuos, kurie nesugeba savęs kontroliuoti, negali atsispirti niekam, išvaro vaikus iš namų pusnuogius. Kurie tiesiog vegetuoja ir jiems vienodai, kas bus rytoj.

Bet juk į normalius renginius, koncertus ar sporto varžybas tokie blogieji pavyzdžiai net ir nevaikšto, jie eina „ten, kur nemokamai“. Ten, kur nereikia išleisti nė cento už bilietą. Ir dar lyja ledais ar panašiai. Aš tikrai nemanau, kad žmonės, mokėdami 10–80 eurų už festivalį, koncertą arenoje, stadione, filharmonijoje ar teatre, namo iš jo grįžta tapę alkoholikais ar zombiais, amoraliai praleidę laiką. Ar ta jauna karta, kuri lankosi koncertuose ir juose atsipalaiduoja, pasisemia įkvėpimo, susitinka su draugais, klausosi mėgstamos muzikos, kai ką gal išgirsta pirmą kartą ir tai įstringa ilgam, po tokio renginio tampa degradais, nes ten gėrė alaus?

Lietuva yra aludarių kraštas, turi tokias tradicijas, tai yra mūsų kultūros dalis. Kodėl turime jos atsisakyti? Mano komanda daro tris festivalius, aš pats juose neišgeriu nė lašo, nes esu atsakingas už viską. Bet niekada nesutiksiu, kad visi, susirinkę į festivalį pasilinksminti, turi pasitenkinti tik vandeniu. Mes jau ne vienus metus kovojame su narkotikais, palaikome policiją, leidžiame pareigūnams tikrinti atvykstančius, kad nebūtų jokių kvaišalų. Neleidžiame įsivežti stiprių alkoholinių gėrimų. Bet vietoje turime alaus. Tokia yra festivalių tradicija. Jeigu mums rodo, kad yra festivalių, kurie nemokami, ir ten galima išsiversti net ir be lengvojo alkoholio – viskas gerai.

Tegul būna ir tokių, nišinių šeimų festivalių. Bet mes rengiame juos kitokius. Mes rengiame tokius festivalius, kokie vyksta ir Čekijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Olandijoje. Ir mes turime aludarius rėmėjus. Ir jei mes jų neteksime, nes kažkam pasirodys, kad keliame grėsmę tautos moralei, tai mes tiesiog būsime priversti uždaryti festivalius, nes elementariai pristigsime lėšų jiems. Juk vargu ar dešimtimis tūkstančių mus staiga pradės remti kultūros komitetai. Aš kviečiu visus koncertų organizatorius diskutuoti apie tai ir neleisti kitiems žlugdyti to, ką daug metų nuoširdžiai kūrėme“, – pareiškė A.Barniškis-Blėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.