V. Bareikis bandys patekti į „Euroviziją“: „Pasirodymas nebus pašaipus“

„Eurovizijai“ reikia tokio pasirodymo, kuris išsiskirtų ir įsimintų“, – pavasarį televizijos eteryje ištarė Vidas Bareikis (30 m.). Dabar jis pasiryžęs pats tokį sukurti.

LRT eteryje uždainavę su kojinėmis ant intymios vietos V.Bareikis su bičiuliais sukėlė nemenką skandalą.<br>Kadras iš „Auksinio balso“.
LRT eteryje uždainavę su kojinėmis ant intymios vietos V.Bareikis su bičiuliais sukėlė nemenką skandalą.<br>Kadras iš „Auksinio balso“.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

2016-12-10 16:13, atnaujinta 2018-02-09 23:24

Žinomas režisierius ir muzikos atlikėjas apsisprendė – dalyvaus po Naujųjų prasidėsiančioje atrankoje į „Euroviziją“.

Joje jis ketina atlikti savo kūrybos dainą anglų kalba ir parengti režisūrinį sprendimą, kuris prikaustytų prie televizijos ekranų ne tik Lietuvos, bet ir didžiosios „Eurovizijos“ žiūrovus.

„Pirmas kontaktas su „Eurovizija“ buvo prieš aštuonerius metus – kai dar dainavau grupėje „Suicide DJs“. Pateikėme dainą atrankai, bet buvome pašalinti, nes, pasirodo, per anksti tą kūrinį buvome paviešinę.

Prieš porą metų Latvijoje stačiau spektaklį „Euro-vizija“, pradėjau gilintis į konkurso istoriją ir susimąsčiau: gal reikėtų pabandyti laimę ir pačiam?“ – pasakojo Vidas.

Šį pavasarį Lietuvos „Eurovizijos“ atrankoje režisierius pasirodė kaip svečias – atliko linksmą konkursinių dainų popuri.

2017-aisiais jis jau pats bandys pelnyti žiūrovų ir komisijos simpatijas – su kūriniu anglų kalba, kuris, anot Vido, nebus įprasta „aš myliu tave, tu myli mane“ daina.

„Tiksliau – meilės tema yra, bet pateikta per šių dienų socialines problemas.

Noriu įtraukti į pasirodymą priemonę – telefoną, kuris susijęs ir su „Eurovizijos“ balsavimu. Kas atsitiktų, jei žmogus pradėtų sakyti „myliu savo telefoną labiau nei tave“? Maždaug tokia yra idėja“, – atskleidė V.Bareikis.

Spektaklį „Euro-vizija“ matė nedaug lietuvių, tačiau kur kas didesnė auditorija vieną kūrinį iš jo išgirdo šį rudenį – LRT laidoje „Auksinis balsas“, kurioje Vidas šiuo metu rungiasi.

Pasirodymas, kurį televizija transliavo spalio pradžioje, sukėlė uraganą – žiūrovai buvo apstulbę, visuomeninis transliuotojas po jo sulaukė ir skundų.

V.Bareikis pasirodė su kolegomis iš Latvijos ir Estijos – trys vyrai scenoje pasirodė pusnuogiai, juosmenį prisidengę rankšluosčiais su Europos Sąjungos vėliava, o tada juos nusimetė ir liko tik su ant intymiausios kūno vietos užmautomis spalvingomis kojinėmis.

„Savaitę po to sutikti žmonės sveikinosi žiūrėdami ne į akis, o į juosmenį“, – nusikvatojo V.Bareikis.

Linksmą sumanymą su kojinėmis jis nusižiūrėjo nuo amerikiečių grupės „Red Hot Chili Peppers“, taip fotosesijoje įsiamžinusios prieš beveik tris dešimtmečius.

Po transliacijos LRT sulaukė skundų – Vidas prisiminė vieną, kurio autorius pyko, jog „Auksinį balsą“ reikėtų pervadinti į „Auksinį falą“.

Režisierius nė kiek neabejoja: dauguma žiūrovų mažiau dėmesio kreipė į pasirodymo idėją.

„Jei pasiklausytumėte dainos žodžių, ta daina yra apie kvailą Baltijos šalių varžymąsi ir lyginimąsi, kas stipresnis, kas galingesnis, nors iš tiesų visi esame maži.

Tai buvo baltų daina apie tai, kad reikia vienytis, o ypač pavojaus fone. Bet, žinoma, kojinės įsiminė labiau“, – gūžtelėjo pečiais Vidas.

Spektaklyje „Euro-vizija“ trykštanti ironija lyg ir liudija, kad V.Bareikio požiūris į šį konkursą – skeptiškas, bet režisierius tvirtina, kad taip tikrai nėra.

„Mano pasirodymas atrankoje tikrai nebus pašaipus. Skeptiškai vertinu, kai į šį konkursą einama iš jo tyčiotis. Tai kvaila.

Žinoma, visko ten būna – ir visiškų nesąmonių. Vis dėlto nugalėtojų dainos dažnai yra geros – pavyzdžiui, Månso Zelmerlöwo ir Džamalos kūriniai man tikrai patinka. Į tą konkursą susirenka profesionalai su gerais balsais ir tikrai puikiais pasirodymais – tai akivaizdu“, – pabrėžė V.Bareikis.

Pernai M.A.M.A. apdovanojimą Metų alternatyvos kategorijoje pelnęs atlikėjas nesako turintis aiškų receptą, kaip laimėti „Euroviziją“, bet yra įsitikinęs, kad nepakanka vien geros dainos ar dainininko charizmos.

„Turi būti ir nuoširdumas, emocijos transliavimas. Tokia buvo Džamala, M.Zelmerlöwas, Alexanderis Rybakas.

Pavyzdžiui, šįmet laimėjusios Džamalos kūrinys buvo kritikuojamas dėl primityvaus teksto, bet manau, kad jis buvo viena pergalės priežasčių. Jį suprato net tie, kurie prastokai moka anglų kalbą. Didelės poezijos čia nereikia.

Padeda ir idėja, kurią daug kas pastebi, paskleidžia internete. Tiesa, ją sukurti sudėtinga“, – pripažino V.Bareikis.

Jo „eurovizinis“ kūrinys bus įrašytas šiuolaikinės popmuzikos stiliumi – režisierius neslepia, kad atsikratė skeptiško požiūrio į tokį skambesį.

Šou „Auksinis balsas“ jam teko pamėginti dainuoti popkūrinius – Vidas įsitikino, kad dažnai tai labai sudėtinga.

„Nebereikia primityviai sakyti: „Popsas užkniso juodai.“

Nebe tie laikai. Kai pamatai, kaip scenoje dainuoja, juda, šou kuria, pavyzdžiui, JAV dainininkas Bruno Marsas, supranti, kad iki to daugeliui dar labai toli“, – svarstė Vidas.

„Auksiniame balse“, kuris baigsis 2017-ųjų pradžioje, režisierius jau pateko tarp keturių lyderių, tačiau tvirtina nelabai sukantis galvą, kas laimės, ir pergalingos strategijos dėlioti nesistengiantis.

„Jei atvirai, į šį konkursą ėjau kaip į treniruočių stovyklą, jau žinodamas, kad bandysiu patekti į „Euroviziją“.

„Auksiniame balse“ reikia greitai paruošti daug pasirodymų, tai puiki darbo su kameromis patirtis, vokalo ir elgesio scenoje treniruotė.

Pamaniau: juk tai galimybė kiekvieną savaitę gauti penkias minutes eterio televizijoje, kur turiu visišką laisvę, niekas nevaržo, prodiuseriai visiškai nespaudžia elgtis vienaip ar kitaip.

O lyderė turbūt yra Lina Rastokaitė – ji puikiai derina dainavimą, aktorystę, yra scenoje pašėlęs žmogus“, – svarstė V.Bareikis.

Keletu savo pasirodymų šiame šou jis vis dėlto didžiuojasi. Pavyzdžiui, kūriniu apie politikus „Ligoniai“, kurį sugebėjo TV eteryje atlikti Seimo rinkimų savaitgalį.

Po daug aistrų sukėlusio pasirodymo Vidas dar kartą suprato, kad jo koziris – į socialines aktualijas reaguojantys kūriniai ir pasirodymai.

Kita vertus, jam teko susidurti su komisijos kritika, kuri Vidą kartais erzina, tačiau duoda ir naudos.

Pavyzdžiui, komisija kelis sykius V.Bareikio klausė, kada jis pagaliau pradės dainuoti.

„Tai jau pradėjo skambėti kaip bandymas man įvaryti kompleksą.

O tada iš šalies pažiūrėjau į save – taip, yra tiesos. Mano stilius įkvėptas labai mėgstamos grupės „5’nizza“, kurios vieną dainą „Auksiniame balse“ irgi atlikau. Tai kalbėjimas, repavimas.

Tada pasistengiau dainuoti kitaip, eiti į man nepažintus vandenis, kuriuose nėra taip saugu, bet įdomu“, – pripažino Vidas.

Metų pabaiga jam – ypač įtempta. Šį savaitgalį sostinės Jaunimo teatre įvyks jo režisuojamo spektaklio „Pasirinkimas“ premjera. Be to, reikia rengtis „Auksinio balso“ pasirodymams, brandinti idėjas „Eurovizijos“ atrankai. Negana to, Vidas kitais metais ketina išleisti net du muzikos albumus.

„Vienas jų, kurio daugelio dainų juodraščiai jau sukurti, vadinsis „Proginis“. Dvylika lietuviškų dainų, skirtų įvairioms progoms: gimtadieniui, Valentino dienai, Velykoms, Kalėdoms.

O kitas turėtų būti anglų kalba – ketinu išleisti antroje metų pusėje. Tai iššūkis man, nes mėgstu žodžių žaismą, o angliškai jį kurti nėra lengva, reikia ilgokai pasėdėti prie tekstų. Nenoriu, kad jie būtų primityvūs“, – atviravo V.Bareikis.

Nuo visų rūpesčių jis geriausiai pailsi namie – šiame fronte 2016-ieji pažėrė džiugių pokyčių.

Nuo tada, kai 2013-aisiais baigė studijas Maskvoje ir su žmona dainininke Jurga Šeduikyte bei sūnumi Adu grįžo į Vilnių, Vidas gyvendavo nuomojamuose butuose, neretai tekdavo kraustytis. Šįmet šeima pagaliau įsigijo savo būstą.

„Namie dar yra daugybė darbų, o ir šiaip būti savo namuose gera – kartais net nesinori išeiti“, – prisipažino Vidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.