Albumo apžvalga. „Cultor“ „Cultor“

Ketverius metus koncertuojantys, bet dar prieš keliolika metų dainų idėjas brandinti pradėję vilniečiai „Cultor“ namuose tikriausiai turi altorėlį, ant kurio suklijuotos britų grupės „Depeche Mode“ muzikantų nuotraukos, per vargus gauti autografai ir pakabinta juoda vėliava su raudona rože.

Grupė „Cultor“.<br>R.Šeškaičio nuotr.
Grupė „Cultor“.<br>R.Šeškaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 9:46 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:20 PM

Visi „Cultor“ nariai – prisiekę „depešistai“, o grupės lyderis Arnas Kazlauskas – dar ir „Depeche Mode“ gerbėjų klubo vadovas, surengęs ne vieną šių britų muzikai skirtą teminį vakarą ir ten dainavęs savo dievukų dainas.

Po tokios įžangos turbūt nereikia aiškinti, ką groja „Cultor“ – tamsiai romantišką elektroninę popmuziką su labai ryškiais nusilenkimais maždaug 1986-1990 metų „Depeche Mode“ laikotarpiui ir kultiniam albumui „Violator“, o taip pat – tų pačių „depešų“ įkvėptoms nesuskaičiuojamoms grupėms, tokioms kaip vokiečiai „Camouflage“ ir „And One“.

Artimiausias lietuviškas atitikmuo tikriausiai yra geras „Cultor“ bičiulis Igoris Kofas – pavyzdžiui, daina „Ji apsirengus juodai“ skamba lyg paimta tiesiai iš jo kompiuterio (tik A.Kazlausko balsas ne toks išraiškingas).

Sintezatoriai, skoningai įsipinančios melodingas, šaltai manieringas balso tembras – viskas, kas yra šiame albume, yra taip persmelkta „Depeche Mode“ dvasia, kad kartais tai net balansuoja ant parodijos ribos. Pavyzdžiui, aukštas pritariantis vokalas, kiek mėgdžiojantis tų pačių „Depeche Mode“ formulę, kur juo dainuoja Martinas Gore'as. „Ji apsirengus juodai“ – tiesioginis „Depeche Mode“ kūrinio „Dressed In Black“ pavadinimo vertimas (nors daina – visiškai kita).

Tekstai – apie lietų, naktį, žvakių šviesą, tamsą ir susvetimėjimą. Turėtų patikti ir tiems, kas labai mėgsta „Foje“ (bet tai nestebina, nes nemažai „depešistų“ savo laiku svaigo ir nuo Andriaus Mamontovo grupės).

Kaip albumas, skirtas konkrečiai, gana siaurai, bet ištikimai auditorijai, „Cultor“ darbas nenuvils. Kitiems, niekada neprarijusiems „Depeche Mode“ kabliuko, jis gali atrodyti naivokas ir pernelyg vienodas.

Kad kažkuri albumo daina taps labai populiari Lietuvoje, irgi sunku tikėtis. Bet juodai apsirengusių, vis dar „Depeche Mode“ dainininko Dave'o Gahano 1990-ųjų stiliaus šukuoseną nešiojančių pasišventėlių būriai bus patenkinti. Tikėtina, kad „Cultor“ to visiškai pakanka.

Įvertinimas – 7 iš 10.

„Cultor“ daina „Pakeliui“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.