GJan atskleidė karjeros užkulisius: „Būti išgirstam užsienyje – loterija“

Apie populiarią dainininkę GJan beveik metus nebuvo nieko girdėti, tačiau prieš porą savaičių paaiškėjo, kad 2016-aisiais ji tikrai neleido laiko veltui.

Prieš ketverius metus sužibėjusi GJan pagaliau išleis debiutinį albumą.<br>„Global Records“ nuotr.
Prieš ketverius metus sužibėjusi GJan pagaliau išleis debiutinį albumą.<br>„Global Records“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Dec 22, 2016, 10:30 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:09 PM

Dar 2012-aisiais tada vos 17-os sulaukusi Greta Jančytė (tikrasis GJan vardas) sukėlė audrą Lietuvos popmuzikoje, išleidusi kūrinį „Not Afraid“.

Dainos, kuri daug kam priminė ryškiausius Vakarų populiariosios muzikos pavyzdžius, klipas internete peržiūrėtas beveik 5 milijonus kartų.

Savotišką dainavimo manierą turinti, pati kūrinius rašanti mergina buvo greitai pakrikštyta ryškiausia kylančia šalies žvaigžde, sulaukė daugybės komplimentų ir linkėjimų savo muziką išgarsinti užsienyje.

Ne viskas pasirodė taip paprasta – per šiuos ketverius metus GJan išleido keletą dainų, surengė koncertų klubuose ir festivaliuose, bet atrodė, kad merginos karjera stabtelėjo.

Dabar ji gali atskleisti – svajonės apie platesnius muzikinius vandenis, regis, pagaliau pradeda pildytis.

Sudomino įtakingus rumunus

Kitų metų pirmojoje pusėje turi pasirodyti debiutinis GJan albumas, kuriame skambės jos ir kūrybos partnerio Roko Jansono parašytos dainos.

Albumą išleis Rumunijos leidykla „Global Records“, kuri paskutinėmis lapkričio dienomis pristatė ir naujos GJan dainos „Wild“ vaizdo klipą.

Anksčiau lietuvė derėjosi su kitomis užsienio kompanijomis, dėl to keliavo į JAV ir Vokietiją, tačiau pernai atrodė šiais bandymais nusivylusi ir ketino savo muziką išleisti pati.

„Taip būna – apsisprendi, planuoji, o tuomet viskas pasikeičia. Todėl dabar atsargiau šnekame apie ateitį.

Kodėl „Global Records“? Sudarėme lanksčią, abiem pusėms gerą sutartį.

Be to, ši leidykla rūpinasi bent trimis atlikėjais, kurie sėkmingai koncertuoja ne tiktai Rumunijoje, bet ir kitose Europos šalyse. Tai reiškia, kad mums atsiranda reikalingų ryšių ir galimybių“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo GJan.

Įkvepia sėkmės istorijos

Ryškiausios „Global Records“ žvaigždės – į Didžiosios Britanijos populiariausių dainų dešimtuką prasimušusi rumunė Inna ir jos tautietė Alexandra Stan, kūriniu „Mr. Saxobeat“ pasiekusi pirmąją „topų“ vietą Vokietijoje ir dar devyniose šalyse.

„Jų stilius – visai kitoks, bet mes tikimės geriausio“, – prisipažino Greta.

Su visoje Europoje išgarsėjusia Inna jai jau teko susipažinti – per vieną kelionę į Rumuniją.

„Ji labai miela ir rūpestinga. Vieno vizito metu man pradėjo diegti širdį. Inna kaip tik buvo studijoje, ji kaip tikra mama sukėlė visus ant kojų ir mėgino visaip išsiaiškinti, kaip rumuniškai vadinasi vaistai, kurių man reikia.

Visa leidyklos kompanija – labai draugiška. Ypač įsiminė klipo režisierius Romanas Burlaca. Kai jį sutikau, atrodė ramus ir nedrąsus. Bet filmavimo aikštelėje visiškai pasikeitė.

Jis ten daugiau šoko ir judėjo už visus aktorius kartu sudėjus. Buvo ir choreografas, ir režisierius „viename“. Visų įsijautimas buvo toks, kad klipas to net neatspindi“, – juokėsi Greta.

Išgarsėti užsienyje – nelengva

Laukti pirmojo albumo, neslepia GJan, pabodo ne tik gerbėjams, bet ir jai pačiai.

Į jį dainininkė sudėjo jai labiausiai patinkančias dainas, sukauptas per keletą metų, bet, pavyzdžiui, neįdėjo internetą drebinusių hitų „Not Afraid“ ir „Tattoo“.

„Iš senesnių dainų gal bus kūrinys „One More Drink“, nes atitinka bendrą albumo kontekstą.

Visos dainos bus angliškai, nors, tiesą sakant, esu parašiusi ir lietuvišką kūrinį. Gal kada nors ir jis bus išleistas.

Duetai? Tikėtina, kad pora jų bus – su užsienio atlikėjais“, – prasitarė Greta.

Tarptautinės karjeros viršūnių sau lietuvė kol kas neskuba prognozuoti, bet leidyklos tikslas – išgarsinti jos muziką kuo plačiau.

Yra ir reklamos planas, ir numatytų kelionių, per kurias Greta populiarins savo dainas.

„Tačiau būti išgirstam užsienyje yra loterija, ypač dainininkei iš Lietuvos. Viskas užtrunka kur kas ilgiau, nei norėtųsi.

Malonu girdėti apibūdinimus, kad turiu galimybių išgarsėti užsienyje. Bet tai kur kas sunkiau, nei klausytojams atrodo. Jokia sutartis negarantuoja sėkmės. Per visas keliones supratau viena – niekas tiksliai nežino, ko reikia, sėkmės recepto.

Visi stengiasi geriausiai padaryti tai, ką sugeba“, – samprotavo GJan.

Mokosi keramikos meno

Kol dėliojami karjeros planai, mergina mokosi Lietuvos dailės akademijoje. Joje pradėjusi studijuoti dizainą vėliau perėjo į keramikos specialybę.

„Studijuoti dizainą man buvo per sudėtinga, faktiškai neskirdavau laiko muzikai. Tai irgi prisidėjo prie mūsų ilgos tylos.

Keramikos specialybėje atmosfera ramesnė, lieka daugiau laiko rašyti dainas“, – pasakojo mergina.

Ieškotis darbo jai kol kas neteko – pakanka pajamų iš muzikos, gaunamų už koncertus, dainų autoriaus teises, be to, šįmet vienos Vokietijos įmonės reklamoje ir toliau buvo naudojamas GJan kūrinys, joje pradėjęs skambėti dar pernai.

„Mes paprastai gyvename, be vakarėlių, didelių išlaidų“, – gūžtelėjo pečiais GJan.

Dar nesijaučia suaugusi

Visą vasarą albumo įrašams skyrusi lietuvė tvirtino nesigailinti, kad karjeros keliu nežengia taip sparčiai, kaip anksčiau tikėjosi.

Ji nesigaili jokių savo pasirinkimų ir sako, kad per šiuos ketverius metus daug išmoko.

„Galėjome šį albumą išleisti patys, bet ar rezultatas būtų buvęs geresnis? Kažin.

Dabar turime užnugarį, leidyklą, kuri suinteresuota šią muziką išplatinti kuo daugiau klausytojų. Ar pavyks? Bus matyti“, – kalbėjo Greta.

Šiandien jai – 21-eri. Ji dar labai jauna, tačiau paaugle jau nebepavadinsi.

„Ne, aš nesijaučiu suaugusi ir galbūt tokia ir nenoriu būti.

Bet jei galėčiau atsukti laiką kelerius metus, sau patarčiau nepamiršti, dėl ko kuriu. Ir kuo daugiau dirbti“, – šyptelėjo į tarptautinę sceną viltingai besidairanti dainininkė.

GJan naujausias vaizdo klipas „Wild“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.