„Naktinių personų“ eksperimentas: „Siemens“ arenoje surengė itin neįprastą koncertą

Didžiausioje Vilniaus arenoje pirmadienio vakarą šeimininkavo grupė „Naktinės personos“. Tiesa, su tokiu koncertu, kokio jos gerbėjai dar nėra girdėję ir iki šių metų net nesitikėjo.

„Naktinių personų“ koncerto akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Naktinių personų“ koncerto akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 26, 2016, 9:14 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:42 PM

Dar vasarą Alanas Chošnau ir Aras Vėberis paskelbė, kad dviejose didelėse arenose surengs koncertus „DePe Show“, kurių idėja – gerokai netikėta.

Kartu su savo bendražygiu Vitu Vaičiuliu dueto nariai naujai aranžavo keliolika ryškių britų grupės „Depeche Mode“ hitų ir, paskatinti koncertų rengėjų, nusprendė prieš Naujuosius surengti didelius pasirodymus su šia programa.

„Mums ši idėja pasirodė patraukli. Abu su Aru esame „Depeche Mode“ gerbėjai, augome klausydamiesi šios grupės.

Man atrodo, „Depeche Mode“ ir „Naktinių personų“ klausosi panaši auditorija, todėl šis sumanymas – logiškas“, – vasarą lrytas.lt sakė Alanas Chošnau.

„Aš „Depeche Mode“ koncertuose lankiausi penkis kartus – taip pat ir Helsinkyje bei Londone. Pirmą sykį nukeliavau tada, kai apie jų pasirodymus Lietuvoje dar nebuvo jokių kalbų“, – portalui pasakojo A.Vėberis.

Jis pabrėžė – šiuose koncertuose „Naktinės personos“ nesistengia kopijuoti „Depeche Mode“ skambesio.

„Pirma, tai būtų neįmanoma, antra – o kam? Tada galima tiesiog nukeliauti į „Depeche Mode“ koncertą.

Pusę metų dirbome ir interpretavome šią muziką savaip. Skambės visiems žinomi hitai – „Enjoy The Silence“, „World In My Eyes“, „Personal Jesus“ ir kiti. Bet jie skambės taip, kaip juos įsivaizduoja ir supranta „Naktinės personos“.

Mes esame labai patenkinti rezultatu – dainų tikrai nesugadinome. Jei taip nuspręs ir koncertuose apsilankę žmonės, būsime dar laimingesni“, – sakė A.Vėberis.

Grupės projektas šį mėnesį sukėlė ir šiokį tokį skandalą – kai A.Chošnau internete patalpino vaizdo įrašą, kuriame „Depeche Mode“ dainos „Personal Jesus“ posmą sudainavo Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje.

Netrukus jis dingo iš interneto – pasirodo, dainininkas tai padarė be bažnyčios vadovų leidimo.

„Sulaukėme prašymo įrašą pašalinti, iškart tai ir padarėme. Tikrai nenorėjome nieko įžeisti“, – sakė A.Vėberis.

Grupės sumanymas sulaukė įvairių reakcijų – vieniems atrodė, kad tai gera idėja, kitiems – kad „Depeche Mode“ gerbėjai nelabai norės kažkieno kito, juolab – lietuvių, atliekamų dainų.

Lietuvos atlikėjams nėra naujiena rengti koncertus, kuriuose jie atlieka kitų artistų dainas. Donatas Montvydas scenoje yra persikūnijęs į Michaelą Jacksoną, Sasha Songas – parengęs sėkmingą George'o Michaelo dainų programą, „Skamp“ scenoje vaidino rokerius „Guns N'Roses“, o šį mėnesį per arenas keliaujantis „koverių“ čempionas Mantas Jankavičius plėšia ir „Queen“, ir Robbie Williamso, ir Franko Sinatros dainas, anksčiau joms skyręs atskirus koncertus.

Tačiau „Depeche Mode“ – specifinė, gana snobiškus gerbėjus turinti grupė, kuri jau tris sykius lankėsi Lietuvoje, o kitais metais pradės naują pasaulinį koncertų turą, į kurio koncertus Europoje ketina keliauti nemažai publikos iš mūsų šalies.

Kol kas šių gastrolių grafike Lietuva neįrašyta, tačiau sklando kalbos, kad grupė tikrai planuoja mūsų šalyje apsilankyti vėlesnėje turo stadijoje.

„Man atrodo, viena kitam netrukdo. Kaip tik – mūsų koncertai gali būtų geras „apšilimas“ „Depeche Mode“ gerbėjams prieš kitų metų turą“, – svarstė A.Vėberis.

Pirmadienio vakarą „Naktinės personos“ pirmąjį iš dviejų koncertų surengė Vilniaus „Siemens“, o trečiadienį „DePe Show“ skambės Klaipėdos „Švyturio“ arenoje.

Užėjus į „Siemens“ areną, atrodė, kad skeptikai buvo teisūs tik iš dalies – „Siemens“ arena tokiam projektui gerokai per didelė, jos erdvę teko mažinti, sceną stumiant į salės vidurį ir uždengiant viršutines tribūnas, tačiau į koncertą susirinko per du su puse tūkstančio žiūrovų, kurie buvo nusiteikę gerai praleisti laiką.

Kita vertus, „Naktinėms personoms“ teko rungtis su galinga konkurencija. Iki pat gruodžio 31-osios „Siemens“ arenoje kasdien koncertuos garsūs Lietuvos atlikėjai – Inga Valinskienė, Martynas Levickis, Leonas Somovas ir Jazzu, Mantas Jankavičius ir kiti. Tokio didelių koncertų antplūdžio tarpušvenčiu Vilnius jau senokai neregėjo.

Apie pusę devynių vakaro į sceną žengusi grupė koncertavo gana stilingai įrengtoje scenoje – su trim dideliais ekranais, rodančiais specialiai paruoštas vaizdo projekcijas, ir „T“ raidės formos podiumu, kuriuo pasivaikščioti vis išeidavo į „Depeche Mode“ vokalisto Dave'o Gahano vaidmenį įsijausti bandęs Alanas Chošnau.

Viena vertus, labai stengtis nereikėjo – net ir prieš keletą metų, kai „Naktinės personos“ arenose grojo savo dainas, daug kas pastebėjo, kad įkvėpimo scenos judesiams Alanas semiasi iš „Depeche Mode“ žvaigždės.

Su balsu sudėtingiau – kai kurios „Depeche Mode“ dainos A.Chošnau balso tembrui atrodo gerokai nepatogios.

Odine striuke, kaip D.Gahanas 1990-aisiais, pasidabinęs Alanas kartais pritrūkdavo oro, kai kuriuose epizoduose pamiršo kelias teksto eilutes, bet šiaip su „Depeche Mode“ repertuaru tvarkėsi geriau nei buvo galima tikėtis.

Jo bandymai žiūrovus raginti angliškai balansavo ant parodijos ribos, tačiau prie kitų pasirodymo elementų prikibti būtų sunkiau.

„Džiaugiamės, kad galime parodyti jums šią programą, kurią ruošėme septynis mėnesius“, – sakė Alanas.

Jam ir A.Vėberiui scenoje talkino gitaristas, pritariančių vokalistų trijulė ir V.Vaičiulis, kurį galima skelbti bene svarbiausia vakaro žvaigžde.

Mat jo sukurtos aranžuotės, „Depeche Mode“ dainas gerokai timptelėjusios į šiuolaikinės elektronikos pusę, joms išties suteikė naujų spalvų, kai kurie muzikiniai sprendimai buvo labai netikėti ir įdomūs.

„Never Let Me Down“, „I Feel You“, „People Are People“, „It's No Good“, „Behind The Wheel“ – visi „Depeche Mode“ kūriniai, sugroti „personiškai“, įgijo naują muzikinį rūbą, kuris, sprendžiant iš plojimų, į koncertą atėjusiems „depešistams“ visai patiko.

„Depešų“ dainos, pasuktos į klubinės muzikos pusę. Man – visai nieko“, – šypsojosi į koncertą atėjęs muzikologas Darius Užkuraitis.

Nors to neskelbė iš anksto, „Naktinės personos“ šiam koncertui buvo paruošusios ir keletą savo kūrybos dainų.

„Mes turime ir daugybę savo kūrinių. Negalime leisti sau jų nepagroti“, – sakė A.Chošnau, savas dainas („Saulės kraujas“, „Pasaulis toks yra“, „Kelyje“ ir kitas) įterpęs tarp „Depeche Mode“ hitų.

Rezultatas? Įdomus eksperimentas, kuris tikriausiai dar geriau skambėtų mažesnėse erdvėse.

Mažai tikėtina, kad „DePe Show“ po šios žiemos dar grįš į dideles arenas, tačiau neturėtumėte nustebti, jei vieną kitą „Depeche Mode“ kūrinį ir toliau girdėsite „Naktinių personų“ koncertuose – į šį sumanymą įdėjus tiek darbo, jį nubraukti po poros koncertų būtų nelogiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?