Dainininko George’o Michaelo šlovės spinduliai slėpė ir tamsius geidulius

Vienas žymiausių pasaulio popmuzikos atlikėjų George’as Michaelas, miręs pirmąją Kalėdų dieną, paliko daugybę stebinančių istorijų, rašo „Lietuvos rytas“.

Gerbėjų šlovintas britų dainininkas G.Michaelas turėjo ir šokiruojančių pomėgių, kurių visiškai nesidrovėjo.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Gerbėjų šlovintas britų dainininkas G.Michaelas turėjo ir šokiruojančių pomėgių, kurių visiškai nesidrovėjo.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2016, 10:16 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:29 PM

Kas buvo šis 53 metų vyras, kuriam lenkėsi pilni stadionai gerbėjų? Kad graikų kilmės britas buvo nuostabus dainų autorius ir vienas geriausių popmuzikos vokalistų, niekas nesiginčija.

Jis aukojo didžiules sumas labdarai, pokalbiuose su žiniasklaida žavėjo sąmoju ir mandagumu. Scenoje dėvėjo elegantiškus kostiumus ir atrodė tikras džentelmenas.

Tačiau turėjo ir šokiruojančią pusę – namuose rūkydavo keliolika marihuanos suktinių per dieną, apsvaigęs sėsdavo prie vairo ir naktimis trindavosi po parkus, ieškodamas atsitiktinio sekso su nepažįstamaisiais.

Talentingas, bet ne darbštuolis

G.Michaelo asmenybė po mirties narpliojama iki smulkmenų – atsiveria vis įdomesnių faktų apie šią neeilinę žvaigždę.

Kai gruodžio 25-ąją pasaulį apskriejo žinia, jog savo namuose Anglijos miestelyje Goringe G.Michaelas rastas negyvas, jis buvo beveik visiškai dingęs iš akiračio – jau porą metų.

Retos paparacų nuotraukos, kuriose sportinį kostiumą vilkintis dainininkas atrodė kiek nutukęs ir pavargęs, dar retesnės žinutės socialiniuose tinkluose buvo viskas, kuo turėjo tenkintis jo gerbėjai.

Paskutinį koncertų turą, kuriame savo repertuarą dainavo su simfoniniu orkestru, G.Michaelas baigė dar 2012-aisiais.

Užpernai jis išleido albumą su šių pasirodymų įrašais, o šįmet užsiminė, kad ruošiasi perleisti savo 1990-ųjų diską „Listen Without Prejudice Vol.1“ ir 2017-ųjų pavasarį pristatyti dokumentinį filmą apie savo karjerą.

Mažokai veiklos, bet G.Michaelas niekada negarsėjo dideliu aktyvumu. Per tris solinės karjeros dešimtmečius jis išleido vos keturis savo kūrinių albumus.

Paskutinis, pavadintas „Patience“, pasirodė dar 2004-aisiais.

Pauzes G.Michaelas užpildė geriausių dainų rinkiniais ir diskais, kuriuose atliko kitų kūrėjų muziką.

Per 25 metus jis surengė tiktai dvejas pasaulines gastroles.

2006-aisiais surengtas 106 koncertų turas, skirtas karjeros 25mečiui, buvo pirma G.Michaelo koncertinė kelionė po net 15 metų pertraukos.

„Nepasitikėjau savimi, svarsčiau, gal mano muzikos žmonėms nebereikia“, – taip tokią ilgą pertrauką paaiškino G.Michaelas.

Jis klydo – į proginius koncertus tada susirinko per 2 milijonus žiūrovų.

Išgarsėjo labai jaunas

Graiko ir britės šeimoje užaugusio dainininko karjeros istorija – spalvinga. Jo tėvas Kyriacos į Didžiąją Britaniją iš Kipro emigravo šeštajame dešimtmetyje ir sunkiai dirbdamas kopė visuomenės laiptais – nuo padavėjo iki restorano savininko.

Dainininko motina Lesley Angold buvo šokėja. Kaip vėliau pasakojo G.Michaelas, turtingos žydų giminės palikuonė buvo atstumta šeimos, nes ištekėjo už kitatikio vyro.

„Tėvas troško uždirbti daug pinigų, o mama jų nekentė ir laikė pasaulio blogiu“, – vėliau BBC radijui pasakojo G.Michaelas, kurio tikrasis vardas – Georgios Kyriacos Panayiotou.

Dainininkas prisipažino, kad tai paveikė ir jo mąstymą – pasiekęs didžiulę šlovę ir pinigus (atlikėjo turtas buvo vertinamas daugiau nei 120 milijonų eurų), jis to nevertino.

Būdamas aštuonerių jis patyrė galvos traumą. G.Michaelas svarstė, kad būtent tai galbūt nulėmė jo likimą.

„Iki tol aš fanatiškai domėjausi vabzdžiais. Po traumos staiga svarbiausiu dalyku mano gyvenime tapo muzika“, – pasakojo dainininkas.

Dar paauglystėje didžėjauti pradėjęs vaikinas 1981-aisiais subūrė duetą „Wham!“ su mokyklos draugu Andrew Ridgeley.

Pirmąją įrašų leidybos sutartį jis pasirašė būdamas vos aštuoniolikos – per porą metų „Wham!“ tapo viena populiariausių planetos grupių.

Jos dainos „Wake Me Up Before You Go-Go“. „Club Tropicana“, „Last Christmas“, „Freedom“ kone be perstojo skambėjo radijo eteryje, o dailūs dueto nariai tapo milijonų merginų geismo taikiniu.

Dueto populiarumas buvo toks, kad vienas koncertų vyko sausakimšame legendiniame Londono Vemblio stadione, o 1985-aisiais „Wham!“ tapo pirmąja Vakarų popgrupe, surengusia pasirodymą komunistinėje Kinijoje.

Komercinės dainos ir „saldaus berniuko gražuoliuko“ įvaizdis G.Michaelui greitai įsipyko – duetas „Wham!“ tegyvavo penkerius metus.

Pasiekė didžiules aukštumas

1987-aisiais G.Michaelas solinę karjerą pradėjo su trenksmu – albumas „Faith“ buvo parduotas daugiau kaip 25 milijonų egzempliorių tiražu.

Odine rokerio striuke ir veidrodiniais akiniais pasidabinęs dainininkas akimirksniu tapo pasauliniu sekso simboliu, o muzikos kritikai gyrė jo išmonę – pats dainas rašantis atlikėjas talentingai nardė tarp rokenrolo, popmuzikos, soulo ir fanko ritmų.

Be to, atlikėjas nestovėjo vietoje – 1990-aisiais išleistas diskas „Listen Without Prejudice Vol.1“ parodė posūkį į gerokai subtilesnį skambesį, o 1996-aisiais pasirodęs „Older“, kurį pats G.Michaelas laikė geriausiu savo darbu, buvo tikras liūdnos lyrikos šedevras, skirtas nuo AIDS mirusio mylimojo Anselmo Feleppos atminimui.

Vėliau G.Michaelas dar ne sykį nustebino savo klausytojus – nuo flirto su džiazo muzika iki koncertų su simfoniniu orkestru.

Jo pasiekimai buvo dideli ir neginčijami – įrašai parduoti daugiau nei 100 milijonų egzempliorių tiražu, laimėtos dvi „Grammy“, trys Britų, keturios MTV apdovanojimų statulėlės.

G.Michaelas dainavo su Eltonu Johnu, Paulu McCartney, Stevie Wonderiu ir kitomis muzikos legendomis, 2012-ųjų vasarą pasirodė Londono olimpiados uždaryme, o po mėnesio tapo pirmuoju popmuzikos atlikėju, kuriam leista surengti savo koncertą prestižiniuose Paryžiaus operos rūmuose „Palais Garnier“.

Sučiuptas vyrų tualete

Dešimtys G.Michaelo dainų – „Faith“, „Jesus To A Child“, „Amazing“, „Too Funky“, „Freedom ’90“ ir kitos – tapo pasauliniais hitais.

Bet asmeninį jo gyvenimą lydėjo keisti poelgiai ir krizės – jos pastarąjį dešimtmetį G.Michaelą garsino kone labiau nei muzika.

Dar amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje dainininkas ilgai bylinėjosi su leidykla „Sony“, kurią kaltino jį įstūmus į „profesinę vergiją“, nepakankamai reklamuojant jo kūrybą ir bandant kontroliuoti visus karjeros aspektus.

Bylą jis pralaimėjo ir, kaip vėliau prisipažino, dėl to buvo įkritęs į depresiją.

Didelis skandalas kilo 1998-aisiais, kai paaiškėjo, kad G.Michaelas yra gėjus. Triukšmą sukėlė ne jo orientacija, o įvykis, dėl kurio ji išlindo į dienos šviesą.

1998-aisiais jis pateko į nemalonią padėtį Kalifornijoje – civiliniais drabužiais persirengęs policijos pareigūnas dainininką suėmė parko vyrų tualete, tvirtindamas, kad G.Michaelas demonstravo savo lyties organus ir priekabiavo.

Teisme atlikėjui buvo skirta nedidelė bauda ir viešieji darbai – visą šią situaciją G.Michaelas išjuokė savo vaizdo klipe „Outside“.

Įsižeidęs policininkas padavė dainininką į teismą ir siekė prisiteisti 10 milijonų JAV dolerių moralinei žalai atlyginti. Tačiau nieko nepešė.

G.Michaelas buvo įsitikinęs, kad pateko į spąstus, – esą pats policininkas tualete jį taip provokavo, kad atlikėjas tiesiog neatsilaikė.

„Kita vertus, galbūt pasąmonėje aš pats norėjau, kad žmonės sužinotų, koks esu“, – vėliau savo veiksmus vertino G.Michaelas.

Meilė – pažymėta tragedijos

Po šio skandalo dainininkas TV kanalo CNN eteryje prisipažino, kad yra gėjus, bet teigė, kad anksčiau dainas apie meilę moterims kūrė visiškai nuoširdžiai.

Būdamas 19 metų dainininkas manė esąs biseksualus, tačiau neprasitarė savo tėvams.

„Supraskite, tai buvo laikai, kai ŽIV buvo laikomas pirmiausia gėjų liga. Nenorėjau, kad mano tėvai patirtų baimės dėl manęs“, – vėliau aiškino G.Michaelas.

Jis turėjo daug romanų su moterimis, bet būdamas 27-ejų juos nutraukė ir patyrė pirmąjį romantišką ryšį su vyru.

Tada G.Michaelas galutinai suvokė, kad yra homoseksualus.

„Tik pagalvokite, galėjau būti šeimos žmogus. Bet Kūrėjas turėjo man geresnį planą“, – kūrinyje „An Easier Affair“ savo požiūrį išdėstė dainininkas.

Pirmąja didele meile jis vadino brazilų dizainerį A.Feleppą, su kuriuo susipažino 1991-aisiais.

Po pusmečio draugystės George’as sužinojo, kad mylimasis serga AIDS, – A.Feleppa nuo šio sindromo sukeltų komplikacijų mirė 1993-iaisiais. Jo atminimui G.Michaelas iki pat gyvenimo pabaigos koncertuose skirdavo dainą „Jesus To A Child“.

Nuo 1996 iki 2009-ųjų G.Michaelas gyveno su meno kūrinių prekeiviu Kenny Gossu.

Po mirties prabilta, kad pastaruoju metu dainininkas bandė atgaivinti šį ryšį.

Tačiau paskutinius keletą metų jis draugavo su libaniečiu plaukų stilistu Fadi Fawazu – buvusiu gėjų pornografijos modeliu, kuris per Kalėdas ir aptiko savo namų lovoje mirusį dainininką.

„Aš niekada nenustosiu tavęs ilgėtis“, – antradienį socialiniuose tinkluose širdį išliejo F.Fawazas.

Sekso ieškojo parkuose

Artimos draugystės G.Michaelui netrukdė veltis į pikantiškus nuotykius.

K.Gossą jis vadino savo gyvenimo meile, tačiau 2006-aisiais naktį buvo sulaikytas viename Londono parkų lytiškai santykiaujantis su kitu vyriškiu. Dėl to G.Michaelas nesiteisino – jį sulaikiusiam pareigūnui paaiškino, kad tokie naktiniai intymūs nuotykiai su nepažįstamaisiais jam yra įprasti, o mylimajam dėl to nekyla jokių problemų.

Tais pačiais metais dainininkas buvo suimtas už vairavimą apsvaigus nuo kanapių ir neteko teisės vairuoti dvejus metus.

2008-aisiais viename Londono parkų jis vėl buvo suimtas – už narkotikų laikymą. Vėliau viename interviu G.Michaelas teigė, jog rūko kur kas mažiau nei anksčiau – „tik“ 7–8 kanapių suktines per dieną vietoj 25.

2010-aisiais G.Michaelas keturias savaites praleido kalėjime – į jį pateko už tai, kad apsvaigęs nuo narkotikų įvažiavo į parduotuvės duris Londone.

Šie dainininko nuotykiai sulaukė daug kritikos, bet pats atlikėjas apie juos kalbėjo atsainiai.

Ypač – apie mėgavimąsi seksu viešosiose vietose. „Aš to visiškai nesigėdiju“, – viename radijo interviu teigė dainininkas.

Mirtis – visiškai netikėta

Ne kartą viešai prisipažinęs, kad kanapių rūkymas jam tampa rimta problema, G.Michaelas, kaip aiškėja po jo mirties, bandė šio potraukio atsikratyti prestižinėje Šveicarijos klinikoje, kuri itin saugo klientų privatumą.

Bet narkotikai nebuvo vienintelė jo bėda – 2011-aisiais G.Michaelas vos nemirė, kai Vienoje atsidūrė ligoninėje dėl ūmaus plaučių uždegimo. Dainininkas buvo paguldytas į reanimacijos palatą, jam atlikta tracheotomija.

2013-aisiais jis vėl atsidūrė ligoninėje – šį kartą Anglijoje, kai iškrito iš važiuojančio automobilio ir smarkiai susižeidė galvą.

Dainininko mirtis pirmąją Kalėdų dieną vis dėlto buvo visiškai netikėta – pastaruosius porą metų nebuvo jokių žinių apie jo sveikatos problemas.

Atlikėjo vadybininkas Marcelis Lippmanas pranešė, kad jo klientas mirė nuo širdies nepakankamumo, jokių įtartinų mirties aplinkybių nėra.

G.Michaelas mirė pirmąją Kalėdų dieną, kurią 32 metais anksčiau apdainavo vienoje populiariausių visų laikų kalėdinių dainų „Last Christmas“.

Lietuvai – per brangus

2007-ųjų vasarą G.Michaelas koncertavo Varšuvoje, Maskvoje ir Kijeve, tačiau į Baltijos šalis neužsuko.

Lietuvos koncertų rengėjai „Lietuvos rytui“ pasakojo, kad buvo svarstoma galimybė į mūsų šalį kviesti šį dainininką, – niekas neabejojo, kad gerbėjų čia jis turi daug.

Tačiau to padaryti nepavyko dėl milžiniškos G.Michaelo pasirodymų kainos, kuri siekė daugiau kaip 2 milijonus eurų.

11 aukštų namo dydžio scenoje koncertavusio atlikėjo gastrolės buvo vienos brangiausių tuo metu – koncertai vyko keliasdešimt tūkstančių žiūrovų talpinančiuose stadionuose ir parkuose.

Buvo nuspręsta, kad nedidelių Baltijos šalių rinkai tokia pramoga yra tiesiog per brangi.

Stulbino kuklumu ir dosnumu

G.Michaelas garsėjo labdaringa veikla – dalyvavo kovos su AIDS akcijose, skirdavo joms dideles sumas.

Tačiau po jo mirties paaiškėjo, kad atlikėjas dar dažniau labdarai pinigų skirdavo anonimiškai, stengdamasis, kad apie tai niekas nežinotų.

Internetą užplūdo neįtikėtinos istorijos – pavyzdžiui, per televizorių pamatęs moterį, kuriai reikėjo 15 tūkstančių svarų sterlingų dirbtiniam apvaisinimui, G.Michaelas susisiekė su laidos kūrėjais ir pervedė reikiamus pinigus griežtai prisakęs nepranešti, kad lėšas skyrė būtent jis.

Be to, jis kasmet aukojo dideles sumas vaikų klinikoms Afrikoje, savanoriavo benamių prieglaudoje – irgi slėpdamas savo tapatybę.

Viena labiausiai jaudinančių istorijų – kai kavinėje G.Michaelas nugirdo jaunos merginos, įklimpusios į dideles skolas, graudų pasakojimą.

Pakvietęs padavėją, jis paprašė voką perduoti nelaimėlei, bet tik po to, kai jis išeis.

Mergina voke rado 25 tūkstančių svarų sterlingų čekį – būtent tiek, kiek jai reikėjo skoloms padengti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.