2017-aisiais Lietuvoje laukiamos žvaigždės: nuo Robbie Williamso iki „OneRepublic“

Populiariosios muzikos atlikėjų iš Vakarų koncertų Lietuvoje šiais metais bus maždaug tiek pat kaip ir pernai. Tai prognozuojantys jų rengėjai priduria: bilietų kainos į žvaigždžių pasirodymus nemažės.

Viršuje iš kairės: A.Bocelli, K.Melua. Apačioje iš kairės: „OneRepublic“, R.Williamsas.<br>Lrytas.lt fotomontažas, „Scanpix“ nuotr.
Viršuje iš kairės: A.Bocelli, K.Melua. Apačioje iš kairės: „OneRepublic“, R.Williamsas.<br>Lrytas.lt fotomontažas, „Scanpix“ nuotr.
Italų dainininkas A.Bocelli (kairėje) 2017-aisiais Lietuvoje koncertuos trečią, o britas R.Williamsas – antrą kartą.<br>AP ir „Scanpix“/„Reuters“ nuotr.
Italų dainininkas A.Bocelli (kairėje) 2017-aisiais Lietuvoje koncertuos trečią, o britas R.Williamsas – antrą kartą.<br>AP ir „Scanpix“/„Reuters“ nuotr.
Britas R.Williamsas Lietuvoje koncertuos antrą kartą.
Britas R.Williamsas Lietuvoje koncertuos antrą kartą.
Viršuje iš kairės: A.Bocelli, K.Melua, D.Bilanas. Apačioje iš kairės: A.Cooperis, „OneRepublic“, R.Williamsas.<br>Lrytas.lt fotomontažas, „Scanpix“ nuotr.
Viršuje iš kairės: A.Bocelli, K.Melua, D.Bilanas. Apačioje iš kairės: A.Cooperis, „OneRepublic“, R.Williamsas.<br>Lrytas.lt fotomontažas, „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas“)

Jan 6, 2017, 5:57 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 3:19 PM

Nuo šešių iki dešimties koncertų, kuriuos Lietuvoje surengia aukščiausiai populiarumo lygai priklausančios žvaigždės, – tokia pastarųjų metų statistika, anot „Lietuvos ryto“ kalbintų koncertų rengėjų, bus išlaikyta ir 2017-aisiais.

Tarp kol kas paskelbtų muzikinių svečių, kurie Lietuvą aplankys šįmet, ryškiausi yra Lietuvoje antrą kartą koncertuosiantys Robbie Williamsas, grupė „Bastille“ ir trečią sykį į mūsų šalį atvyksiantis Andrea Bocelli.

Jau dabar paskelbta apie daugiau nei dvidešimties žinomų Vakarų atlikėjų ir grupių koncertų, kurių sulauksime šįmet, tačiau šis sąrašas dar bus pildomas.

Sugrįžta pamėgti veidai

Nerašyta koncertų verslo taisyklė – jei didelis atlikėjo koncertas Lietuvoje buvo pelningas, reikia jį kviesti vėl. Ir vėl – iki to karto, kai jis nebebus pelningas.

Jos laikomasi ir toliau. 2015-aisiais sausakimšoje Kauno „Žalgirio“ arenoje dainavęs britų atlikėjas R.Williamsas sugrįš šįmet – rugpjūtį dainuos Vilniaus Vingio parke, kuriame jo koncertą, tikimasi, pamatys per 30 tūkstančių gerbėjų.

Tai bus vienintelis Robbie pasirodymas Baltijos šalyse šią vasarą su programa, skirta Europos stadionams.

Jau dabar koncertų rengėjai sutaria, kad tai bus didžiausias ir įspūdingiausias popmuzikos renginys Lietuvoje 2017-aisiais.

2015-ųjų pradžioje Kauno „Žalgirio“ arenoje dainavęs italų tenoras A.Bocelli irgi į ją sugrįš jau šįmet – toje pačioje salėje koncertuos lapkritį. Tai bus trečiasis A.Bocelli vizitas Lietuvoje – bilietai perkami puikiai, nors iki renginio – dar beveik metai.

Roko veteranai Alice’as Cooperis, Ianas Andersonas (iš grupės „Jethro Tull“), scenos dama Patricia Kaas, vos prieš metus arenose koncertavusi grupė „Gregorian“, retro muzikos sensacija „Postmodern Jukebox“, lyriška grupė „Nouvelle Vague“, metalistai „Sepultura“, jaunimo popdievukai „Bastille“ ir festivalio „Kaunas Jazz“ ryškiausios žvaigždės Gregory Porteris bei Dianne Reeves – visi jie jau yra viešėję Lietuvoje.

Tačiau geri atgarsiai lemia, kad atlikėjai atvyks dar kartą, – juos kviesti saugiau nei savo populiarumo mūsų šalyje dar nepasitikrinusius artistus.

Sveikinsis pirmą kartą

Tiesa, bus ir pirmųjų kartų. Pavyzdžiui, subtilusis Švedijos dainius Jose Gonzalezas, kuris pasirodys su styginių orkestru „The String Theory“, vos prieš porą metų išgarsėjusi britų roko grupė „Blossoms“, JAV rokeriai „Evanescence“, mergaičių numylėtinis iš Anglijos Tomas Odellas, australų rokeriai „The Temper Trap“ tik 2017-aisiais pirmąkart pasisveikins su Lietuvos publika.

Apie kai kuriuos planus kol kas užkulisiuose kalbama patyliukais – pavyzdžiui, sklando gandas, kad į Lietuvą šiemet vėl viliojama 2014-aisiais Vilniuje gerbėjų euforiją sukėlusi JAV grupė „OneRepublic“ ir ne sykį Lietuvoje dainavusi lyriška britų žvaigždė Katie Melua.

Jaunimui įtikti sunkiau

Žaisdami koncertų rinkoje, rengėjai bando taikytis į kuo įvairesnes visuomenės grupes. Kartais patirdami ir malonių, ir liūdinančių staigmenų.

Vienas didžiausių pastarųjų keleto metų siurprizų – pilnas arenas priviliojantys jungtiniai koncertai, kuriuose per vakarą pasirodo keletas praeityje, dažniausiai 1975–1995 metais, populiarių artistų.

Šiais metais tokių koncertų vėl bus net keletas – į juos atvyksta maždaug prieš 25 metus diskotekose karaliavusios grupės „2 Unlimited“, „Scooter“, Dr.Albanas, kiek vyresnei publikai skirti atlikėjai „Ricchi e Poveri“, „Opus“, „Eruption“, Sabrina.

Paradoksas – tokie koncertai Lietuvoje buvo populiarūs prieš keliolika metų, tada dėl mažo žiūrovų susidomėjimo išnyko, o dabar vėl traukia didžiules minias, kurias vilioja ilgesys.

Užtat dėl jaunimo – kur kas sudėtingiau. Nors rengėjai to nekomentuoja, vieša paslaptis, kad šįmet neįvyks pernai Vingio parke ambicingai debiutavęs šokių muzikos festivalis „Summerburst“.

Didžiulio biudžeto renginys, priviliojęs keliolika populiariausių planetos didžėjų, atnešė nemažų nuostolių, todėl bent jau kol kas iš Lietuvos muzikinio gyvenimo pasitrauks.

Į jaunimą orientuoti ir „Bastille“, T.Odello koncertai, taip pat – festivalis „Granatos Live“, jau paskelbęs, kad šįmet jo programoje pasirodys šokių muzikos žvaigždės Anne-Marie ir Kungs.

Festivalį rengiančios kompanijos „Bravo Events“ vadovas Vaidas Zdancevičius sakė, kad dalyvių sąrašas dar bus papildytas garsiais vardais, bet rengti koncertus jaunimui tikrai nelengva.

„Jiems sunkiau įtikti, be to, jauni žmonės labai jautrūs renginio kainai. Vyresni žiūrovai lengviau išleidžia dideles sumas, o jaunimui ir 5 eurais pabrangintas bilietas jau gali būti neįperkamas, todėl reikia labai atsargiai sudaryti kainodarą“, – neslėpė verslininkas.

Įvairovės netrūks

Šalia įvairių žanrų koncertų – nuo metalo garsenybių „Sepultura“ iki Maltos tenoro Josepho Callejos – lietuviams bus pasiūlyta ir įvairių žanrų šou, susijusių ne tik su muzika.

Birželį jau ketvirtą sykį Vilnių aplankys Kanados cirkas „Cirque du Soleil“, pristatysiantis spalvingą šou „Varekai“. Kovą – nesyk Lietuvoje viešėjusi JAV moderniojo šokio trupė „Complexions“.

Balandį Kaune bus parodytas prieš metus pasaulyje išpopuliarėjęs reginys „Titanic Live“ – didžiuliame ekrane bus rodomas filmas „Titanikas“, o tuo metu filmo muziką atliks 96 muzikantų simfoninis orkestras, 50-ies dainininkų choras, solistai iš užsienio.

Vakarietiškus koncertus bandoma iškelti ir už Vilniaus bei Kauno didžiųjų salių ribų.

Pavyzdžiui, Klaipėdoje gegužę pirmą sykį dainuos Prancūzijos žvaigždė P.Kaas – tokio lygio popmuzikos garsenybės šiame mieste dar nebuvo.

Rusai lankysis ir toliau

Šalia Vakarų ir Lietuvos atlikėjų savo dalį rinkos pyrago atsirieks ir Rusijos popžvaigždės.

Pasirodymus Lietuvoje vėl surengs jau ne sykį čia viešėję „Ruki vverch“, Dima Bilanas, Grigorijus Lepsas.

„Tai labai savotiška sritis su savomis taisyklėmis. Susidaro įspūdis, kad Lietuvoje yra stabilus žiūrovų, einančių į rusiškus koncertus, skaičius. Tačiau jie labiau mėgsta ne šių dienų, o prieš dešimtmetį ir anksčiau išgarsėjusius atlikėjus.

Ypač tai pastebima Klaipėdoje – ten netrūksta rusakalbių, tačiau yra tik keli Rusijos atlikėjai, kurie ten išties laukiami. Pavyzdžiui, Nikolajus Baskovas“, – komentavo V.Zdancevičius.

Bilietų kainos nemažės

Prieš keletą metų 159 litai už bilietą į Vakarų žvaigždės koncertą atrodė labai brangu, dabar žiūrovų nebestebina 60 ar 70 eurų kaina.

Išskirtiniai bilietai, suteikiantys progą koncertą stebėti pirmoje eilėje ar kitas privilegijas, neretai kainuoja 100 eurų ir daugiau, o už ypač svarbiems svečiams skirtą bilietą į R.Williamso šou teks pakloti net 300 eurų.

„Didžiojoje Britanijoje bilietai kur kas brangesni, tačiau daugelį Vakarų Europos šalių kainomis jau baigiame pasivyti. Pirkėjai nebesistebi.

Pastebėjome, kad jeigu publiką tikrai domina renginys, bilietų kaina tampa nebe tokia svarbi“, – sakė tarptautinio koncertų verslo giganto „Live Nation“ Lietuvos skyriaus atstovas Deividas Afarjancas.

Anot V.Zdancevičiaus, Vakarų atlikėjų honorarai neišaugo, bet bilietų brangimą lemia kitos priežastys.

„Pirmiausia, gerokai pabrango arenų nuoma, padidėjo įvairūs šių salių taikomi mokesčiai. Antra, šių metų gruodį beveik visos datos arenose jau rezervuotos koncertams, nors dar liko dvylika mėnesių.

Ką tai reiškia? Iškart brangsta koncertams reikalingos technikos nuoma, nes tuo verslu užsiimančios įmonės gali rinktis geriausią variantą. Technikų, kitų koncertus aptarnaujančių darbuotojų paslaugos irgi pabrango, todėl bilietų kainos tiesiog negalėjo likti tokios, kokios buvo“, – sakė „Bravo Events“ vadovas.

Ryškiausi Vakarų žvaigždžių pasirodymai

Jose Gonzalezas ir „The String Theory“. Vasario 2 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

„Blue“. Vasario 11 d. Kauno „Žalgirio“ arena.

„Kreator“, „Sepultura“, „Soilwork“, „Aborted“. Vasario 13 d. Vilniaus „Siemens“ arena.

„The Temper Trap“. Vasario 19 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

„Gregorian“. Vasario 20 d. Vilniaus „Siemens“, vasario 21 d. Kauno „Žalgirio“, vasario 22 d. – Klaipėdos „Švyturio“ arena.

„Blossoms“. Vasario 23 d. Vilnius, menų fabrikas „Loftas“.

„Bastille“. Kovo 3 d. Vilniaus „Siemens“ arena.

„Scooter“, „2 Unlimited“, Sash!. Kovo 3 d. Kauno „Žalgirio“ arena.

„Postmodern Jukebox“. Kovo 3 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

„Ricchi e Poveri“, „Eruption“, „Opus“, Lou Bega. Kovo 8 d. Kauno „Žalgirio“, kovo 9 d. – Klaipėdos „Švyturio“ arena.

Ianas Andersonas. Kovo 10 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

Šokio trupė „Complexions“. Kovo 15 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

„Swans“. Kovo 17 d. Vilnius, klubas „Legendos“.

Tomas Odellas. Kovo 20 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

Josephas Calleja. Kovo 21 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

Šou „Titanic Live“. Balandžio 5 d. Kauno „Žalgirio“ arena.

„Nouvelle Vague“. Balandžio 21 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

Gregory Porteris (festivalis „Kaunas Jazz“). Balandžio 25 d. Vilnius, koncertų salė „Compensa“.

Dianne Reeves (festivalis „Kaunas Jazz“). Balandžio 30 d. Kauno „Žalgirio“ arena.

Patricia Kaas. Gegužės 20 d. Kauno „Žalgirio“, gegužės 21 d. – Klaipėdos „Švyturio“ arena.

Sabrina, „Ottawan“, Dr. Albanas ir „Snap!“. Gegužės 27 d. Vilniaus „Siemens“ arena.

„Cirque du Soleil“ šou „Varekai“. Birželio 8–10 d. Vilniaus „Siemens“ arena.

„Evanescence“. Birželio 21 d. Trakų pilis.

Alice Cooperis. Liepos 31 d. Trakų pilis.

Anne-Marie ir Kungs (festivalyje „Granatos Live“). Rugpjūčio 4–6 d. Rumšiškės, Lietuvos liaudies buities muziejus.

Robbie Williamsas. Rugpjūčio 16 d. Vilniaus Vingio parkas.

Andrea Bocelli. Lapkričio 4 d. Kauno „Žalgirio“ arena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.