Skandalas „Eurovizijoje“: siūloma pirkti vietą šiame konkurse

„Eurovizijos“ dainų konkurso užkulisiuose įsiplieskė pikantiškas skandalas – atrodo, kad vietą šio renginio scenoje be skrupulų bandoma parduoti.

„Eurovizija“ šiais metais vyks Ukrainoje.<br>EBU iliustr.
„Eurovizija“ šiais metais vyks Ukrainoje.<br>EBU iliustr.
Italei Arisai pasiūlyta susimokėti 300 tūkst. eurų ir dalyvauti „Eurovizijoje“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Italei Arisai pasiūlyta susimokėti 300 tūkst. eurų ir dalyvauti „Eurovizijoje“.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2017, 8:02 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 1:34 PM

Gegužę Kijeve vyksiančio didžiausio Europos dainų konkurso gerbėjų dėmesį patraukė skandalas, įgyjantis pagreitį nykštukinėje valstybėje – San Marine.

Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Europos šalių, vykdoma vieša atranka į šį konkursą, kurioje tinkamiausią dainą renka komisija ir televizijos žiūrovai.

Kai kuriose šalyse rengiama vidinė atranka, kai dainą ir atlikėją parenka visuomeninis transliuotojas arba jo pasitelkti specialistai.

Bet San Marinas praėjusią savaitę atsidūrė „eurovizinio“ šurmulio centre – atsirado liudijimų, jog ši šalis tiesiog siūlo dainininkams už didelę sumą nusipirkti galimybę dainuoti „Eurovizijoje“.

Pasirinkimas – skurdus

Šios šalies dalyvavimas konkurse jau ne sykį kėlė šypseną.

61 kvadratinio kilometro plotą turinti valstybė, kurioje gyvena tik kiek daugiau nei 33 tūkstančiai žmonių, negali pasigirti dainininkų gausa.

„Eurovizijos“ užkulisiuose kalbama, kad San Marinas beveik neturi ką siųsti į šio konkurso sceną – ir dalyvavimo istorija tai patvirtina.

Pavyzdžiui, dainininkė Valentina Monetta „Eurovizijoje“ šaliai atstovavo net trejus metus iš eilės. Ir tik trečiuoju bandymu, 2014-aisiais, pateko į konkurso finalą, kuriame užėmė 24-ąją vietą.

Tai – aukščiausias septynis kartus „Eurovizijoje“ dalyvavusios šalies pasiekimas. Kitus šešis sykius šalies atstovai nepateko į finalą.

Pernai į konkursą San Marinas apskritai išsiuntė nieko bendra su šia šalimi neturintį dainininką – Turkijos popžvaigždę Serhatą. Tikriausiai tikėdamasis, kad už jį balsuos po Europą išsibarstę turkai, bet tai neįvyko.

Prašo didžiulių sumų

Šiuo metu aiškėja, kad šįmet šalis į konkursą nusprendė pažvelgti itin praktiškai.

Skandalą sukėlė žinomas italų dainininkas Tony Maiello, jis 2010-aisiais San Remo festivalyje buvo pripažintas geriausiu scenos naujoku.

Jis paskelbė per tarpininkus sulaukęs pasiūlymo atstovauti San Marinui „Eurovizijoje“. Vienintelė sąlyga – dainininkas turi surasti 500 tūkstančių eurų, kuriuos San Marinas skirs pasirodymo reklamai.

„Aš jų paklausiau, kaip atnešti pinigus: banknotais ar monetomis“, – ironizavo T.Maiello.

San Marino visuomeninis transliuotojas paneigė, kad buvo pateiktas toks pasiūlymas, tačiau italų žiniasklaidai buvo pateikta dainininko ir transliuotojo atstovo susirašinėjimo išklotinė.

Negana to, šią savaitę prabilo dar didesnė Italijos garsenybė – San Remo festivalio pagrindinio prizo laimėtoja, „X faktoriaus“ teisėja, dainininkė ir aktorė Arisa.

Dienraščiui „Il Fatto Quotidiano“ ji papasakojo, kad iš San Marino transliuotojo sulaukė tokio pat pasiūlymo – tik įvardyta suma buvo mažesnė. Už teisę atstovauti San Marinui jos buvo paprašyta 300 tūkst. eurų.

Arisa prisipažino, kad netgi svarstė tokią galimybę, tačiau suma pasirodė per didelė ir jai, ir jos įrašų leidėjams.

Taisyklių tikriausiai nepažeidė

„Pažiūrėsime, kas dar atsiras sąraše. Kartoju, jūs esate vėžys“, – linkėjimus San Marinui pasiuntė T.Maiello.

Kol kas neskelbiama, ar šiuos dainininkų tvirtinimus tirs „Eurovizijos“ rengėja – Europos transliuotojų sąjunga.

Tiesa, regis, San Marinas, net jei tokie pasiūlymai buvo pateikti, formaliai nepažeidė jokių taisyklių.

Mat parinkti atlikėją ir dainą konkursui kiekvienos valstybės transliuotojas gali bet kokiu būdu, susitarimo su atlikėjais detalių taisyklės neapibrėžia. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.