10 įdomių faktų apie Vilniuje grosiančią grupę „The Temper Trap“

Jau vasario 19-ąją Vilniaus koncertų salėje „Compensa“ koncertą surengs garsi Australijos grupė „The Temper Trap“. Pirmą sykį į Lietuvą atvykstantys hito „Sweet Disposition“ autoriai turi itin spalvingą istoriją.

„The Temper Trap“ pirmą kartą viešės Lietuvoje.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
„The Temper Trap“ pirmą kartą viešės Lietuvoje.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2017, 10:26 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 6:50 AM

Du kartus geriausia Australijos grupe pripažintas kolektyvas Vilniuje gros geriausias savo dainas, tarp jų – nemažai kūrinių iš 2009-aisiais jį visame pasaulyje išgarsinusio albumo „Conditions“.

Artėjant „The Temper Trap“ koncertui, siūlome susipažinti su 10 įdomių faktų apie šią grupę.

Grupės istorija prasidėjo vienoje Australijos drabužių parduotuvėje. Ten dirbę vokalistas Dougy Mandagi ir būgnininkas Toby Dundas susipažino 2005-aisiais ir išsišnekėję sužinojo, kad abu svajoja apie muzikinę karjerą. Prie jų prisijungus bosistui Jonathonui Aherne, kurį Dougy pažinojo dar nuo 1999-ųjų, ir atsirado „The Temper Trap“.

Dainininkas Dougy Mandagi yra Indonezijos nacionalinio didvyrio giminaitis. Jo senelio brolis buvo Arie Frederikas Lasutas – garsus geologas ir Indonezijos kovos už nepriklausomybę veikėjas, 1949-aisiais sušaudytas šalies kontrolę susigrąžinti norėjusių olandų kolonistų.

Didžiausias grupės hitas „Sweet Disposition“ turi net tris skirtingus klipus. Pirmąjį jų, kai tarptautinė sėkmė „The Temper Trap“ dar nesisapnavo, Australijoje režisavo Madeline Griffith – klipe sulėtintai rodomos dūžtančios lemputės. Dainai tapus hitu Didžiojoje Britanijoje, buvo susuktas antras klipas – su riedučiais važiuojančia mergina. Galiausiai, kai kūriniu susidomėjo ir amerikiečiai, šios šalies rinkai buvo sukurtas ir trečiasis klipas, kuriame grupės nariai daužo muzikos instrumentus.

Amerikietiškoji klipo versija:

Kūrinys „Sweet Disposition“ buvo panaudotas daugybėje reklamos klipų, filmų ir serialų. Tarp jų – gėrimo „Diet Coke“ reklama, filmai „500 vasaros dienų“, „Trys dienos nužudyti“ (su Kevinu Costneriu), serialai „Dūmas“, „Slaptas prostitutės dienoraštis“ ir „Gera žmona“. Beje, anot grupės narių, tai nėra geriausia jų daina – ir net ne pats geriausias kūrinys debiutiniame albume „Conditions“.

Grupės vokalistas laikosi vienos griežtos taisyklės. Per visą „The Temper Trap“ karjerą Dougy Mandagi niekada nėra gėręs alkoholio koncerto dieną – tol, kol nesibaigs pasirodymas.

Vienas grupės įkūrėjų Lorenzo Sillitto ją paliko 2013-aisiais, tačiau su buvusiais bendražygiais palaiko gerus santykius. Šis išsiskyrimas „The Temper Trap“ buvo skausmingas – tai viena priežasčių, kodėl pernai išleisto naujausio albumo „Thick As Thieves“ gerbėjai turėjo laukti net ketverius metus. „Man buvo staigmena, kad jis nusprendė išeiti. Bet jo namai – penkios minutės kelio nuo manųjų, mūsų žmonos – geriausios draugės, be to, mes – draugai nuo mokyklos suolo“, – sako būgnininkas Toby Dundas. Grupę palikęs muzikantas tapo vadybininku ir rūpinasi atlikėjo Edwardo R., kuris yra „apšildęs“ „The Temper Trap“ koncertus, karjera.

Viena grupės dainų skirta Indonezijoje sušaudytam bičiuliui. Kūrinys „Closer“, esantis išplėstoje naujo grupės albumo versijoje, yra skirta Andrew Chanui – dešimtmetį pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre buvusiam australui, kuris 2005-aisiais Indonezijoje buvo sulaikytas už narkotikų kontrabandą ir po metų nuteistas mirties bausme. Nors kalėjime jis praleido dar devynerius metus, o malonės jam prašė ne tik Australijos valdžia, bet ir tarptautinės žmogaus teisių organizacijos, 2015-aisiais Andrew Chanas vis dėlto buvo sušaudytas. Jis buvo Dougy Mandagi bičiulis – dainininkas jį prisiminė kaip mielą žmogų, kuris kalėjime daugeliui likimo draugų „įkvėpė šviesos ir vilties“.

Vieną grupės kūrinį įkvėpė aukščiausias Afrikos kalnas. „The Temper Trap“ nemėgsta kurti dainų keliaudami, tačiau viešnagės Tanzanijoje metu juos taip užbūrė Kilimandžaro kalno vaizdas, kad čia pat parašė dainą „So Much Sky“, skambančią naujausiame albume. Grupės nuomone, tai – viena geriausių jos dainų.

Daina „So Much Sky“:

Dainininkui Dougy Mandagi vaikystėje teko ištverti daug patyčių. Kai jam buvo šešeri, berniukas su šeima persikraustė į Havajus – nemokėdamas nė žodžio angliškai. Po penkerių metų šeima grįžo į Indoneziją – tuo metu Dougy jau buvo visiškai pamiršęs gimtąją kalbą. „Tokio amžiaus vaikai yra patys pikčiausi“, – yra prisipažinęs dainininkas.

Nors „The Temper Trap“ – Australijos grupė, nė vienas jos narys ten nebegyvena. Siekdami karjeros, muzikantai dar 2008-aisiais persikraustė į Didžiąją Britaniją, o pernai vokalistas Dougy Mandagi apsigyveno Berlyne. „Londone beprotiškai brangi nuoma, o Berlynas – geras ir kur kas pigesnis miestas“, – paaiškino jis.

„The Temper Trap“ klipas „Fall Together“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.