Išgirskite: merginų pankroko grupė „Crucial Features“ ateina kovoti su sovietmečio idėjomis

Visos „Crucial Features“ narės – moksleivės.<br>J.Urbonavičiūtės nuotr.
Visos „Crucial Features“ narės – moksleivės.<br>J.Urbonavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 10:25 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:05 AM

„Homofobai ir seksistai, pasimetę komunistai, nors dar priklauso jiems valdžia, tuoj keis juos nauja karta“, – dainuoja „Crucial Features“ pirmojoje savo dainoje „Miršta sovietynas“. Visos grupės narės eina į Vilniaus mokyklas, o viena kitą atrado per „Instagram“.

Meda (vokalistė-gitaristė), Berta (gitaristė), Agnė (bosistė) ir Kotryna (būgnininkė, pritarianti vokalistė) groja nuo kovo, per tą laiką koncertavo Vilniaus ir Kauno pogrindžio klubuose ir rašė dainas. „Miršta sovietynas“ yra pirmasis jų singlas, kuriam žodžius parašė Meda, o prodiusavo ir dainą įrašė Vilniaus „Ymir Audio“ studijos prodiuseris Snorre Bergerudas.

Debiutinis grupės kūrinys per porą dienų internete surinko penkiaženklį peržiūrų skaičius, komplimentų jam negailėjo ir tokie scenos vilkai kaip Andrius Mamontovas ir Saulius Urbonavičius-Samas.

Visos grupės narės užaugo nepriklausomoje Lietuvoje, tačiau jos mato sovietinio mąstymo padarinius dabartinėje Lietuvos visuomenėje.

„Tai yra išsilaisvinimo daina. Ji apie tai, kad su nauja karta miršta sovietmečiu į visuomenę atėjusios homofobinės, seksistinės ir kitos kenkiančios idėjos. Nors mes užaugome nebe sovietmečiu, jas dar jaučiame kasdien“, – sako Meda.

„Žiūrėjome M.A.M.A. apdovanojimų pasirodymus: merginos šoka su apatiniais, vaikinai jau su kostiumais. Nueinu pirkti būgnų lėkščių, manęs klausia, „ar jos tikrai tau? Ne draugui?“ – pavyzdžius pateikia Kotryna.

„Matau seksizmą ir iš kitos pusės“, – tęsia ji. „Mokykloje mokytojai nuvertina vaikinus. Jeigu jie kažko nesupranta, tai galvojama „ai, šitie vis tiek nesupras.“ Matome, kaip žmonės yra vertinami pagal lytį, o ne asmenybę – tai irgi sovietinio mąstymo pasekmė, kai vaikinai ir merginos turėjo jiems primestas roles. Norime prieš tai kovoti.“

„Crucial Features“ prasidėjo nuo „Instagram“. Kotryna buvo įsikėlusi nuotrauką kaip groja būgnais, Meda parašė ir pasiūlė kurti grupę. Pažiūrėjusi filmą „The Runaways“ apie 8-ojo dešimtmečio Amerikos merginų roko grupę tokiu pačiu pavadinimu, Kotryna sutiko. Tada prisijungė Berta ir Agnė.

Grupės narės gyvena Vilniuje, eina į skirtingas mokyklas, 11 ir 12 klasę. Jos tikisi, kad „Miršta Sovietynas“ įkvėps kitus bendraamžius kovoti už savo idėjas.

„Dabar Lietuvoje garsiausiai kalba konservatyvūs žmonės, bet mes matom, kad yra daug jaunų progresyviai mąstančių žmonių, kurie nelabai reiškiasi. Skatiname juos tai daryti, nes jų balso reikia, kad Lietuva judėtų pirmyn“ – sako Meda.

Daina „Miršta sovietynas“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.