Albumo apžvalga. „Metallica“ „Hardwired... to Self Destruct“

„Metallica“ vokalistas Jamesas Hetfieldas.<br>AP nuotr.
„Metallica“ vokalistas Jamesas Hetfieldas.<br>AP nuotr.
Albumo viršelis.
Albumo viršelis.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2017, 6:30 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 9:08 AM

Metalo gerbėjams šis leidinys – mažų mažiausiai labai svarbus. Mat žanro titanai iš JAV „Metallica“ naują studijoje įrašytą albumą išleido po 8 metų pertraukos (2011-aisiais išleisto eksperimentinio darbo „Lulu“ su roko veteranu Lou Reedu tikriausiai neverta skaičiuoti).

Susidomėjimas – toks, jog pirmąją pardavimo savaitę jis tapo populiariausias net 57 pasaulio šalyse. Įvykis išskirtinis – kiekvienam iš dvylikos šio dvigubo albumo kūrinių „Metallica“ sukūrė po vaizdo klipą ir šiaip darė viską, kad ši muzika sulauktų deramo dėmesio.

Ji tikrai verta to – naujasis „Metallica“ albumas yra geriausias jos darbas per pastaruosius 25 metus. Ir tada, kai „Metallica“ yra brutali, greita ir rėksminga (kaip titulinėje dainoje „Hardwired“), ir tada, kai bent trumpam pasuka į švelnesnius gitarų garsus, o vokalistas Jamesas Hetfieldas savyje atranda šiek tiek lyrikos (kaip kūrinyje „Halo On Fire“).

Tiems, kurie mažiau domisi „Metallica“, šios grupės vizitinė kortelė tikriausiai yra 1991-ųjų baladė „Nothing Else Matters“. Nieko panašaus šiame albume nėra – tik galingas, kietas, beprotiškai greitas (kūrinyje „Spit Out The Bone“) ar niūrus vidutinio tempo („Dream No More“) metalas, primenantis grupės karjeros pradžią prieš daugiau nei 30 metų.

Taip, kai kurie kūriniai – akivaizdžiai ištęsti ir per ilgi (septynių minučių „Confusion“, „Here Comes Revenge“), kritiškai apkarpius albumas būtų nesunkiai tilpęs į vieną, o ne dvi kompaktines plokšteles. Tačiau kietoms, galingu smūgiu trenkiančioms gitaros partijoms ir įspūdingai rėkti vis dar sugebančiam J.Hetfieldui nieko neprikiši.

Padedami prodiuserio Grego Fidelmano, „Metallica“ muzikantai sukūrė gyvybės, energijos ir ugnies kupiną albumą – kokio iš jų kai kurie nusivylę gerbėjai jau nebesitikėjo. Dabar belieka svajoti apie dar vieną koncertą Lietuvoje – nors tai mažai tikėtina.

Įvertinimas – 9 iš 10.

Vaizdo klipas „Atlas, Rise!“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.