Visi pretendentai į „Euroviziją“ – iš arti: už kurį balsuosite jūs?

„Eurovizijos“ atrankos finalas, kurį šį šeštadienį iš Klaipėdos „Švyturio“ arenos tiesiogiai transliuos LRT, jau vadinamas labiausiai nenuspėjamu per daugybę metų.

„Eurovizijos“ atrankos vedėjos G.Martirosianaitė ir I.Stasiulevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
„Eurovizijos“ atrankos vedėjos G.Martirosianaitė ir I.Stasiulevičiūtė.<br>D.Umbraso nuotr.
Lolita Zero<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lolita Zero<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paula Valentaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Paula Valentaitė<br>D.Umbraso nuotr.
Greta Zazza<br>D.Umbraso nuotr.
Greta Zazza<br>D.Umbraso nuotr.
Aistė Pilvelytė<br>D.Umbraso nuotr.
Aistė Pilvelytė<br>D.Umbraso nuotr.
Gabrielius Vagels<br>D.Umbraso nuotr.
Gabrielius Vagels<br>D.Umbraso nuotr.
Kotryna Juodzevičiūtė<br>D.Umbraso nuotr.
Kotryna Juodzevičiūtė<br>D.Umbraso nuotr.
Grupė „Fusedmarc“<br>D.Umbraso nuotr.
Grupė „Fusedmarc“<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Mar 11, 2017, 5:28 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 4:08 AM

Ką atstovauti Lietuvai didžiausiame Europos dainų konkurse išrinks žiūrovai ir komisija? Artėjant dešimt savaičių vykusios atrankos kulminacijai kviečiame iš arčiau pažvelgti į visus septynis finalininkus.

Lolita Zero į „Eurovizijos“ atrankos finalo traukinį įšoko paskutinę akimirką. Komiškas personažas, kuriamas aktoriaus Gyčio Ivanausko (36 m.), prieš porą savaičių iškrito iš atrankos, bet šią savaitę visuomeninio transliuotojo surengtame papildomame balsavime buvo grąžintas į kovą.

Moteris su liepsną šaudančiais ragais, scenoje ranka daužanti arbūzus – neįprastas vaizdas net ir visko mačiusiems „Eurovizijos“ gerbėjams. Juolab kad didžiąją dalį kūrinio dainuoja ne pats G.Ivanauskas, o kartu su juo šokantis dainininkas Jurijus Veklenka.

Lolita Zero pasirodė režisieriaus Emilio Vėlyvio filme „Zero III“ – netrūksta kalbų, kad ir dalyvavimas „Eurovizijos“ atrankoje yra gudri jo reklama. Tačiau filmo populiarumo banga jau nusirito, o aikštingas persirengėlis Lolita Zero liko. Iškritęs iš atrankos šis personažas ragino pasirašyti peticiją, kad būtų grąžintas į kovą, o praėjusį savaitgalį populiarumo taškus rinko ir ekstravagantišku pasirodymu Kaziuko mugėje.

Kritikos dainai „Get Frighten“ bei pačiam personažui negaili ir LRT vyriausiasis prodiuseris Audrius Giržadas, pavadinęs Lolitos šou „baro lygio numeriu“, ir pernai „Eurovizijoje“ Lietuvai atstovavęs Donatas Montvydas.

Tačiau šį pasirodymą karštai palaiko daugelis Lietuvos garsenybių, tarp jų – dainininkė Jazzu. Žiūrovų balsų Lolita Zero ankstesniuose etapuose irgi sulaukė daug, tad atrankos finale bus rimta konkurentė visiems.

Aistė Pilvelytė (37 m.) tvirtina, kad „Eurovizijos“ atrankoje dalyvauja devintą kartą, tačiau akylesni šio konkurso istorijos sekėjai suskaičiavo, kad tai jau vienuoliktasis jos bandymas.

Dar rudenį atlikėja tvirtino, kad šįkart nekovos, tačiau jos nuomonę pakeitė Latvijos atlikėjos, prieš porą metų įspūdingai „Eurovizijoje“ sublizgėjusios Aminatos pasiūlyta daina „I’m Like A Wolf“.

Padedama aktoriaus Mariaus Jampolskio, dainininkė „Eurovizijos“ atrankai paruošė pasirodymą, kuriame scenoje yra viena, stebina kūną puošiančiais piešiniais, judesiais ir mimika perteikia vienišos vilkės personažą.

„Šį kartą scenoje aš kitokia, tai turbūt žmonėms įdomu. Nebe ta lyriška atlikėja, kokios visi tikisi. Man pačiai įdomu save išbandyti atliekant tokią dainą.

Ji pilna skausmo. Iš esmės kūrinys – apie moters vienatvę, nuo kurios ji kaukia kaip vilkas. Manau, tai aktuali tema. Vienatvė ir senatvė – baisiausi dalykai gyvenime.

Pažiūrėkite, kiek moterų yra vienišos, kas darosi su vyrais, jie tampa moteriškesni. Neturėtų taip būti, bet gal ir moterys kaltos – viską nori daryti pačios, neleidžia vyrams pasireikšti.

Kartais atrodo, kad laivą dabar vairuoja moterys, o vyrai atsigulę žiūri, kaip jos irkluoja. Kas kaltas? Gal iš tiesų moterys neleidžia irkluoti vyrams?“ – mintimis apie dainą ir gyvenimą dalijosi viena atrankos favoričių.

Nors tokie emocingi pažadai atrankoje skamba neretai, Aistė tvirtino, kad šis jos bandymas tikrai paskutinis.

„Keliuosi iš lovos pervargusi, kraujas iš nosies bėga, visa atsakomybė ant mano pečių – „Eurovizijos“ atranka kainuoja beprotiškai daug pastangų. Be to, turiu kitų planų“, – sakė atlikėja.

Grupė Fusedmarc „Eurovizijos“ atrankoje daug kam buvo atradimas, nors Lietuvos scenoje ji – jau 13 metų.

Alternatyvią elektroninę muziką su įspūdingais vaizdo efektais grojantis kolektyvas iki šiol buvo žinomas tik muzikos gurmanams, surengė daug pasirodymų užsienyje, pelnė kritikų simpatijų, tačiau didžiajai daliai Lietuvos publikos iki šiol buvo menkai girdėtas.

Energinga daina „Rain Of Revolution“ daug kam atvėrė akis – praėjusį savaitgalį šis kūrinys įsitaisė pačioje balsavimo lentelės viršūnėje.

Vokalistei Viktorijai Ivanovskajai „Eurovizijos“ atranka nėra naujiena – prieš 15 metų, dar dainuodama grupėje „Saulės kliošas“, ji vos nepelnė kelialapio į didžiausią Europos dainų konkursą.

„Pajutau, kad ši daina gali laimėti. Yra tokia viltis širdyje. Klausiausi kitų atrankos dainų, taip pat užsienio atrankų kūrinių.

Manau, „Eurovizijai“ skirtoje dainoje turi būti šventė, energijos sprogimas, didelė vidinė jėga. Kituose kūriniuose to nepastebėjau. Yra kietų, gerai režisuotų pasirodymų, bet stipraus vidinio užtaiso – ne“, – savo galimybėmis neabejojo charizmatiška „Fusedmarc“ dainininkė, kurią atrankos filmavimuose palaikė ir gerbėjų komanda su dideliais plakatais rankose.

Septyniolikmetė Kotryna Juodzevičiūtė – viena iš keleto jaunosios kartos atlikėjų, efektingai įsiveržusių į atrankos finalą. Be to, ji ir Lolitos Zero balsas J.Veklenka – vieninteliai finale, jau žinantys, ką reiškia dainuoti didžiojoje „Eurovizijoje“.

Pernai ji Stokholme dainavo kartu su D.Montvydu – kaip pritariančioji vokalistė. J.Veklenka „Eurovizijoje“ dainavo kartu su Andriumi Pojaviu bei Vaidu Baumila ir Monika Linkyte.

Pernai TV šou „Lietuvos balsas“ laimėjusi Kotryna neslėpė, kad būtent pernykštis pasirodymas Stokholme įkvėpė siekti kelialapio į „Euroviziją“ šįmet.

Stilingą popdainą „Love Shadow“ Kotrynai sukūrė tarptautinė komanda, kurioje yra ir garsus latvių kompozitorius bei prodiuseris Kasparas Ansonas.

„Kai gavau šį kūrinį, iš pradžių nebuvau juo susižavėjusi, bet pamažu įsijaučiau ir dabar tikiu, kad jis tikrai vertas „Eurovizijos“ scenos. Atėjau su tikslu ir svajone laimėti šią atranką“, – neslėpė vienuoliktokė.

Atrankoje ji žiūrovus nustebino kruopščiai surepetuotu pasirodymu – sniego baltumo kostiumais pasipuošusi Kotryna ir jos pritariantieji vokalistai tiksliai juda pagal muziką.

Merginą džiugina, kad šįmet vartai į atrankos finalą atsivėrė net keletui jaunų artistų, palikusių už nugaros popscenos senbuvius.

„Galbūt Lietuvos muzikoje vyksta tam tikras perversmas, žiūrovai atsigręžia į jaunimą. Gal jau greitai pilnose arenose galės koncertuoti ne tik trisdešimtmečiai ir vyresni“, – vylėsi Kotryna.

Greta Sliaužytė (25 m.) dar prieš porą metų pabandė įsiveržti į Lietuvos popsceną, tačiau tikrosios žvaigždžių valandos sulaukė tik šių metų atrankoje į „Euroviziją“.

Greta Zazza pasivadinusi atlikėja, kurios karjera rūpinasi Švedijos muzikos verslo veteranas Williamas Buttas, yra vienintelė atrankos finale dainuosianti emigrantė – šiuo metu ji gyvena Stokholme ir dirba šio miesto kavinėje „Hard Rock Cafe“.

Verslo administravimo diplomą turinti Greta pernai pavasarį Lietuvą paliko būtent dėl muzikinės karjeros planų. Stokholme ji bando megzti pažintis ir bendradarbiauti su šiame mieste gyvenančiais ryškiais kompozitoriais bei prodiuseriais.

„Eurovizijai“ skirtą kūrinį „Like I Love You“ jai parašė Jonas Thanderis – tas pats švedas, kuris parašė ir pernai „Eurovizijoje“ D.Montvydo atliktą kūrinį „I’ve Been Waiting For This Night“.

„Iš pradžių tiesiog įrašėme dainą, o tada pagalvojome ir apie „Euroviziją“. Kodėl ne? Pernai Donatui su Jono daina puikiai pasisekė. Buvo minčių eiti į Švedijos atranką, bet supratau, kad noriu Lietuvoje – esu patriotė“, – sakė Greta.

Atrankos pradžioje gana kuklų įvaizdį pasirinkusi Greta šiuo metu žiūrovus keri ir seksualumu – scenoje atrodo erotiškai, kartu su ja pasirodo keturi aistringai judantys šokėjai.

Skeptikai sako, kad dainininkės silpnoji pusė – sceninės patirties stoka, tačiau kol kas atrankoje ji puikiai susitvarko su jauduliu.

Jauniausia finalo dalyvė Paula Valentaitė (16 m.) iki šios atrankos irgi buvo mažai kam girdėta, bet dabar skaičiuoja šimtus tūkstančių dainos „Let You Go“ perklausų internete, sulaukia daug žiūrovų balsų ir lemiamam mūšiui matuojasi drabužius, kuriais ją papuošti ketina dizaineris Juozas Statkevičius.

Užupio gimnazijos dešimtokės atliekamą dainą parašė garsus prodiuseris Gytis Valickas-Echoes – specialistai šį klubinės muzikos kūrinį vadina vienu šiuolaikiškiausių atrankoje.

Seksualūs judesiai scenoje, turint omenyje jauną dainininkės amžių, sukėlė klaustukų, tačiau pasirodymas sėkmingai prasiskynė kelią iki lemiamo barjero.

Paula patirties scenoje jau turi, ir nemažai. Dar būdama dešimties ji kaip Eglės Jurgaitytės choro narė dalyvavo TV šou „Chorų karai“, yra dainavusi Auksinių scenos kryžių teikimo ceremonijoje, savo mokytojos Rositos Čivilytės koncertuose.

Mergina mokėsi Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokykloje, groja gitara, pianinu ir pati rašo dainas.

Dėl to, kad kai kurie konkurentai geriau žinomi, Paula nesuka galvos.

„Jei atvirai, žinau kai kurių iš jų vardus, bet labai mažai klausausi lietuviškos muzikos. Mano favoritai – užsieniečiai, nuo Arianos Grande ir Beyonce iki Drake’o“, – kalbėjo jauna dainininkė.

Į lemiamą kovą ji žengs užsidegusi ir padariusi viską, ką galėjo. Per atranką dainininkė net pradėjo dirbti su viešųjų ryšių specialistu, stengėsi skleisti apie save žinią, o šią savaitę su gerbėjais Vilniuje surengė savo išlydėtuves į finalą – vakarėlį vienoje sostinės kavinių.

Gabrielių Vagelį (21 m.) popmuzikos gerbėjai pirmą sykį pastebėjo prieš penkerius metus, kai jis dalyvavo TV šou „Lietuvos balsas“.

2013-aisiais vaikinas bandė jėgas ir „Eurovizijos“ atrankoje, tada išvyko gyventi ir mokytis į Londoną, tačiau nesusižavėjo emigracija ir pernai grįžo į Lietuvą.

Į atranką jis žengė su savo kūrybos balade „Feel Myself Free“ – ji viename etapų sulaukė tik geriausių užsienio komisijos vertinimų.

Ne tik muzikos kompoziciją ir prodiusavimą studijuojantis, bet ir modeliu dirbantis vaikinas neslepia turintis didelių ambicijų šioje atrankoje.

„Dainos turi sukelti emociją. Mano dainoje žmonės kai ką atranda, balsuoja, todėl tikiu, kad ji turi galimybių laimėti.

Nesakau, kad daugiau nedalyvausiu, jei šįmet nepavyks laimėti atrankos. Bet reikia pabandyti šįmet, neatėjau tik tam, kad save parodyčiau.

Šįmet, jau pastebėjau, komisija ir žiūrovai dainas vertina nekreipdami dėmesio, kiek patyręs yra atlikėjas“, – kalbėjo Gabrielius.

Artimųjų į „Eurovizijos“ atranką pastūmėtas dainininkas ketina ir finale likti ištikimas sau – jokių specialiųjų vaizdo efektų ar šou elementų. Tiesiog dainuos kūrinį kartu su pritariančiaisiais vokalistais.

„Baladės, lėtos dainos man yra priimtiniausias žanras. Tokia muzika, jausmas eina iš manęs ir geriausiai mane atskleidžia. Blaškytis nesinori“, – juokėsi G.Vagelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.