Lietuvos kino profesionalai – apie „Leningrad“ klipus: „Kuria Rusiją, kokios bijo V. Putinas“

Rusijos muzikos chuliganai „Leningrad“ garsėja ne tik muzika ir ekscentrišku elgesiu, tačiau ir vaizdo klipais, kiekvienas kurių – tarsi trumpo metro filmas, pasakojantis savą istoriją.

Grupė „Leningrad“ gegužę koncertuos Vilniuje.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Grupė „Leningrad“ gegužę koncertuos Vilniuje.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-04-19 13:46, atnaujinta 2017-04-21 21:34

Grupės gerbėjai juokauja, jog kada nors išauš diena, kuomet už šiuos muzikinius kūrinius grupė atsiims „Oskarą“ geriausio trumpo metro filmo kategorijoje. Ne veltui – muzikinius klipus grupės dainoms kuria tokie režisieriai kaip Timūras Bekmambetovas ar Ilja Naišuleris, išgarsėjęs „Biting Elbows| klipu „Bad Motherfucker“, o vėliau kūręs „False Alarm“ klipą atlikėjui The Weeknd.

Besižavinčių grupės kuriamais muzikiniais klipais apstu ir Lietuvoje. Muzikinių klipų režisieriaus Sauliaus Baradinsko nuomone, „jeigu dvidešimt pirmame amžiuje kas nors teigia, kad brangūs ir kokybiški muzikiniai klipai Rytų Europoje mirė kartu su MTV, drįsčiau tą žmogų sudrausminti vien dėl to, kad rusų muzikinės grupės „Leningrad“ klipai yra visų šių stereotipų griovėjai.“

Režisierius pabrėžia grupės kuriamų klipų vertinimo kriterijų – kokybę – ir tikina, jog jį džiugina grupės požiūris į klipą ir jo formatą, kuris jau tapo alternatyviu pasipriešinimu tiek Rusijos dabartinei valdžiai, tiek valstybę kamuojančioms problemoms.

„Leningrad“ muzikiniai klipai – tai rusiško grotesko mikrofilmai, kurie jau tapo audiovizualiniu palikimu. Jei kas nors paklaustų manęs, kaip suprasti Rusiją ir jos tautos mentalitetą, aš vienareikšmiškai rekomenduočiau pasižiūrėti šios grupės muzikinius klipus – tai yra geriausia esė šiandieninei Rusijai tiek savo iškeliamomis temomis, tiek savo išskirtiniu juodu humoru“, – mintimis dalijasi S.Baradinskas.

Prodiuseris Stasys Baltakis, kurio sąskaitoje „1410. Žinomas nežinomas Žalgiris“ ir „12 kėdžių“, linkęs pritarti S.Baradinsko išsakytoms mintims. Prodiuserio nuomone, vertinant kokybę ir technines galimybes bei siužetą, „Leningrad“ klipai yra trumpametražio satyrinio filmo pavyzdys.

„Tai puikūs atmosferos, geros vaidybos ir istorijos pasakojimo šedevriukai, pasižymintys daugiasluoksniškumu – tai ne tik stiprus muzikinis šou, bet kartu ir politinis-socialinis užtaisas, Rusijos aplinkos absurdo demaskavimas. Visa tai puikiai atsispindi muzikiniuose grupės klipuose: jų intensyvumas, humoras, sarkazmas ir socialinio stereotipo pajuoka įtraukia ir klipai susižiūri kaip trumpametražiai filmai“, – tikina prodiuseris, grupės kuriamą turinį vadindamas garsių režisierių Quentino Tarantino ir Michelio Gondry stilių mišiniu.

„Leningrad“ – vienintelė Rusijos grupė, kurios kiekvieno gabalo, o ypač jų vaizdo klipų, laukiu ir jais gėriuosi. Tai yra grupė, kuri Rusiją kuria tokią, kokios norėjo Borisas Nemcovas, kokios nenori ir kokios paniškai bijo Vladimiras Putinas. Nesvarbu, kad kartą grupės lyderis Šnuras pareiškė nepalaikantis kare nei Ukrainos, nei Rusijos pusės – jis yra prieš Putino agresiją, prieš egzistuojantį gyvenimo mėšlą ir absurdą“, – tikina S.Baltakis.

S.Baradinsko ir S.Baltakio išsakytą poziciją palaiko ir daugiau negu dešimtmetį kino platinimu užsiimantis Robertas Stukas. Vyras tikina, jog „Leningrad“ muzikiniai klipai yra ne tik apvalkalas dainai, bet tikrų tikriausias trumpo metro filmas. Kai prieš metus pamačiau dainos „Eksponat“ klipą, likau „apšalęs“. Viskas iki paskutinės detalės padaryta labai profesionaliai: scenarijus, dialogai, aktoriai, kameros judėjimas ir montažas – aukščiausio lygio. Vėliau atradau ir kitus filmus-dainas: „Vip“, „Siski“, „Otpusknaja“, „Bomba“...“

Kino pramonės profesionalas tikina, jog grupės kuriamus klipus galima žiūrėti ir vertinti kaip kiną. „Aš nežinau, ką laisvalaikiu Rusijoje veikia Emilis Vėlyvis, bet „Leningrad“ klipuose jaučiamas jo tiesmukas brutalumas ir taiklus personažų šaržavimas, o rekvizito preciziškas tikslumas gali priminti net Weso Andersono filmus“, – pasakoja jis, pridurdamas, jog grupės idėjinis vadas Šnuras pakankamai dažnai reiškiasi Rusijos kino pasaulyje, tad gal tai jam ir padėjo perkelti muzikinius savo dainų klipus į daug aukštesnį lygmenį.

„Leningrad“ klipus ir jų meistriškumą net lyginčiau su tokių grupių kaip „Radiohead“ ar „30 Seconds to Mars“ klipais. Žinoma, žanrai labai skirtingi“, – pastebėjimais dalinasi R.Stukas, prisipažįstantis, jog labai laukia gegužės 18-ąją Vilniuje įvyksiančio grupės koncerto.

„Oskarus“ laimi dramos, o komedijoms lieka paprastų žiūrovų meilė, ką ir liudija daugiamilijoninės grupės Leningrad klipų peržiūros internete“, – pokalbį baigia jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.