Kirto „Eurovizijos“ laimėtojui: „Jis turi problemų ne su širdimi, o su galva“

Prieš savaitę Kijeve pasibaigusio „Eurovizijos“ konkurso atgarsiai aidi iki šiol – įvairiose valstybėse kunkuliuoja diskusijos dėl jo rezultatų.

Laimėtoją S.Sobralį (nuotr.) jau aršiai sukritikavo du buvę konkurentai.<br>AP nuotr.
Laimėtoją S.Sobralį (nuotr.) jau aršiai sukritikavo du buvę konkurentai.<br>AP nuotr.
Laimėtoją S.Sobralį (nuotr.) jau aršiai sukritikavo du buvę konkurentai.<br>AP nuotr.
Laimėtoją S.Sobralį (nuotr.) jau aršiai sukritikavo du buvę konkurentai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys

May 20, 2017, 10:59 PM, atnaujinta May 21, 2017, 11:29 AM

Vienose šalyse pykstama dėl užimtos žemos vietos, o kitose skrieja abejonės dėl laimėtojo – svajinga daina, gražiu balsu ir keistumu Europą papirkusio portugalo Salvadoro Sobralio.

„Lietuvos rytas“ pažvelgė į ryškiausius ginčus, Europoje užvirusius po 62-osios „Eurovizijos“.

Palygino su gaidžiu

Ispanijos atlikėjui Maneliui Navarro „Eurovizija“ baigėsi nykiai – finale dainininkas užėmė paskutinę vietą, iš 41 šalies žiūrovų tesurinkęs 5 balus.

Negana to, nusivylęs dainininkas visą savaitę gimtinėje turėjo kentėti žiniasklaidos ir socialinių tinklų vartotojų patyčias.

Priežastis – finale jam nepavyko išdainuoti aukštos natos, su kuria jis puikiai susitvarkė per repeticijas.

Ši nata tapo interneto juokelių objektu – M.Navarro pradėtas pravardžiuoti gaidžiu, lyginant jo dainavimą su šio paukščio skleidžiamais garsais.

Prisiminta ir tai, jog M.Navarro išsiuntimas į „Euroviziją“ buvo smarkiai kritikuojamas. Mat atrankoje žiūrovai palaikė kitą atlikėją, o pergalę dainininkui lėmė kitokią nuomonę turėjusi vertinimo komisija.

Be to, paaiškėjo, kad Ispanijoje „Eurovizija“ buvo žiūrima menkiausiai nuo 2007-ųjų – ją stebėjo tik 3,9 milijono žiūrovų. Nuo 1969-ųjų konkurso nelaimėjusioje šalyje, kuri yra viena didžiųjų „Eurovizijos“ finansinių rėmėjų, girdėti raginimai trauktis iš šio renginio.

Kliuvo dėl komplimentų rusei

Moldovos grupė „SunStroke Project“ didžiuojasi rezultatu – linksmos dainos „Hey Mamma!“ užimta trečioji vieta yra geriausias šalies pasiekimas per visą dalyvavimo istoriją.

Tačiau atlikėjai taip pat gavo pylos, nes tiesiai iš Kijevo nuskubėjo į Maskvą, kur dalyvavo populiaraus laidų vedėjo Andrejaus Malachovo šou.

Ten jie prapliupo komplimentais Rusijos atlikėjai Julijai Samoilovai, kuri šįmet nebuvo įleista į „Euroviziją“, mat yra koncertavusi Rusijos aneksuotame Kryme ir taip pažeidusi Ukrainos įstatymus.

Rusija jau paskelbė, kad J.Samoilova atstovaus šiai šaliai kitais metais. „SunStroke Project“ dainininkas Sergejus Jalovickis TV studijoje pribėgęs pabučiavo jai ranką, o saksofonistas Sergejus Stepanovas pareiškė – dainininkė laimėjo dėl ukrainiečių sprendimo.

„Mes gavome gabalėlį šlovės metams, o ji – net dvejiems. Artistui tai yra nuostabu“, – pareiškė S.Stepanovas, studijoje sukėlęs plojimų audrą.

Moldovoje grupės elgesys suskaldė visuomenę. Skeptikai kritikuoja muzikantus ir sako, jog jie bandė įsiteikti Rusijai siekdami sulaukti kvietimų koncertuoti. Palaikantys grupę teigia, kad atlikėjai tiesiog elgėsi kaip džentelmenai.

Sulaukė Maskvos pagyrų

Toje pačioje laidoje dalyvavo Kristianas Kostovas – jauniausias šių metų „Eurovizijos“ dalyvis, atstovavęs Bulgarijai ir užėmęs antrąją vietą.

Nors Rusija šįmet nedalyvavo konkurse, užsienyje gyvenančius tautiečius šalies žiniasklaida ragino balsuoti būtent už 17-metį K.Kostovą. Priežastis aiški – jis gimė, augo ir gyvena Maskvoje, tačiau turi dvigubą – Rusijos ir Bulgarijos – pilietybę.

Negana to, K.Kostovas, kaip ir J.Samoilova, koncertavo okupuotame Kryme, tačiau konkurso rengėjai jo nepašalino, nes atsižvelgė, kad atlikėjas tuo metu buvo nepilnametis, todėl neturi atsakyti už savo veiksmus.

Rusijos žiniasklaida K.Kostovą net vadina tikruoju „Eurovizijos“ laimėtoju ir kuria sąmokslo teoriją, kad balsavimo rezultatai galėjo būti suklastoti.

Esą „Eurovizijos“ rengėjai neleido K.Kostovui laimėti, nes Kijeve viename interviu jis padarė skandalingą pareiškimą.

Vaikinas leptelėjo, kad laimėjęs jis grįžtų į Maskvą ir ten viešai sudaužytų „Eurovizijos“ trofėjų – stiklinį mikrofoną.

Portugalą apkaltino vaidyba

„Euroviziją“ laimėjęs S.Sobralis sulaukė aštrių kirčių iš net kelių buvusių konkurentų.

Niekas neginčija, kad jo atlikta daina „Amar Pelos Dois“ – graži, tačiau daug kam užkliuvo dainininko scenoje pasakyti žodžiai.

S.Sobralis kritikavo šiuo metu populiarią muziką, palyginęs ją su greitai paruošiamu maistu.

Pirmas sureagavo 5-ąją vietą užėmęs švedas Robinas Bengtssonas – jis pareiškė, kad portugalo kalba buvo „neverta tikro laimėtojo“.

Tačiau dar žiauriau kirto 7-ąją vietą su scenos partnere Ilinca užėmęs Rumunijos atlikėjas Alexas Florea.

Jis atvirai pasišaipė iš paslaptingų S.Sobralio sveikatos problemų – kalbama, kad dainininkui būtina širdies persodinimo operacija, tačiau pats atlikėjas to nekomentuoja. Dėl silpnos sveikatos jis vėluodamas atvyko į „Euroviziją“ ir, kitaip negu kiti atlikėjai, buvo atleistas nuo privalomų repeticijų, spaudos konferencijų.

„Jis turi problemų ne su širdimi, o su galva“, – Rumunijos TV eteryje pareiškė A.Florea.

Jo nuomone, Portugalijai laimėti padėjo gudri reklama ir graudi S.Sobralio istorija, kuria patikėjo žiūrovai.

„Visi manė, kad Italija laimės, bet Kijeve kilo daug šurmulio dėl S.Sobralio, nes jis buvo paslaptingas, nedalijo interviu, nedalyvavo repeticijose, nesifotografavo.

Bulgaras irgi galėjo pasinaudoti tuo, kad jo labai prastas regėjimas, bet to nedarė.

Portugalas atliko vaidmenį, man taip pasirodė. Mačiau jį ne sykį, netikiu, kad jis turi sveikatos problemų. Jo daina – nuostabi, tačiau mane erzina pigus teatrališkumas, dėl to esu suirzęs. Daug žmonių turi bėdų. Bet nesinaudokite jomis, kad laimėtumėte“ , – skėlė A.Florea.

Ukrainiečiai – nusivylę

Įvairiais skaičiavimais, šįmet Ukraina į „Euroviziją“ investavo 10–20 milijonų eurų, tačiau šventinę nuotaiką sugadino šalies pasiektas rezultatas.

Ukrainos atstovai, roko grupė „O.Torvald“, finale užėmė 24-ąją vietą – trečią nuo lentelės dugno. Šalyje pradėta diskutuoti, ar pasirinkimas „Eurovizijos“ viltis patikėti šiai grupei buvo teisingas.

Kiek netikėtai pasipylė kaltinimai Džamalai – dainininkei, kurios pergalė prieš metus ir atnešė Ukrainai teisę rengti „Euroviziją“.

Mat ji šiemets dirbo atrankos komisijoje. Prisiminta, kad būtent komisija nulėmė „O.Torvald“ pergalę – žiūrovai labiau palaikė grupės konkurentą, dainininką Meloviną. Vienas komisijos narių, kompozitorius Konstantinas Meladzė, pareiškė, kad Džamala per siaurai pažvelgė į atranką ir išrinko tai, kas patinka jai pačiai.

Tiesa, dainininkė atsikirto – priminė, kad į galutinį atrankos rezultatą buvo įskaičiuoti ir žiūrovų balsai, o atspėti, kas suveiks „Eurovizijoje“, yra tiesiog neįmanoma.

„Geriausias įrodymas – mano pergalė, kurios mažai kas tikėjosi“, – sakė Džamala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?