Ryškiausi Lietuvos vasaros festivaliai: į kurį linksmintis keliausite jūs?

Muzikos festivalių sezonas prasidėjo kova prie Seimo prieš drakoniškus alkoholio draudimus. Tačiau dabar metas linksmintis – „Lietuvos rytas“ pažvelgė į įspūdingiausius šios vasaros muzikos renginius.

Garsi britė E.Goulding – ryškiausia šios vasaros Lietuvos festivalių žvaigždė.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Garsi britė E.Goulding – ryškiausia šios vasaros Lietuvos festivalių žvaigždė.<br>„ViDA Press“ nuotr.
 Festivalio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Festivalio akimirka.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Festivalis.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalis.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ramūnas Zilnys

Jun 19, 2017, 10:31 AM, atnaujinta Jun 19, 2017, 11:01 AM

Jei reikėtų apibūdinti Lietuvos festivalių rengėjų nuotaikas, būtų tikslu pasakyti, kad ramiai miegoti dauguma jų negali.

Brangsta viskas – nuo įgarsinimo, apšvietimo, apsaugos paslaugų iki užsienio žvaigždžių, prašančių vis didesnių honorarų.

Vakarų Europoje 100 ar 150 eurų už bilietą į festivalį nėra itin didelė suma, o Lietuvoje bilietai turi būti pigesni – kitaip jauni žmonės, kurie sudaro didelę dalį festivalių auditorijos, tiesiog jų neįpirks.

„Kiekvieni metai festivaliams – lyg išlikimo pamoka. Bet išsilaižomos žaizdos ir kitais metais vėl krutame, nes rengti festivalį yra aistra“, – sakė Roko naktų, Bliuzo naktų ir „Galapagų“ rengėjas Algirdas Barniškis-Blėka.

Neišdegus blaivininkų planui priversti festivalių publiką linksmintis be alaus, jų rengėjai atsiduso kiek lengviau – pavyks išsaugoti gana svarbią dalį pajamų ir neteks drastiškai branginti bilietų.

Festivaliai vasarą vyksta kone kiekvieną savaitgalį – visų neišvardysi, bet „Lietuvos rytas“ siūlo pažvelgti į ryškiausius iš jų.

Lyderiai. Penktus metus vyksiantis „Granatos Live“ pasikvietė neginčytinai ryškiausią žvaigždę šios vasaros Lietuvos festivalių žemėlapyje.

Britų dainininkė Ellie Goulding pastaruosius porą metų spindi svarbiausiose muzikos apdovanojimų ceremonijose, jos naujausias albumas „Delirium“ pakilo į populiariausiųjų trejetukus ir Didžiojoje Britanijoje, ir JAV.

Hitų „Love Me Like You Do“ ir „On My Mind“ atlikėja Lietuvoje viešėjo prieš ketverius metus, kai dar nebuvo taip išgarsėjusi pasaulyje. Jos koncertas – neabejotinai brangiausias mūsų šalies festivalių pirkinys.

Greta Ellie festivalyje, kuris rugpjūčio 4–6 dienomis vyks Rumšiškių liaudies buities muziejuje, pasirodys ir daugiau žinomų užsienio atlikėjų – britų dainininkė Anne-Marie, prancūzų prodiuseris Kungs ir norvegų šokių muzikos vunderkindas Alanas Walkeris.

Taip pat daugybė Lietuvos žvaigždžių nuo Leono Somovo ir Jazzu iki Marijaus Mikutavičiaus ir „G & G Sindikato“.

Rumšiškių pievas jaukia linksmybių vieta kartą per metus paverčiantis festivalis jau turi gana aiškų įvaizdį – tai renginys, labiausiai traukiantis jaunimą, besidomintį populiaria šių dienų muzika.

Būtent į jį nusitaikęs ir festivalis „Galapagai“, šįmet liepos 28 ir 29 dienomis vyksiantis Zarasuose.

Jis sudėliojo bene įspūdingiausią programą per visą renginio istoriją – Zaraso saloje pasirodys viena populiariausių jaunų britų dainininkių Charli XCX, Estijos keisto hiphopo žvaigždė Tommy Cashas, žaibiškai populiarėjanti suomių atlikėja Alma ir 23 metus gyvuojantis britų alternatyviosios muzikos reiškinys „Unkle“.

Vaizdinga aplinka, dešimtys žinomų Lietuvos atlikėjų (tarp jų – „Eurovizijoje“ dalyvavę „Fusedmarc“), jau pagarsėjusi laisva atmosfera, nepripažįstanti jokių stabdžių, – „Galapagai“ tikrai turi daug galimybių šįmet padidinti žiūrovų skaičių.

Sukaktys. Seniausiu Lietuvos muzikos festivaliu tituluojamos Bliuzo naktys liepos 7 ir 8 dienomis linksmintis pakvies jau 25-ąjį kartą.

Šalia amerikiečių „The Reverend Peyton’s Big Damn Band“ ir beveik niekada festivalio nepraleidžiančios dainininkė Arinos festivalio rengėjai groti pakvietė ir grupių, kurių mažai kas tikėjosi.

Pavyzdžiui, į sceną kils „Eurovizijos“ laimėtojas estų dainininkas Tanelis Padaras. Šiuo metu jis yra smarkiai pakeitęs savo muzikinį veidą ir groja bliuzą.

Kitas netikėtumas – roko grupė „Bix“, kurios atsiradimas čia daug ką nustebino. Tačiau grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas tvirtino, kad seniai norėjo pagroti šiame festivalyje.

„Grosime dainas iš prieš ketvirtį amžiaus išleisto albumo „Akli kariai“, o jame – tikrai daug užuominų į bliuzą“, – kalbėjo dainininkas.

Rugpjūčio 24–27 dienomis Dūburio saloje (Zarasų rajone) vyksiantis festivalis „Mėnuo Juodaragis“ turi bene ištikimiausius klausytojus Lietuvoje.

Baltų kultūrą ir alternatyviąją muziką sujungęs renginys siūlo labai margą programą – nuo roko koncertų iki liaudies amatų pamokų ir senovinių pagoniškų apeigų.

Šįmet jis bus ypač spalvingas, mat vyks jau 20-ąjį kartą. Programoje – vikingų kultūros puoselėtojai iš Norvegijos „Wardruna“, austrų psichodelinio roko grupė „Der Blutharsch and the Infinite Church of the Leading Hand“ ir daugybė kitų tarptautinėje alternatyviosios muzikos scenoje gerai žinomų atlikėjų.

Tačiau ne mažiau nei ryškūs vardai žiūrovus traukia gamta ir atmosfera – „Mėnuo Juodaragis“ neoficialiai vadinamas draugiškiausiu festivaliu Lietuvoje. Daugybė jo gerbėjų ne vienus metus čia vyksta su vaikais. „Šiais metais ypatingų šeimos bilietų mes jau pardavėme daugiau nei bet kada“, – kalbėjo festivalio rengėjas Ugnius Liogė.

Atsinaujinimas. Roko naktų festivalis, regis, šįmet nusprendė radikaliai pakeisti savo veidą. Šįmet jame nebus palapinių miestelio, mat iš Zarasų renginys persikraustė į pajūrį – rugpjūčio 11 ir 12 dienomis vyks Klaipėdos laivų remonto doke.

Be to, smarkiai pasikeitė ir programa. Anksčiau atrodė, kad festivalis labiausiai orientuojasi į kiek vyresnius ir sunkesnio roko klausytojus, o šįmet, atrodo, jis atsisuko į jaunimą ir alternatyvųjį roką.

Ryškiausia paskelbta festivalio žvaigždė – britų nepriklausomo („indie“) roko grupė „Blood Red Shoes“, išgarsėjusi praėjusio dešimtmečio pabaigoje.

Festivalyje gros ir Europoje jau išgarsėję ugningi serbai „Repetitor“ bei Lietuvos jaunosios kartos rokeriai – „Freaks On Floor“, šią savaitę tarptautinio interneto projekto „Balcony TV“ apdovanojimą pelnę „Colours Of Bubbles“, dar neseniai mokyklos suolą trynę „Frank Fitts“ ir kiti.

Pokyčiai akivaizdūs ir festivalio „Devilstone“ programoje. Tiesa, jie ne tokie staigūs ir pamažėle vyksta jau keletą metų.

Anksčiau vienas ryškiausių renginio muzikinių akcentų buvo metalas, o dabar „Devilstone“ būtų teisingiausia vadinti tiesiog alternatyviosios muzikos festivaliu.

Festivalyje, kuris liepos 13–16 dienomis vyks Anykščiuose, gros norvegų juodojo metalo žvaigždės „Satyricon“, tačiau jame savo vietą ras ir svajingi islandai „Solstafir“ bei prancūzai „Alcest“, ir jauna kylanti britų nepriklausomo roko grupė „The Amazons“.

Kartais kritikuojami, kad programoje yra per mažai žvaigždžių, festivalio rengėjai gali drąsiai atsikirsti, jog tiek įdomių muzikinių atradimų, kiek siūlo jie, Lietuvoje nesiūlo joks kitas renginys. Ir, ko gero, jie visiškai teisūs.

Sugrįžimai. Karklės festivalio nesėkmė praėjusiais metais buvo bene liūdniausia Lietuvos renginių verslo istorija. Likus vos keletui dienų iki festivalio pajūryje paaiškėjo, kad jis neįvyks, – po ne itin sėkmingo ankstesnio sezono jo rengėjams tiesiog pritrūko lėšų sumokėti už infrastruktūros parengimo darbus.

Mažai kas tikėjo, kad festivalis atsigaus, bet šįmet jis vyks ten pat, Karklėje, rugpjūčio 18–20 dienomis. Tiesa, pinigai už praėjusių metų bilietus negrąžinti, su jais siūloma apsilankyti festivalyje šįmet arba kitais metais.

Po pernykščio fiasko šių metų programa atrodo kuklesnė – atlikėjų iš užsienio vardai neprilygsta anksčiau į Karklę kviestoms žvaigždėms, nors scenoje pasirodys turkų šokių muzikos kūrėjas Mahmutas Orhanas ir švedų atlikėjas Aronchupa, taip pat Lietuvos žvaigždės Lilas ir Innomine bei Leonas Somovas ir Jazzu. Atrodo, kad festivalio rengėjai tiesiog mėgins ištempti šį sezoną, o augimo, didesnio biudžeto ir ryškesnių vardų galima tikėtis, jei žiūrovai patikės jo ateitimi ir vėl pradės gausiai rinktis į Karklę.

Pernai neįvyko ir elektroninės muzikos festivalis „Sūpynės“ – be jokių paaiškinimų, tačiau atrodo, kad prie šio sprendimo prisidėjo tragedija, jame įvykusi užpernai (renginyje apsinuodijusi mergina vėliau mirė ligoninėje, medikai teigė, kad mirties priežastis – narkotikai).

Šįmet festivalis grįžta – ilgai buvo slepiama vieta, tačiau užvakar atskleista, kad birželio 30–liepos 2 dienomis jis vyks Dūburio ežero saloje (Zarasų r.).

Programa – plati ir įvairi, nuo sparčiai populiarėjančios Lietuvos grupės „Solo ansamblis“ iki vokiečių technomuzikos scenos deimanto Shed.

Elektroninės muzikos gerbėjų pasitikėjimą festivalis tikrai turi – kalbos apie jį yra pasklidusios ir užsienyje. Nematyti priežasčių, dėl kurių renginys negalėtų sėkmingai atsigauti.

Triumfas. Neseniai su stambia pasauline įrašų leidykla „Warner Music“ sutartį pasirašęs didžėjų, radijo ir TV laidų vedėjų duetas „Radistai“ šiuo metu yra vieni ryškiausių Lietuvos pramogų verslo lyderių.

To įrodymas – ne tik daugybė pasirodymų klubuose ir eteryje, milijonai jų įrašytų dainų perklausų internete, bet ir ne pirmus metus vykstantis festivalis „Radistai Village“.

Liepos 21 ir 22 d. Obuolių saloje (Molėtų r.) linksmintis kvies per 50 didžėjų ir atlikėjų, tarp jų ir tokios šokių muzikos žvaigždės kaip olandas Samas Feldtas ir amerikietis Steve’as Jamesas.

Negana to, rugpjūčio 4-ąją Trakų pilyje vyks dar vienas didelis Jono Nainio ir Rolando Mackevičiaus renginys – vieno vakaro festivalis „Radistai Castle“, kuriame pasirodys danų šokių muzikos kūrėjas Martinas Jensenas.

Jaunimas į „Radistų“ renginius veržiasi taip, jog užkulisiuose ne pirmus metus šnabždamasi, kad bent jau festivaliui „Radistai Village“ ieškoma kitos, erdvesnės, vietos. Tačiau šįmet jis liks ten, kur įpratę rinktis karštų šokių muzikos naktų mėgėjai.

Mįslė. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“, nuo 2012-ųjų rengiamas miesto festivalis „Loftas Fest“ pernai patyrė skaudų smūgį.

Dėl renginio įgarsintojų klaidų savo pasirodymą vos jį pradėjęs nutraukė ryškiausias renginio svečias – prancūzų elektroninės muzikos žvaigždė Gesaffelsteinas. Festivalis siūlė grąžinti pinigus tiems, kurie į renginį atėjo tik dėl jo, ir dėl to patyrė didelių nuostolių.

Žadama, kad šįmet festivalis vyks rugsėjo 8 ir 9 d., tačiau daugiau tikslios informacijos apie jį ir atlikėjus nėra. Tiesa, kalbama, kad festivalio rengėjas Viktoras Diawara jau susitarė dėl kelių žinomų atlikėjų dalyvavimo jame.

Dideli užmojai nepasiteisino

Pernai Vilniaus Vingio parke pirmą sykį vyko didžiuliais užmojais nustebinęs šokių muzikos festivalis „Summerburst“ – į Lietuvą persikėlęs renginys, sugalvotas Skandinavijos šalyse.

Šįmet jo nebus – oficialiai priežastys nekomentuojamos, tačiau jos visiškai akivaizdžios.

„Summerburst“ buvo didžiulio biudžeto renginys – jame grojo populiariausi pasaulio didžėjai – nuo prancūzo Davido Guettos iki olando Afrojacko.

Jų honorarai – milžiniški, išlaidos įspūdingai scenai, apšvietimui ir įgarsinimui – didelės, tad kad renginys nebūtų nuostolingas, reikėjo parduoti bent keliolika tūkstančių bilietų.

Žiūrovų buvo gerokai mažiau – jaunimą išgąsdino ir didelės bilietų kainos, ir prasti orai. Ši istorija parodė, kad milžiniškų šokių muzikos renginių organizuoti Lietuvoje tiesiog neapsimoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.