„Trys keturiose“ pristatys ypatingą albumą „Bitela“: sutartinės grynu gamtos garsu

Liepos 9 d., sekmadienį, Senovinės bitininkystės muziejuje Stripeikiuose (Ignalinos raj.) pristatomas naujas garsiausios sutartinių giedotojų grupės „Trys keturiose“ albumas „Bitela“.

"Trys keturiose".<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
"Trys keturiose".<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-07-07 13:43, atnaujinta 2017-07-07 13:46

Jame klausytojai išgirs unikalaus lietuviško paveldo polifonines giesmes, skirtas bitėms. Tai ne tik pirmas išleistas tokios tematikos sutartinių leidinys, bet ir naujas jų pateikimo būdas – sutartinės įrašytos gamtos aplinkoje, naudojant specialią garso įrangą.

Kompaktinėje plokštelėje „Bitela“ surinktos 24 sutartinės, siejančios slėpiningą bičių ir žmonių pasaulius. Nuo gilios senovės lietuvių tradicinėje kultūroje bitėms skiriama ypatinga pagarba, jos laikytos šventomis – žmonėms tai darbštumo, darnaus šeimos ir visuomeninio gyvenimo, tvarkos ir santarvės, pasiaukojimo pavyzdys, taip pat saldumo ir sveikatos nešėjos.

Bitininkystė iki šiol laikoma išskirtine, kiek paslaptinga veikla, kuriai reikia vidinės ramybės, atidumo, geros širdies, ypatingo sutarimo. Geri draugai ir bendraminčiai dėl to ir dabar vadinami bičiuliais. 

Pasak „Trys keturiose“ vadovės, žymios etnologės Daivos Vyčinienės, sudėtingos polifoninės giesmės – sutartinės – visoje lietuvių muzikinio folkloro apsuptyje bene geriausiai įprasmina simbolinį virsmą iš gamtos į kultūrą: „Bitelė sutartinėse ir dainose dažniausiai vaizduojama dirbanti korius, jos atliekama geometrinė veikla lyginama su aukščiausios kokybės audimu. Perkeltine prasme tai siejama su mąstymu ir kalba – minties audimu, minties gijomis. Tai kryptinga žmogaus minčių sampyna, kitaip tariant – ypatinga mąstymo, kaip aukščiausios organizuotos protinės veiklos, raiška.“

Sutartines su bičių gyvenimu sieja ir tai, jog tai itin darnios kolektyvinės veiklos pasiekimas – viena bitė medaus neprineša, taip ir viena giedotoja sutartinės atlikti negali.

Bičių tema, jungianti didelį pluoštą „Trys keturiose“ giedamų sutartinių, tarsi savaime nurodė ypatingą garso įrašų „studiją“ – Senovinės bitininkystės muziejų Stripeikiuose, Ignalinos rajone, kur aktyvaus medunešio metu prieš du metus ir padaryti albumo įrašai. 

Sutartinės klausytojams šįkart pateikiamos visiškai kitaip nei iki šiol – darnoje su gamtos garsais: bičių dūzgesiu, paukščių čiulbesiu, upelio čiurlenimu, siūlant atidžiau įsiklausyti ir išgirsti. Ši aplinka leidžia pajusti sutartinių pirmapradį grynumą, jų prigimtinį sąlytį su gamta, ir perteikti tą pojūtį klausytojui. 

Šio sumanymo bendraautorius  – „Trys keturiose“ bičiulis Andrius Rugys, garso menininkas savo praktikoje ir įvairiuose tyrinėjimuose besigilinantis į gamtos garso įrašus, kaip savotišką tikrovės skambesio „archeologiją“, dvasinę patirtį. Albumui „Bitela“ pasirinktas sutartinių įrašymo iš toli būdas, taip aprėpiant ir visą supantį natūralių garsų pasaulį. Įrašai pateikiami pačia gryniausia forma – be montažinių korekcijų ar efektų.

„Šių įrašų skambesys daug kam gali pasirodyti netikėtas, –  sako garso režisierius. – Tai nėra tik archyvinis „produktas“ – nusipirkau ir turiu, o labiau bandymas visą gamtinį garsų vandenyną su sutartinėmis jame pateikti klausytojui, vardan klausymo meditacijos, pojūčio skvarbumo."

Labiau gamtos garsynu besidominčius klausytojus nudžiugins tai, jog atskira nedidelė albumo „Bitela“ tiražo dalis pateikiama su papildomu disku „Bitynėlių garsai“. Jame Andrius Rugys itin jautriais mikrofonų akselerometrais (nuo 5 Hz) užfiksavo garsus iš avilių įvairiose Lietuvos vietose. Tai unikali audiofilinė kelionė, atskleidžianti visą bičių gyvenimo metų ciklą, korių virpesius ir pačią įvairiausią veiklą – bitelės tvarko vašką, perpilinėja medų, trombuoja duonelę, augina perus, pikiuoja kraštelius ir t.t.

Kompaktinę plokštelę „Bitela“ išleidžia nepriklausoma baltiškos muzikos leidykla „Dangus“, jau ne pirmus metus bendradarbiaujanti su „Trys keturiose“. 2012 m. išleistas teminis šio kolektyvo albumas „Kas tar taka“.

„Sutartinių perteikimo, fiksavimo klausimas yra įdomus ir filosofiškas, kaip ir pamąstymai kas yra tikroji autentika, – sako leidyklos vadovas Ugnius Liogė. – Įprasti studijiniai įrašai ar polifoninių giesmių atlikimas koncertuose, salėse daugeliu atveju atrodo tarsi kažko šiek tiek stokojantys, neperteikiantys giluminės visumos, kurią sąlygoja pats giedojimas, buvimas sutartinių rate.  „Bitela“  albumo pasirodymas mus prie šios magiškos patirties žingsneliu priartina, iš naujo atskleidžia ir gaivina nepakartojamą kultūros reiškinį, gal net verčia naują jo raiškos puslapį.“

Albumo turinį pasistengta atliepti ypatingu kompaktinės plokštelės apipavidalinimu, korio formų įspaudais, žemės spalvomis. Pridėtame buklete lietuvių ir anglų kalbomis išsamiau supažindinama su bičių sutartinių ypatybėmis. CD galima įsigyti leidyklos galerijoje „Ragainė“ Vilniuje (Skapo g. 3), netrukus jis pasirodys kitose muzikos parduotuvėse, knygynuose, bibliotekose.

Leidinio pristatymas vyks Senovinės bitininkystės muziejaus rengiamos liepų žydėjimo šventės metu, atvykusieji turės progą betarpiškai patirti „Trys keturiose“ atliekamas sutartines su bičių dūzgimu, pasivaišinti medumi ir arbata, susitikti su albumo kūrėjais. Pradžia 13.00 val. Renginys nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.