Legendinės grupės „Foje“ nariai grįžta su nauju vokalistu: dabar jie - „Kiti kambariai“

Populiariosios grupės „Foje“ nebėra ir tikriausiai nebebus. Tačiau trys buvę jos nariai šią vasarą į sceną žengs koncertuoti visai kitu pavadinimu.

Grupėje „Kiti kambariai“ su „Foje“ muzikantais dainuos Ž.Sebeika (antras iš dešinės).<br>A.Kriščiūno nuotr.
Grupėje „Kiti kambariai“ su „Foje“ muzikantais dainuos Ž.Sebeika (antras iš dešinės).<br>A.Kriščiūno nuotr.
Grupėje „Kiti kambariai“ su „Foje“ muzikantais dainuos Ž.Sebeika (antras iš dešinės).<br>A.Kriščiūno nuotr.
Grupėje „Kiti kambariai“ su „Foje“ muzikantais dainuos Ž.Sebeika (antras iš dešinės).<br>A.Kriščiūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ramūnas Zilnys

Jul 16, 2017, 9:04 AM

Debiutuojanti grupė „Kiti kambariai“, šią savaitę išplatinusi keletą pirmųjų savo dainų, sukėlė nemažą intrigą. Mat kūriniai „Arčiau nei manei“, "Upė" ir „Užgesau“ (juos galite rasti šiame straipsnyje) skambesiu daug kam priminė vieną populiariausių Lietuvos grupių – prieš du dešimtmečius iširusią „Foje“.

Kitaip tikriausiai ir būti negali. Mat „Kiti kambariai“ – trijų buvusių „Foje“ muzikantų suburta grupė.

Būgnininkas Algis Kriščiūnas, bosistas Darius Burokas ir klavišininkas Arnoldas Lukošius rimtai nusiteikę prirašyti naują savo muzikinės karjeros puslapį.

Surado naują dainininką

Prieš ketverius metus „Foje“ nariai po ilgos pertraukos susitiko scenoje – koncertuose, skirtuose grupės dainininko Andriaus Mamontovo karjeros 30- mečiui.

Jų ir Andriaus keliai netrukus išsiskyrė, o po kelių mėnesių su A.Mamontovu atsisveikino ir iki tol jo grupėje grojęs A.Lukošius.

Buvusių „Foje“ narių noras groti kartu niekur nedingo, todėl 2015-aisiais jie į sceną sugrįžo be A.Mamontovo. Tiesa, grupė „Pypl“, kurioje Algis, Darius ir Arnoldas muzikavo su žurnaliste ir rašytoja Akvile Kavaliauskaite, gyvavo trumpai.

„Tai buvo labiau eksperimentas. Sugalvojau, kad galėtume pagroti mano žmonos gimtadienyje, paskui buvo ir viešas pasirodymas viename Vilniaus klube.

Grojome kelias savo dainas ir užsienio kūrinių versijas. Su Akvile keliai natūraliai išsiskyrė. Kai supratome, kad vis dėlto norime kurti rimčiau, pradėjome ieškoti naujo balso“, – pasakojo A.Kriščiūnas.

Kurį laiką grupė eksperimentavo su dainininke Migle Vilčiauskaite-Migloko, bandė groti elektroninę muziką.

Tačiau reikalai į priekį iš esmės pajudėjo tada, kai prie jų prisidėjo Žilvinas Sebeika – 33-ejų roko dainininkas, žinomas alternatyviosios muzikos gerbėjams.

Praėjusio dešimtmečio pabaigoje jis dainavo grupėje „Flamingo“, kuri vėliau pakeitė pavadinimą į „Mark Fiction“, dalyvavo koncertuose, kuriuose atliko garsios airių grupės „U2“ dainas.

Kritikai gyrė „Flamingo“, tačiau didesnio populiarumo pasiekti grupei nepavyko, todėl ji prieš keletą metų tyliai užgeso.

„Pamenu, mačiau tos grupės koncertą viename renginyje. Man ji labai patiko, nepatikėjau, kad lietuviai gali taip groti.

Kai atėjo metas ieškoti vokalisto, tiesiog paskambinau Žilvinui. Paaiškėjo, jog jis buvo „Foje“ gerbėjas, tai maloniai nustebino, nors ir nebuvo lemiamas dalykas.

Kai jis atėjo į studiją ir uždainavo, apstulbau – skambėjo kaip A.Mamontovas jaunystėje. Dabar, žinoma, nuo tos vokalo manieros jis kiek nutolo – nesinori, kad atrodytų, jog mes bandome mėgdžioti Andrių. Bet Žilvinas – tikrai gera jo pamaina“, – juokėsi A.Kriščiūnas.

„Žilvinas mums tiko viskuo – charakteriu, požiūriu, balsu. Beje, čia jis pirmąsyk uždainavo lietuviškai – mūsų dainos tik šia kalba“, – džiaugėsi A.Lukošius.

Pavadinimas – simbolinis

Naują grupės pavadinimą muzikantai bandė galvoti kone metus, iškritikavo daugybę variantų, kol galiausiai už visus nusprendė A.Kriščiūnas.

Kodėl „Kiti kambariai“? Paaiškinimas, susijęs su grupės istorija, peršasi savaime – perėjęs fojė, atsiduri kituose kambariuose.

„Iš tikrųjų buvo visiškai kitaip. Tiesiog prisiminiau rašytojo Trumano Capote knygą „Kiti balsai, kiti kambariai“, kuri man kadaise paliko didžiulį įspūdį.

Pasiskolinau pavadinimą iš jos. Bet paaiškinimas apie fojė ir kambarius turbūt skamba geriau“, – šypsojosi A.Kriščiūnas.

Rugpjūčio 12-ąją „Kiti kambariai“ surengs koncertą Klaipėdos klube „Jazzpilis“, diena vėliau – Palangos kultūros bare „Kablys“.

Rudenį planuojami grupės koncertai Vilniuje ir Kaune. Juose „Kiti kambariai“ žada groti tiktai savo kūrybos dainas, kurių jau pakaktų pirmajam grupės albumui.

„Kas bus, jei žiūrovai reikalaus senų „Foje“ dainų? Iki šiol net nepagalvojau apie tai, bet ne, negrosime. Be Andriaus tai daryti tiesiog būtų nesąmonė“, – kalbėjo A.Kriščiūnas.

Su buvusiu lyderiu nebendrauja

Santykiai su buvusiu „Foje“ lyderiu – kebli tema. Ir A.Lukošius, ir A.Kriščiūnas prisipažino, jog pastaruosius kelerius metus su A.Mamontovu nebendrauja.

Tiesa, A.Lukošius ir D.Burokas gegužę apsilankė renginyje Vingio parke, kuriame buvo minimas „Foje“ išsiskirstymo dvidešimtmetis, tačiau su Andriumi ten tik persimetė keliais žodžiais.

„Nuo to laiko, kai nustojome kartu groti, nebuvau nė viename jo koncerte. Nežinau, ar norėčiau. Kai prieš 20 metų iširo „Foje“, nuėjau į vieną jo koncertą, tada man siaubingai nepatiko“, – šyptelėjo A.Lukošius.

„Mūsų išsiskyrimas prieš du dešimtmečius buvo nelengvas. Po jo jubiliejaus koncertų, kurie vyko 2013-aisiais, nesame nei susitikę, nei kalbėjęsi.

Sakau atvirai – man pernelyg skaudu. „Foje“ išsiskyrė, kaip išsiskiria šeima – lyg ir niekas nesusimušė, bet vėl susitikti nelinksma. Gal aš jaučiuosi kaip paliktoji pusė, nežinau, bet sąmoningai vengiu bendrauti.

Kai prieš kelerius metus „Foje“ nariai vėl susitiko ir pagrojo su Andriumi, sugriuvo paskutinės iliuzijos. Šios grupės istorija tikrai baigta“, – sakė A.Kriščiūnas.

Scenoje nebejaučia baimės

Nors Algis daug laiko praleidžia Ispanijoje, o visi kiti grupės nariai irgi panirę į savo darbus, jie tikisi, kad „Kiti kambariai“ taps šiuo tuo daugiau nei trumpalaikis pomėgis.

„Norime groti, kurti dainas, koncertuoti. Mūsų santykiai dabar kur kas geresni nei „Foje“ istorijos pabaigoje.

Kuriame kartu, kiekvienas siūlo idėjas, galime atvirai jas kritikuoti, sakyti, kas nepatinka.

„Foje“ pabaigoje jau viskas buvo kitaip. Andrius buvo lyderis, kuriam nieko blogo ar kritiško negalėjai sakyti. O mes – lyg pagalbininkai.

Šiemet jau 20 metų, kai nebegroju „Foje“, bet vis dar atsimenu baimę. Baimę suklysti – ji buvo tokia stipri, kad skaičiuodavau dainas, kiek liko iki koncerto pabaigos. Šiandien yra kitaip – visai nustojau bijoti. Ir suklysti nebebijau – juk aš tik žmogus, o mano klaida – ne pasaulio pabaiga. Šiandien iš tikrųjų jaučiu, ką reiškia groti su aistra“, – džiaugėsi A.Kriščiūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.