„Linkin Park“ lyderis Chesteris Benningtonas: gyvenimas ant bedugnės krašto

Kartos simboliu tapusios amerikiečių grupės „Linkin Park” lyderis Chesteris Benningtonas pralaimėjo kovą su vidiniais demonais – liepos 20-ąją jis nusižudė.

„Ištark sudie ir trauk į kelią, pakuokis daiktus ir dink“, - dainavo Ch.Benningtonas vienoje paskutinių savo dainų.<br>ViDAPress nuotr.
„Ištark sudie ir trauk į kelią, pakuokis daiktus ir dink“, - dainavo Ch.Benningtonas vienoje paskutinių savo dainų.<br>ViDAPress nuotr.
Kolegos (iš kairės) Jay-Z, P.McCartney ir Ch.Benningtonas per „Grammy“ ceremoniją 2006 m. <br>ViDAPress nuotr.
Kolegos (iš kairės) Jay-Z, P.McCartney ir Ch.Benningtonas per „Grammy“ ceremoniją 2006 m. <br>ViDAPress nuotr.
XXI a. pirmajame dešimtmetyje  Ch.Benningtono balsas skambėjo visur, o gerbėjų pamišimo ir komercinės sėkmės „Linkin Park“ galėjo pavydėti net garsiausios popžvaigždės.<br>ViDAPress nuotr.
XXI a. pirmajame dešimtmetyje  Ch.Benningtono balsas skambėjo visur, o gerbėjų pamišimo ir komercinės sėkmės „Linkin Park“ galėjo pavydėti net garsiausios popžvaigždės.<br>ViDAPress nuotr.
Ch.Benningtonas su žmona T.Bentley ir vaikais.<br>ViDAPress nuotr.
Ch.Benningtonas su žmona T.Bentley ir vaikais.<br>ViDAPress nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-07-21 19:38, atnaujinta 2017-07-21 19:46

Rokerių šūkis „Gyvenk greitai, mirk jaunas“ nesiūlo ilgo ir laimingo gyvenimo. Taip jau susiklostė, kad ryškiausiomis žvaigždėmis pripažįstami tie, kurie gyvenimą paliko anksti ir tragiškai. 

Palyginti su grupės „Nirvana“ lyderiu Kurtu Cobainu, kuris paleido sau kulką būdamas 27 metų, 41-erių „Linkin Park“ vokalistas Ch.Benningtonas – tikras ilgaamžis. Tačiau toks amžius – anaiptol ne senatvė.

Bet susidoroti su vidiniais demonais muzikantui nepavyko – liepos 20-ąją jis rastas negyvas savo namuose Los Andželo priemiestyje. Tą dieną turėjo vykti grupės fotosesija ir vienas kolegų užsuko paimti vokalisto. Tuo metu muzikanto namuose jau dirbo policijos pareigūnai.

Pastaraisiais metais Ch.Benningtonas kovojo su priklausomybe nuo alkoholio ir narkotikų, be to, jį kamavo depresija dėl vaikystėje patirto seksualinio smurto.

Keisti sutapimai: naujausio „Linkin Park“ albumo „One More Light“, išleisto šių metų gegužės 19-ąją, pagrindinė daina – „Nobody Can Save“ (“Niekas negali manęs išgelbėti”), o paskutinis klipas, kuriame nusifilmavo Ch.Benningtonas, skirtas dainai „Good Goodbye“  („Paskutinis atsisveikinimas“).

„Ištark sudie ir trauk į kelią, pakuokis daiktus ir dink. Geriau tau būtų surasti, kur dingti, nes tu negali visą laiką“, - dainuoja Ch.Benningtonas.

Lyderio mirties dieną grupės oficialioje svetainėje pasirodė klipas dainai „Talking to Myself“ („Kalbu su savimi“) apie neviltį, klaidas ir vienatvę. Klipas sumontuotas iš pastarųjų „Linkin Park“ gastrolių po Europą įrašų ir garso įrašų studijoje užfiksuotų vaizdų.

Alkoholis, narkotikai ir rokas

Ch.Benningtonas gimė 1975 m. kovo 20-ąją  Finikse, policininko ir medicinos sesers šeimoje. Jam buvo 11 metų, kai tėvai išsiskyrė ir pasidalijo vaikus. Chesteris liko su tėvu.

Paauglystėje jo svarbiausiais pomėgiais tapo muzika, alkoholis ir narkotikai. Kai septyniolikmetis Chesteris persikėlė gyventi pas motiną, ji nustėro – priešais ją stovėjo perkaręs paauglys velniškai blizgančiomis akimis.

Kad priverstų sūnų atsisakyti alkoholio ir narkotikų, motina kartais jį uždarydavo namuose. Pasak Chesterio, kad tai nelabai padėjo. Tiesa, narkotikus kurį laiką jis paliko ramybėje, bet gėrė taip, kad būdamas dvidešimties, jo paties žodžiais tariant, virto chronišku alkoholiku.

Visa tai galėjo baigtis tragiškai jau tada, jeigu ne muzika, kuri laikė jį šiame gyvenime.   

Talentas iš užkandinės

Pirmoji rimta Ch.Benningtono grupė – „Grey Daze“, kurią jis įkūrė 1993 metais su būgnininku Seanu Dowdellu. Muzikantai tapo žvaigždėmis Arizonos valstijoje, bet žengti toliau trukdė  konfliktai ir vis didėjančios svaigalų ir narkotikų dozės. 1977 m. grupė iširo.

„Grey Daze“ buvo žinoma, bet anaiptol ne pelninga grupė. Pragyvenimui Ch.Benningtonas užsidirbdavo užkandinėje „Burger King“, bet taip ir liko skurdžius kaip bažnyčios pelė. Pirmajai žmonai Samanthai Olit jis net negalėjo padovanoti vestuvinio žiedo, todėl pora ši simbolį  išsitatuiravo ant pirštų.

Vienintelis jo turtas buvo vokaliniai duomenys. 1997 m.  Mike’o Shinodos ir Brado Delsono įkurta grupė „Xero“ ieškojo naujo vokalisto. Rasti tinkamos kandidatūros niekaip nesisekė, kol M.Shinoda per pažįstamus sužinojo apie kažkokį talentą iš Arizonos. Ch.Benningtonui paskambino per jo gimtadienį, kovo 20-ąją, ir paprašė atsiųsti kasetę su įrašu.

Chesteris nedelsė – pakilęs nuo vaišių stalo, greitai įrašė savo balsą ir davė paklausyti M.Chinodai ir B.Delsonui per telefoną. Padarė tokį įspūdį, kad jie paprašė Ch.Benningtono tuoj pat atvykti. Kitą dieną muzikantai jau repetavo Los Andžele.

„Linkin Park“: šuolis į šlovę

Kolektyvą nutarta pervardyti. Iš pradžių pavadino „Hybrid Theory“,  bet prasidėjo problemos su britų grupe „Hybrid“ – jie apkaltino kolegas plagiatu.

Tuomet Ch.Benningtonas pasiūlė pavadinimą „Lincoln Park“ – vaikystėje per Lincolno parką jis vaikščiojo į muzikos studiją. M.Shinodai ir kitiems grupės nariams pavadinimas patiko, bet toks interneto adresas pasirodė esąs užimtas. Pagalvoję nutarė pasivadinti „Linkin Park“ – šiuo pavadinimu rokeriai išgarsėjo pasaulyje.

Jau pirmasis albumas  „Hybrid Theory“, išleistas 2000 metais, sudrebino muzikinę erdvę. Parduota daugiau kaip 30 mln. egzempliorių, už dainą  grupė gavo „Grammy“ nominacijoje „Geriausias sunkiojo roko pasirodymas“.

Populiarumo viršūnė

„Linkin Park“ tapo XXI a. pirmojo dešimtmečio simboliu ir patikimai įsitvirtino roko istorijoje. Grupės dainos tapo „Transformerių“, legendinio žaidimo „Need for Speed“ garso takeliu.

Vis dėlto atrodė, kad pamažu gyvenimas įeina į savo vėžes. Po pirmųjų skyrybų 2005 m. Ch.Benningtonas vedė „Playboy“  modelį Talindą Bentley. Kartu jie išgyveno 12 metų, augino keturias savas ir dvi įvaikintas atžalas.

Ch.Benningtonui pavyko, nepaliekant „Linkin Park“, įgyvendinti solinį projektą - išleisti plokštelę „Dead By Sunrise“, jis atliko epizodinius vaidmenis kultiniuose filmuose „Adrenalinas“ ir „Adrenalinas II: aukšta įtampa”, vaidino „Pjūkle“.
 
Kaina – per didelė

Tačiau kas slypėjo už išorinės Ch.Benningtono asmeninės gerovės,  žino tik artimiausi žmonės. 2017 m. gegužės 18-ąją sąskaitas su gyvenimu suvedė grupių „Soundgarden” ir „Audioslave” lyderis Chrisas Cornellis. Chesteris ir Chrisas buvo artimi draugai ir Ch.Cornellio mirtis sukrėtė Ch.Benningtoną. Lemtingą žingsnį jis žengė  liepos 20-ąją, per draugo gimtadienį. Ar tai buvo atsitiktinumas, ar sąmoningas pasirinkimas, kol kas nežinoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.