Akordeono muzikos savaitės svečiai „Sväng“: unikalaus kvarteto pasirodymas neįprastoje vietoje

Lūpinių armonikėlių ansamblis. Galbūt iš pirmo žvilgsnio tai ir nesukuria rimto įspūdžio. Bet tada scenoje pamatai suomius „Sväng“ – keturis vyrus, dėvinčius dailius kostiumus ir mūvinčius tiek žiedų, kiek gerais laikais sau leisdavo italų gangsteriai ir taip valdančius savo instrumentus, kad negali sulaikyti susižavėjimo šūksnių. Rugpjūčio 29-ąją neeilinėje erdvėje – Vilniaus  lokomotyvų remonto depe jie surengs koncertą „Sväng: lyriniai gangsteriai“.

Akordeono muzikos savaitės“ svečiai „Sväng“: unikalaus kvarteto pasirodymas neįprastoje vietoje.
Akordeono muzikos savaitės“ svečiai „Sväng“: unikalaus kvarteto pasirodymas neįprastoje vietoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 9, 2017, 1:39 PM

Koncertas vyks „Akordeono muzikos savaitės“ metu ir puikiai atspindės šio festivalio tradiciją – muziką skleisti netikėtose vietose. „Vilniaus lokomotyvų remonto depas nėra koncertų salė, bet ši erdvė tiesiog užburia, ji turi kažkokios galios. Jau ne vienerius metus Vilniuje ieškojau tokios vietos, kurioje galėtume sukurti kažką originalaus. Labai laukiu „Sväng“ pasirodymo: ir todėl, kad šis kvartetas yra neįtikėtinas, ir dėl to, kad tai, ką jie groja, skambės būtent ten – lokomotyvų depe“, – kalbėjo festivalio meno vadovas Martynas Levickis.

„Tas smulkus instrumentas – armonikėlė – gali būti labai ekspresyvus, jo potencija neturi ribų! – tikina suomiai „Sväng“. – Mūsų muzikos ištakos – Suomijos istorija ir mentalitetas. Mes gyvename tarp Rytų ir Vakarų, ir visa tai atsispindi mūsų kūryboje. Labai mėgstame minorines tonacijas, nes jose užkoduota išmintis. Bet tuo pat metu skleidžiame daug gyvenimo džiaugsmo.“

2015-aisiais kvartetas atšventė 150-ąsias garsiausio Suomijos kompozitoriaus Jeano Sibeliaus metines, išleisdamas kompaktinę plokštelę „Sväng plays Sibelius“. Beje, šis kompozitorius, galima sakyti, suvedė juos visus, nes 3 iš 4 ansamblio narių yra pabaigę Sibeliaus vardo akademiją.

Kiekvienas iš „Sväng“ – savaip unikalus. Eero Grundströmas yra multi-instrumentalistas, kompozitorius ir improvizacijų magas, o jo kūryba – mesta pirštinė Suomijos klasikams ir bauginantis iššūkis kitiems kvarteto nariams, nes Eero parašytuose kūriniuose – gausybė natų, o tai yra nelengva fizinė užduotis grojant armonikėle viską atlikti taip, kad įveiktum žmogiškųjų galimybių ribas. 

Kitas grupės narys – Eero Turkka vaikystėje žavėjosi bliuzu, grodavo jį gatvėse, bet vėliau įstojęs į akademiją tapo priežastimi atsirasti „Sväng“. Be armonikėlių Eero puikiai valdo kelis suomių etninius instrumentus. 

Jouko Kyhälä taip pat turi kuo didžiuotis: jis yra pirmas Europoje menų daktaras, šį titulą pelnęs su lūpine armonikėle. „Sväng“ pasirodymuose Jouko dažniausiai groja ypač reta armonikėle, kokių daugiau net nebegamina. Jis taip myli savo instrumentą, kad valandų valandas rūpinasi jo būkle. Muzika, kurią rašo daktaras Kyhälä, dažniausiai yra įkvėpta gamtos, suomių istorijos ir... komiksų.

O ketvirtasis kompanijos narys – Pasi Leino yra vyriausias iš jų visų ir groja žemiausių dažnių lūpine  armonikėle, kuri iš šalies atrodo kaip skrudintuvas. Pasi – vienintelis „Sväng“ narys, kuris nestudijavo Sibeliaus akademijoje, but taip pat jis – vienintelis Suomijoje, galintis valdyti bosinę armonikėlę ir tris pašėlusius savo grupės narius vienu metu. 

„Suomiai „Sväng“ turi puikų humoro jausmą ir leidžia pajusti didžiulį malonumą, skleisdami neįprastus garsus nepakankamai įvertintu instrumentu – armonikėle, kurios pavadinimas netgi vargiai atspindi didįjį bosinį instumentą ir tuos chromatinius modelius, kuriuos jie sukūrė. Ko gero, tai yra geriausias pasaulyje burnų ansamblis“, – taip apie „Sväng“ rašė „London Evening Standard“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.