„Loftas Fest“ kviečia linksmintis mieste: atradimai, pramogos ir ypatingas sugrįžimas

Šį savaitgalį Vilniuje vyksiantis festivalis „Loftas Fest“ pakvies ne tik į daugybę koncertų, bet ir į kino seansus, galeriją po atviru dangumi ir net teatro pasirodymus.

 Festivalio sumanytojai Viktoras ir Živilė Diawaros.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio sumanytojai Viktoras ir Živilė Diawaros.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio pristatymo akimirka.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio pristatymo akimirka.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio pristatymo akimirka.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio pristatymo akimirka.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio sumanytojai Viktoras ir Živilė Diawaros.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio sumanytojai Viktoras ir Živilė Diawaros.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio pristatymo akimirka.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio pristatymo akimirka.<br> D.Umbraso nuotr.
  „Happyendless“ narys M.Narbutis.<br> D.Umbraso nuotr.
  „Happyendless“ narys M.Narbutis.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio pristatymo akimirka.<br> D.Umbraso nuotr.
 Festivalio pristatymo akimirka.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 8:31 PM, atnaujinta Sep 5, 2017, 8:32 PM

Nuo 2012-ųjų kasmet sostinės menų fabrike „Loftas“ rengiamas festivalis į Lietuvą yra pakvietęs tokias žvaigždes kaip „Hercules & The Love Affair”, Kelis, “Daughter”, “Toro Y Moi” ir daugybę kitų.

Penktadienį ir šeštadienį industrinėse „Lofto“ erdvėse ir menų fabriko kieme jis vėl kvies išgirsti žinomus ir atrasti dar negirdėtus atlikėjus iš Lietuvos ir užsienio.

Didžioji dalis festivalio renginių bus nemokami – už bilietus reikės mokėti, norint išgirsti pagrindinių renginio žvaigždžių pasirodymus.

Tarp mokamuose koncertuose pasirodysiančių artistų – ekstravagantiška JAV repo žvaigždė Mykki Blanco ir Norvegijos šokių muzikos prodiuseris Lindstromas.

Lietuvai festivalyje atstovaus žinomi atlikėjai, tarp jų – populiarieji „Solo Ansamblis“ ir jaunos roko kartos lyderiai „ba.“.

Kai laikrodis pradės skaičiuoti pirmąsias šeštadienio minutes, scenoje pasirodys elektroninės šokių muzikos grupė „Happyendless“ - yra priežastis, dėl kurios šį koncertą galima laikyti ypatingu.

Mat anksčiau su vokalistu Sauliumi Prūsaičiu kūrusi ir koncertavusi, MTV Europos apdovanojimą pelniusi grupė jau ketverius metus nebuvo scenoje.

Jos koncertas pažymės „Happyendless“ sugrįžimą – su nauju apšvietimo šou ir dainomis, kurios suguls į jau paruoštą naują grupės albumą.

Lietuvių grupė „Happyendless“ pirmą kartą po ketverių metų pertraukos.

„Kūrybinėje mūsų veikloje pertraukos nebuvo, studijoje visą laiką kūrėme, bet koncertinėje – taip. Paruošėm naują programą, „Loftas Fest“ bus proga išbandyti naujus kūrinius“, - spaudos konferencijoje, kuri surengta vienoje sostinės kavinių, antradienio vakarą sakė grupės narys Marius Narbutis.

Festivalio sumanytojas, „Lofto“ šeimininkas Viktoras Diawara prisiminė istoriją ir teigė, kad tai – unikalus tokio pobūdžio renginys Lietuvoje.

„Pirmas festivalis prieš penkerius metus vyko per Jonines. Supratome, kad tai – blogas pasirinkimas, nes žmonės nori prie ežerų vasarą važiuoti, gamtoje linksmintis, todėl vėliau perkėlėme į rudenį.

Rudenį visi grįžta į miestą, yra pasiilgę klubų, Vilniuje padaugėja žmonių. Festivalis mieste turi privalumų – nebūtina į jį važiuoti trims dienoms, gali dviračiu, troleibusu, taksi ar riedlente atvažiuoti tik į mėgstamos grupės koncertą.

Bet yra ir sunkumų – renginiai vyksta erdvėje, kurioje įsikūrusios gamyklos, butai, todėl visą pasiruošimą renginiui galime atlikti tik paskutinę savaitę“, - pasakojo Viktoras.

Anot jo, vienas žaviausių „Loftas Fest“ bruožų – atrasti grupes iš užsienio, kurios Lietuvoje dar nėra labai gerai žinomos.

Jas Viktoras su žmona Živile „žvejoja“, keliaudami po užsienio festivalius. „Loftas Fest“ dalyvauja tarptautinėje „Europavox“ programoje, kurios tikslas – kuo plačiau išgarsinti įvairių Europos šalių grupes. Festivalyje jau antrus metus iš eilės įsikurs ir „Europavox“ scena.

„Labai rekomenduočiau išgirsti portugalo Noiserv koncertą - švelnus, ramus atlikėjas, galima užsimerkti ir klausantis kažkur išskristi. Jį reikia gyvai pamatyti, jis groja kone 16 instrumentų.

Labai įdomūs ir islandai „Ulfur Ulfur“ - jie lyg šios šalies hiphopo krikštatėviai. Taip pat Rico Loop – daug eksperimentuojantis „bytbokso“ čempionas iš Vokietijos.

Mus domina įvairiausi muzikos stiliai, bet šįmet programą sudėliojome taip, kad penktadienį skambės daugiau elektroninės, o šeštadienį - „urban“, soulo muzikos.

Roko irgi bus – juk gros „ba.“. Bet neslėpsiu – iš visų koncertų, kuriuos esu rengęs „Lofte“, būtent alternatyvaus roko renginiai dažniausiai buvo nuostolingi“, - sakė V.Diawara.

Pagrindinė festivalio žvaigždė, homoseksualaus repo scenai atstovaujantis Mykki Blanco, tarsi užbaigia šio žanro garsių atlikėjų vizitų „Lofte“ trilogiją. Anksčiau menų fabrike yra koncertavę jo bendraminčiai Zebra Katz ir Le1f.

„Per tuos pasirodymus įsitikinome, kad ši ekstravagantiška muzika patinka klausytojams. Lietuvos žmonės yra drąsūs“, - neabejojo viena „Loftas Fest“ rengėjų Živilė Diawara.

Net 90 procentų festivalio koncertų bus nemokami – šią formulę „Loftas Fest“ nusižiūrėjo 
panašiuose užsienio festivaliuose.

„Tai – tiesiog geriausias būdas pristatyti auditorijai dar negirdėtus atlikėjus iš užsienio“, - neabejojo V.Diawara.

Jis pasidžiaugė, kad ir Lietuvos muzikos scena per pastarąjį dešimtmetį smarkiai keičiasi – atsiranda vis daugiau įdomią, nebanalią muziką grojančių atlikėjų, kurie didina savo auditoriją.

„Jei kas prieš šešerius metus būtų pasakęs, kad „Garbanotas bosistas“ ar „Ministry Of Echology“ parduos visus bilietus į koncertą „Lofte“, būčiau sakęs, kad tas žmogus išprotėjo.

Viskas pasikeitė. Anksčiau būdavo įrašų leidyklos, šiais laikais jų nereikia, įrašęs dainą idėjai į internetą, gali turėti milijonus peržiūrų.

Susirasti publiką lengviau. Visiškai nesvarbu, ar tavo dainas transliuoja radijas, internetas duoda tiesioginį kontaktą su klausytojais“, - svarstė V.Diawara.

„Kur juda lietuviška muzika? Ji niekur nejuda, visada buvo tos geros muzikos. Žmonės mažiau kreivai žiūri į lietuvišką muziką, pradeda jos ieškoti. Jos nebegėda klausytis.

Daug festivalių atsiranda, kur žmonės gali pamatyti naujus veidus. Tai džiugiausias momentas per šiuos dvidešimt metų“, - teigė M.Narbutis.

Festivalio publikos laukia ne tik koncertai, bet ir galerijos „Open Gallery“ atidarymas - „Lofto“ kieme atsiras skulptūros ir instaliacijos, kurios čia liks ilgam. Planuojami ir teatro pasirodymai, kino seansai, naktinė dizaino mugė bei muzikos atributikos parduotuvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.