Lietuvių grupė „Parranda Polar“ išvyksta koncertuoti į Ispaniją

Lietuviška kumbija – Ispanijos saulėje. Tokį planą sugalvojo grupė „Parranda Polar“ ir jau šį ketvirtadienį pradeda ispanišką turą pirmuoju pasirodymu Barselonoje.

„Parranda Polar“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
„Parranda Polar“.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 26, 2017, 12:04 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 12:09 PM

Čia grupė, prieš keliaudama į Madridą, sugros tris koncertus.

Vienas jų – su Ispanijoje jau spėjusiu išpopuliarėti kolektyvu „Balkumbia“. „Turas Ispanijoje prasidėjo nuo pažinties su Ugne Reikalaite – lietuve, gyvenančia Barselonoje ir ten turinčia savo kumbijos grupę „Balkumbija“, – pasakoja grupės siela ir akordeonas Adomas Koreniukas.

„Jie šiemet grojo jūros šventėje Klaipėdoje, o Ispanijoje yra pakankamai populiarūs, nuolatos koncertuoja kumbiją maišydami su balkaniška muzika. Su Ugne susidraugavom kaip vieninteliai lietuviai, kuriantys ir labai mylintys kumbiją.

Kadangi tokių nėra labai daug (tik du), surasti vienas kitą nebuvo sunku. Iš šnekos išplaukė, jog būtų smagu pas juos atvykti pagroti, pafiestavoti pagal vietines tradicijas, vėl įkvėpti pietietiško atsipūtimo“, – prisimena Adomas.  

Turas Ispanijoje – ne tik pirmas „Parranda Polar“ garsų eksportas 3000 kilometrų už Lietuvos ribų (trejetas anksčiau yra grojęs tik Rygoje). Tai – pirmieji koncertai, kai ispaniškų kumbijos tekstų klausys ispanakalbiai.

Grupės vokalistas pasakoja, jog „visiems labai smalsu paeksperimentuoti, kaipgi grojasi tai publikai, kuri supranta, apie ką tu dainuoji. Jau nebus taip paprasta pamiršus žodžius kažką tiesiog taip paimprovizuoti. Man pačiam irgi smagūs drugeliai pilve suplasnoja, kai pagalvoju, jog savaitę vėl galėsiu pliurpti ispaniškai, žiauriai to pasiilgau.“

Tropikus lietuviškoje scenoje kuriantys muzikantai yra pasiruošę keliavimo netikėtumams: „Tokios muzikos (folkloro) koncertai dažnu atveju yra kolektyvinis reiškinys, čia didelė svarba teikiama emocinei koncerto pusei – buvimas kartu, šypsena, atvirumas, šokiai. Šiuose dalykuose pietiečiai yra profesionalai, taigi gali būti, jog būsime ir labai maloniai nustebinti.“

Iš Barselonos „Parranda Polar“ lėks į Madridą, kur jų laukia pasirodymas su tenykšte kumbijos grupe „La Rueda De Madrid“. Tai – senąją kumbiją be akordeonų, tik gaitomis (fakelus primenančiom fleitomis) ir perkusija grojantys atlikėjai. „Jau anksčiau esam sulaukę kvietimų pagroti kartu. Bus labai įkvepianti pažintis su tikrąja kolumbietiška muzika, net nekertant vandenyno“, – džiaugiasi šiaurietiškas kumbijos ansamblis.

„Parranda Polar“, arba išvertus iš ispanų kalbos – poliarinės smagybės, Lietuvoje tęsiasi jau ketvirtus metus. Visus juos Adomas Koreniukas, Jonas Narbutas ir Vytautas Puidokas Kolumbijos folklorą populiarina tautiečiams gerai pažįstamais instrumentais – akordeonu, perkusija, bosine gitara ir balsais. Rezultatai jau apčiuopiami – prieš metus grupė išleido debiutinį albumą kasetėje „Mucho Frio“.

Artimiausi grupės planai po kelionių – koncertinis turas su didele muzikantų sudėtimi. Į jį per didžiuosius Lietuvos miestus grupė leisis spalio pabaigoje. Turui pasibaigus „Parranda Polar“ žada daugiau laiko praleisti įrašų studijoje bei prie naujų dainų, kurios jau rezgasi grupės pilve.

„Parranda Polar“ daina „Lago de Rubikiai":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.