Mirė garsus JAV dainininkas Tomas Petty

Muzikos pasaulis pirmadienio vakarą gedėjo dar vienos garsenybės – vėlų vakarą keli dideli JAV žiniasklaidos kanalai pranešė, kad mirė JAV roko dainininkas Tomas Petty. Antradienio rytą BBC tai patvirtino velionio šeima.

 Tomas Petty.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
 Tomas Petty.<br> Scanpix/Reuters nuotr.
 T.Petty (dešinėje) dar prieš porą savaičių koncertavo su savo grupe.<br> AP nuotr.
 T.Petty (dešinėje) dar prieš porą savaičių koncertavo su savo grupe.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2017, 11:37 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 7:46 AM

Šis pareiškimas buvo paskelbtas kelios valandos po to, kai žiniasklaidos priemonės atšaukė nepatvirtintus pranešimus apie jo mirtį.

„Tomo Petty šeimos vardu su didžiuliu liūdesiu skelbiame apie pernelyg ankstyvą mūsų tėvo, vyro, brolio, lyderio ir draugo Tomo Petty mirtį“, – sakoma šeimos pareiškime.

T.Petty, kuris su savo grupe „The Heartbreakers“ yra išleidęs tokius hitus kaip „I Won't Back Down“ ir „Free Fallin'“, širdis sustojo anksti pirmadienį, namuose Malibu, nurodė šeima.

Muzikantas buvo nuvežtas į Los Andželo ligoninę, bet atgaivinti jo nepavyko ir 20 val. 40 min. (antradienį 6 val. 40 min. Lietuvos laiku) jis „ramiai mirė ... apsuptas šeimos, grupės narių ir draugų“, nurodoma pareiškime.

Apie įžymybes rašanti svetainė TMZ ir televizija CBS anksčiau pranešė, kad jis jau mirė, bet tuos pranešimus piktai paneigė T.Petty duktė.

Kaip paskelbė TV kanalo CBS naujienų tarnyba ir žurnalo "Variety" interneto svetainė, pirmadienį savo namuose Malibu 66-erių T.Petty patyrė infarktą ir prarado sąmonę. Medikai dainininką rado nekvėpuojantį ir be gyvybės ženklų. Jis buvo nugabentas į ligoninę ir gaivinamas, prijungtas prie gyvybę palaikančios aparatūros, tačiau pirmadienį ji esą buvo atjungta, gydytojams nustačius, kad dainininko smegenys mirė.

T.Petty (tikrasis vardas - Thomas Earlas Petty) išgarsėjo praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje – kaip grupės „Tom Petty And The Heartbreakers“ lyderis. 2002-aisiais grupė buvo įšventinta į simbolinį Rokenrolo šlovės muziejų, taip pat – pagerbta žvaigžde Holivudo šlovės alėjoje.

Būdamas 17-os, Tomas dėl aistros muzikai metė mokyklą ir išgarsėjo, kurdamas roko dainas apie maištininkus ir nepritapėlius.

Dainininkas įrašė keliolika gerai žinomų hitų - „I Won't Back Down“, „Learning To Fly“, „Freefallin'“, „Into The Great Wide Open“, „Mary Jane's Last Dance“.

Jis taip pat buvo praėjusiame amžiuje keletą metų gyvavusios grupės „Traveling Wilburys“, kurioje grojo su Bobu Dylanu, George'u Harrisonu, Roy Orbisonu bei grupės "Electric Light Orchestra" lyderiu Jeffu Lynne'u, narys.

Dainininko įrašai parduoti daugiau nei 80 milijonų egzempliorių tiražu – jis yra vienas populiariausių atlikėjų JAV popmuzikos istorijoje.

Dar 1976-aisiais pirmąjį albumą išleidusi grupė „Tom Petty And The Heartbreakers“ su pertraukomis koncertavo iki šiol – tik praėjusią savaitę baigė savo 40-mečiui skirtą turą, kurio trys paskutiniai koncertai įvyko garsiajame Holivudo amfiteatre „Hollywood Bowl“. Iš viso šiame ture T.Petty, kuris Šiaurės Amerikoje buvo populiaresnis nei Europoje, surengė 53 koncertus.

T.Petty klipas "Mary Jane's Last Dance":

Pernai žurnalui „Rolling Stone“ duotame interviu dainininkas užsiminė, kad tai gali būti paskutinės tokios didelės jo gastrolės – bėgant metams, tokios kelionės jam atrodė vis labiau varginančios.

T.Petty išleido šešiolika studijoje įrašytų albumų – trylika su grupe ir tris solinius.

2014-aisiais išleistas paskutinis jo diskas „Hypnotic Eye“ pasiekė pirmąją vietą JAV „topuose“.

Tiesa, pastaruosius keliolika metų šlove besimėgavusiam dainininkui anksčiau yra tekę patirti ir sunkių akimirkų – 1986-aisiais visiškai sudegė jo namas su visu turtu. Policija įtarė padegimą, bet ištirti bylos nepavyko.

Be to, devintajame dešimtmetyje dainininko populiarumas buvo smukęs, tačiau 1989-aisiais jis į populiarumo viršūnę grįžo soliniu albumu „Full Moon Fever“.

Po skausmingų skyrybų paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje T.Petty buvo įnikęs į heroiną ir gyveno lūšnoje. Tačiau po kiekvieno nesėkmių ruožo rokeris sugebėdavo atsitiesti.

T.Petty klipas "I Won't Back Down":

Dainininkas pagarsėjo ir keliais skandalingais klipais („Mary Jane's Last Dance“ negyvą moterį suvaidino garsi aktorė Kim Basinger) ir  dviem istorijomis, kai įtarė kitus garsius atlikėjus nusirašius jo dainas.

„Red Hot Chili Peppers“ daina „Dani California“, Tomo įsitikinimu, buvo panaši į jo hitą „Mary Jane's Last Dance“, tačiau jis nesikreipė į teismą. Kitaip nutiko su Samu Smithu – jo hito „Stay With Me“ priedainis toks panašus į T.Petty dainos „I Won't Back Down“, kad teisininkai įsikišo ir S.Smithas sutiko sumokėti kompensaciją.

„Tai šokiruojančios, gniuždančios naujienos“, - žurnalui „Rolling Stone“ išgirstą žinią apie bičiulio mirtį komentavo garsus JAV dainininkas Bobas Dylanas, apibūdinęs T.Petty kaip „didį atlikėją, kupiną šviesos“.

T.Petty hitas "Learning To Fly":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.