Albumo apžvalga. „Frank Fitts“ „You're Lonely“

Kai prieš keletą metų „Frank Fitts“ (tuomet grupė vadinosi kitaip) išgarsėjo Vilniaus pogrindyje, jos nariai dar buvo moksleiviai.

 „Frank Fitts“.<br> J.Urbonavičiūtės nuotr.
 „Frank Fitts“.<br> J.Urbonavičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2017, 9:19 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 9:25 PM

Pirmasis albumas „You're Lonely“ - itin lauktas tų, kuriems atsibodo skeptiški pasvarstymai, jog Lietuvos roko scenoje nevyksta nieko naujo ir įdomaus. Albumas, beje, išleistas kasetėje, ir tai kvepia šiokiu tokiu išsidirbinėjimu, nes, būkime atviri, 99 procentai norinčių išgirsti šias dainas tai padarys internete. Bet tarkime, kad kasetė yra suvenyras ar duoklė tam tikrai madai, kuri tikriausiai nepasieks prieš kelerius metus kilusios vinilo plokštelių bangos. 

Išklausyti, beje, ilgai neužtruks - visos 12 dainų telpa į 33 minutes, nė viena jų neperžengia keturių minučių ribos (o dauguma - net ir trumpesnės nei trys minutės). Dėl to, būtų galima juokauti, beveik bet kuris „Frank Fitts“ kūrinys tiktų „Eurovizijai“, tik nuojauta sako, kad į tą konkursą grupė žiūri, švelniai tariant, kiek skeptiškai.

„You're Lonely“ viršelyje pavaizduota kruvina plaštaka su cigarete gana taikliai nusako tai, kas čia skamba - rupus, piktokas, greitas, „garažinis“ rokas su prikimusiu, rėksmingu vokalu, kažkas tarp vidurį tarp JAV grupės „Nirvana“ ir nesuskaičiuojamų pankų grupių įrašų.

Viskas čia eina viena kryptimi - išskyrus kiek sulėtėjantį tempą paskutinėje albumo dainoje „Gummy Bear“ ir falcetą kūrinyje „Told Me To“. Pusvalandis jaunatviško pykčio ir agresijos, muzikinis treniruotės bokso salėje atitikmuo. Neturintis jokių galimybių patikti tiems, kurie šio žanro muzikos nesiklauso.

Bet efektingas, gerai sugrotas ir įrašytas. Apie dvidešimtmečių kasdienybę, emocijas ir rūpesčius dainuojanti grupė pretenduoja tapti ryškiu savo bendraamžių balsu.

Jei pastaruosius kelerius metus madingiausi buvo ramūs, jautrūs, lyg žemę pardavę atlikėjai, dabar mada lyg ir keičiasi - Vakarų scenoje jau pakanka pavyzdžių, kai į pirmą planą veržiasi jauni, įžūlūs vaikėzai, kurie spjaudosi scenoje, keikiasi ir atrodo atvirai agresyvūs (kad ir britai "Shame").

Pankų era grįžta? Anksti sakyti. Bet jei taip, „Frank Fitts“ tobulai pataikė „ant bangos“. Naujos Lietuvos miesto kartos garsas - ir jis teikia daug vilčių.

Įvertinimas - 8 iš 10.

Grupės daina „Bryan Adams":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.