Matėme savo akimis: skandalingasis roko plevėsa Liamas Gallagheris į sceną sugrįžo pasikeitęs

Prieš trejus metus atrodė, kad Liamo Gallagherio (45 m.) karjera baigta. Tačiau britų roko žvaigždė sugrįžo – ir Vokietijoje iškrėtė pokštą, kuris sudrebino svarbų Europos muzikos festivalį.

L.Gallagheris Hamburge surengė netikėtą koncertą, į kurį netilpo tūkstančiai gerbėjų.<br>M.Rathmayro nuotr.
L.Gallagheris Hamburge surengė netikėtą koncertą, į kurį netilpo tūkstančiai gerbėjų.<br>M.Rathmayro nuotr.
Dainininko mylimoji – buvusi jo padėjėja D.Gwyther.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Dainininko mylimoji – buvusi jo padėjėja D.Gwyther.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Su broliu Noeliu (kairėje) L.Gallagheris nesikalba jau aštuonerius metus.
Su broliu Noeliu (kairėje) L.Gallagheris nesikalba jau aštuonerius metus.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 8, 2017, 10:21 AM

Festivalis „Reeperbahn Festival“ – kasmet rugsėjį Hamburgo klubus, sales ir barus užplūstanti muzikos šventė, kurioje vyksta keli šimtai koncertų.

Keliasdešimt tūkstančių bilietus įsigijusių gerbėjų ir keli tūkstančiai muzikos verslo profesionalų čia keturias dienas klausosi kylančių ir jau populiarių grupių – pasirinkimas toks, kad vien programai išnagrinėti reikia kelių valandų.

Riperbano gatvėje, kuri praėjusį savaitgalį virto festivalio epicentru, kai kas stebino nuo pirmos renginio dienos – vieną pastatą papuošęs gigantiškas plakatas su buvusio garsiosios roko grupės „Oasis“ vokalisto L.Gallagherio atvaizdu.

Miestiečiai gūžčiojo pečiais spėliodami, ką tai reiškia. Gal tiesiog jo naujo albumo „As You Were" (jis pasirodė po poros savaičių, spalio 6-ąją) reklama?

Paslaptis išaiškėjo tik festivaliui įsibėgėjus – atskleista, kad L.Gallagheris čia surengs iki tol neskelbtą koncertą.

Tai buvo pranešta iki pasirodymo likus mažiau nei parai.

Festivalio lankytojai išėjo iš proto – prie klubo „Docks“, kuriame telpa pora tūkstančių žmonių, koncerto vakarą išsirikiavo didžiulė eilė. Į vidų pateko tie, kurie atėjo anksčiausiai, – keli tūkstančiai žiūrovų nieko nepešę liko už durų.

L.Gallagherio viešnagės Hamburge akimirkos:

Kodėl kilo toks susidomėjimas, aiškinti nereikia. L.Gallagheris – viena ryškiausių ir spalvingiausių britų muzikos garsenybių per pastaruosius kelis dešimtmečius.

Nepraustaburnis padauža, pagarsėjęs muštynėmis, nesantuokiniais meilės nuotykiais, agresyvaus chuligano įvaizdžiu, tačiau „Wonderwall“, „Live Forever“, „Rock’n’Roll Star“ ir kitas dešimtojo dešimtmečio britų jaunimo simboliu tapusias dainas plėšęs taip, kad svaigdavo pilni stadionai.

Iš darbininkų klasės kilusi Mančesterio grupė „Oasis“ pardavė 70 milijonų įrašų, pelnė keturis MTV Europos ir šešis Britų muzikos apdovanojimus, Guinnesso rekordų knygoje įrašyta kaip neabejotinai populiariausia 1995–2005 metų Didžiosios Britanijos grupė.

2009-aisiais „Oasis“, kurioje jis muzikavo su broliu Noeliu Gallagheriu, skandalingai iširo. Tai įvyko festivalio „Rock en Seine“ užkulisiuose Paryžiuje, likus 5 minutėms iki koncerto, kai brolis neapsikentė agresyvaus L.Gallagherio elgesio. Vėliau pasakojo, kad įsisiautėjęs Liamas bandė jam smogti gitara.

Noelis pradėjo solinę karjerą, o Liamas įkūrė grupę „Beady Eye“, bet jai nė iš tolo nepavyko prilygti ankstesnio karjeros etapo sėkmei.

2014-aisiais „Beady Eye“ iširo, o L.Gallagheris vėliau prisipažino, kad ištisas dienas ėmė leisti užsidaręs namuose, gerdamas ir be tikslo spoksodamas į televizorių.

„Maniau, kad su manimi baigta. Kad aš esu praeitis“, – šią vasarą britų spaudai prisipažino rokeris.

Todėl, kai šįmet buvo paskelbta, kad jis ruošiasi išleisti solinį albumą, tai daug kam buvo netikėta. Dar labiau netikėta, kad po gana drungno „Beady Eye“ etapo jis vėl atrodo įkvėptas, energingas, o naujos dainos, jei ir neprilygsta „Oasis“ laikų auksui, skamba geriau, nei galėtum tikėtis.

Hamburgo klube atmosfera – įkaitusi iki raudonumo. Kai pusę vienuoliktos vakaro į sceną išeina L.Gallagheris, minia sukelia triukšmą, aplink pradeda skraidyti plastikiniai alaus bokalai, Liamas koncertą pradeda „Oasis“ laikų hitais „Rock’n’Roll Star“ ir „Morning Glory“, salėje sukeldamas ekstazę.

Jis toks, kaip ir anksčiau, bet vis dėlto pasikeitęs. Tas pats piktokas žvilgsnis, vizitine kortele tapęs tamburinas rankoje, tik su trumpai kirptų plaukų šukuosena jis gal atrodo net panašesnis į futbolo chuliganą nei prieš 20 metų.

„Dabar, kai jau turime jūsų dėmesį, pagrosime naujų dainų“, – lepteli L.Gallagheris. Keli nauji kūriniai sutinkami taip pat gerai, kaip ir seni, o pabaiga vėl pakvimpa „Oasis“ laikų nostalgija – dainų „D’You Know What I Mean?“ ir „Wonderwall“ jis jau gali nedainuoti, visą darbą padaro žiūrovai (toks įspūdis, kad mažiausiai pusė jų – britai).

Viskam pasibaigus Liamas sviedžia į minią tamburiną, burbteli kelis žodžius ir išeina – jokių malonybių ar pataikavimo. Pusę koncerto atrodo, kad jam nelabai įdomu, kas čia vyksta, vieną dainą jis net atlieka ant galvos užsitempęs gobtuvą.

Bet tai L.Gallagherio įvaizdis jau beveik trisdešimt metų. Rokenrolo dievukas, suteikiantis kitiems malonę juo džiaugtis, bet pats nerodantis jokių susijaudinimo ženklų. Žmogus, pasipūtimą scenoje pavertęs neįtikėtinai patraukliu. Koncertas truko tik kiek ilgiau nei valandą, bet to pakako, kad jis primintų – scenoje vis dar yra labai galingas.

Žiūrovams sklaidantis į Hamburgo gatves prie durų jau yra ir ašarų – tų, kuriems taip ir nepavyko patekti į vidų.

Ore tvyro ypatingo įvykio įspūdis – ir ne tik todėl, kad L.Gallagheris retai pasirodo tokiose mažose salėse. Ar todėl, kad diena anksčiau jis šventė gimtadienį.

Geriausia žinia – kad jo balsas, kuris „Oasis“ karjeros pabaigoje kartais skambėdavo apgailėtinai, dabar atrodo beveik visiškai atsigavęs.

Dar įdomiau – kad ir jo šnekos smarkiai skiriasi nuo tų, kurios žurnalų skaitytojus linksmindavo didžiausio populiarumo laikais. Kitus dainininkus, politikus ar savo grupės narius viešai į šuns dienas L.Gallagheris išdėdavo dažniau, nei valydavosi dantis.

Žiūrint kiekvieną jo interviu norėdavosi pasiskrudinti spragėsių. Brolį Noelį jis yra pavadinęs „didžiausiu b...biu visatoje“, grupę „Coldplay“ – „p...galviais studentais“, Kanye Westą – „šūdu“, o Robbie Williamsą – „sup..ta dramos karaliene“.

„Jis – žmogus su šakute sriubos pasaulyje“, – savo jaunesnį brolį kartą apibūdino 50-metis N.Gallagheris. Anot jo, L.Gallagheris buvo toks išprotėjęs ir pasipūtęs, jog reikalaudavo būti vadinamas Johnu – kaip „The Beatles“ legenda Johnas Lennonas.

Pats, tiesa, jis šnekėti mėgsta ne ką mažiau. „Kramtydama gumą ji negali tiesiai eiti gatve, nes šie du užsiėmimai jai – per sudėtingi, kad būtų daromi vienu metu“, – kartą jis pasakė apie Davido Beckhamo žmoną Victorią. Rokerį Jacką White’ą jis vadino „Zoro, prisiėdusiu spurgų“.

Žodžiu, broliai – verti vienas kito, nors Liamas dažniau įsiveldavo į nemalonias situacijas. Dar per pirmą „Oasis“ kelionę į žemyninę Europą jis pasilinksmino taip, kad buvo išvarytas iš kelto ir suimtas, o 2002-aisiais Miunchene įsivėlė į muštynes, per kurias spyrė policininkui į šonkaulius ir neteko kelių dantų.

„Oasis" hitas „Wonderwall":

Tačiau laikai keičiasi. Naujieji L.Gallagherio interviu stebina – jis atrodo gerokai aprimęs.

Dainininkas pasakoja gyvenantis ramiai, beveik nevaikštantis į vakarėlius, o labiausiai norintis, kad atsikurtų grupė „Oasis“.

„Jei tai nutiktų, būčiau pasirengęs po penkių minučių. Bet tai priklauso nuo Noelio. Jei jis nulips nuo žirgo, tai nutiks“, – žurnalui „Rolling Stone“ pasakojo L.Gallagheris.

Tai skaudi tema – broliai nesišneka jau aštuonerius metus, nesusitinka per šeimos šventes, nemato vienas kito vaikų. Karo kirvis neužkastas, nors pernai jie abu buvo dokumentinio filmo apie „Oasis“ „Supersonic“ prodiuseriai.

„Kai mes vėl tapsime broliais, tikiuosi, parašysime ir muzikos“, – prasitarė L.Gallagheris.

Jo versija – „Oasis“ iširo todėl, kad N.Gallagheris norėjo būti vienvaldis lyderis.

Filme „Supersonic“ skamba panaši mintis – N.Gallagheris prisipažįsta, kad neretai pavydėdavo broliui tiek motinos meilės, tiek sugebėjimo be didelių pastangų scenoje atrodyti puikiai.

Už „Oasis“ atsikūrimą tūkstančiai gerbėjų paaukotų inkstą, tačiau L.Gallagheris optimistiškai nusiteikęs, net jei tai ir neįvyks.

„Žinau, kad kai esu scenoje, esu kietas. Aš tai žinau“, – juokėsi dainininkas.

Fone nuolat sukasi kitos, su muzika nesusijusios istorijos.

L.Gallagheris neslepia, kad ramybę rasti padėjo mylimoji – buvusi grupės „Beady Eye“ padėjėja Debbie Gwyther.

Iki tol jo asmeninis gyvenimas buvo kupinas bangų ir dramų. 1997-aisiais jis vedė dainininkę ir aktorę Patsy Kensit – buvusią grupės „Simple Minds“ lyderio Jimo Kerro žmoną.

Po metų kilo skandalas – 1998-ųjų kovą dainininkė Lisa Moorish pagimdė L.Gallagherio dukrą Molly. Pasirodo, praėjus vos porai mėnesių po vestuvių L.Gallagheris su Lisa praleido karštą meilės naktį Los Andžele.

P.Kensit su tuo susitaikė – 1999-aisiais porai gimė sūnus Lennonas. Po metų pora vis dėlto išsiskyrė. Sūnus, beje, jau daro sėkmingą modelio karjerą.

L.Gallagheris ilgai vienišas nebuvo – grupės „All Saints“ narė Nicole Appleton 2001-aisiais jam pagimdė sūnų Gene’ą. 2008-aisiais pora susituokė, bet santuoka skandalingai subyrėjo 2014-aisiais.

Ją sugriovė L.Gallagherio neištikimybė – kai paaiškėjo, kad dainininkas turi dvejų metų dukterį Gemmą su amerikiečių žurnaliste Liza Ghorbani.

Žurnalistė vieno JAV dienraščio redakcijos buvo pasiųsta rašyti straipsnio apie L.Gallagherį, tačiau atsidūrė ne tik koncerto užkulisiuose, bet ir jo lovoje.

N.Appleton šią naujieną sužinojo telefonu, atostogaudama. Vien skyrybų advokatų paslaugos porai kainavo apie 800 tūkstančių svarų sterlingų.

Teismas priteisė Nicole apie 5 milijonų svarų sterlingų kompensaciją. Iš to, ką L.Gallagheris kalba dabar, atrodo, kad tokie audringi reikalai – jau praeitis.

„Ji – mano uola. Ji supažindino mane su daugybe gerų žmonių“, – apie dabartinę mylimąją kalba L.Gallagheris.

Tie, kurie seka jo karjerą, žino – tai nebūtinai reiškia, kad taip bus metus ar bent mėnesį. Tačiau dabar L.Gallagheris atrodo ramus ir radęs savo kompasą. Muzikoje – taip pat.

L.Gallagherio daina „Greedy Soul":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.