Lilas ir Innomine stebina užmoju: mokslininkai koncertams kuria naują instrumentą

Metų pabaigoje koncertiniu turu Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos arenose albumą „Leisk man šlykštėtis“ pristatysiantis hiphopo duetas Lilas ir Innomine nesibaido netradicinių sprendimų.

Lilas ir Innomine.<br>D.Umbraso nuotr.
Lilas ir Innomine.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2017, 1:48 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 1:53 PM

Šį kartą būsimiems atlikėjų koncertams ruoštis padeda ir mokslininkai – su jų pagalba grupės nariai kuria muzikos instrumentą, tapsiantį pasirodymų dalimi. 

Anot dueto, naujasis instrumentas – tai atviro kodo platforma, kurios dėka galima persiųsti tam tikrus jutiminius impulsus ir paversti juos garsais. 

„Tai yra ant kūno dedamas įrenginys. Jis turi daug jutiklių, kurie reaguoja į prisilietimą, judesius ar kitus kontaktus. Dėl to juo gali groti, pavyzdžiui, šokdamas“, – paprasčiau idėją aiškina Konstantinas Kiveris-Lilas.

Rolandas Venckys-Innomine, universitete studijavęs muzikos technologijas, neslepia – panaši mintis jam kirbėjo jau seniai.

„Dar studijų laikais teko stažuotis Italijoje, „Arduino“ gimtinėje. Jau nuo tada norėjosi šią sistemą kur nors pritaikyti, tačiau vis neatsirasdavo tinkama forma. Praėjus beveik dešimčiai metų, kai jau nebelaukiau ir nebesitikėjau, tokia galimybė atsirado“, – pasakoja Innomine ir priduria, jog pradžioje buvo nusprendęs šį įrenginį sukurti pats.  

„Schema, brėžiniai, dalys... Galiausiai supratau, kad visa tai nėra taip paprasta – teko kreiptis į kolegas iš vienos aukštojo mokslo įstaigos. Kadangi jie turi laboratorijas ir reikalingą įrangą, darbai vyko daug sklandžiau“,– sako jis. 

Duetas tikina, jog pats instrumento veikimo principas nėra naujiena – panašių įrenginių pasaulyje yra daug. Tačiau būtent tokio, koks bus naudojamas artėjantiems pasirodymams – nėra, jį teko sukurti patiems muzikantams.

Nors šis instrumentas yra sukurtas būtent „Leisk man šlykštėtis“ turui, pas muzikantus jis, matyt, užsibus ir ilgiau. 

„Manau, jog tikrasis instrumento įprasminimas prasidės tik po turo – įsivaizduoju Innomine su šiuo įrenginiu studijoje šokant liūdnais vakarais“, – šypsosi Lilas. 

Lilas ir Innomine turo „Leisk man šlykštėtis“ koncertai įvyks lapkričio 24 d. Kauno „Žalgirio“ arenoje, gruodžio 8 d. – Vilniaus „Siemens“ arenoje ir gruodžio 15 d. – Klaipėdos „Švyturio“ arenoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.