Lrytas.lt interviu: į Kauną atvykstanti popžvaigždė Nelly Furtado papasakojo, kur buvo dingusi

Viena populiariausių Kanados dainininkių Nelly Furtado (38 m.) po kelių dienų pirmą kartą koncertuos Lietuvoje. Pasaulinį pripažinimą pelniusi atlikėja „TV antenai“ papasakojo, kur buvo dingusi pastaruosius kelerius metus.

 Nelly Furtado.<br>B.Guzmano nuotr.
 Nelly Furtado.<br>B.Guzmano nuotr.
 N.Furtado prisipažino - buvo pavargusi nuo pramogų pasaulio mašinos.
 N.Furtado prisipažino - buvo pavargusi nuo pramogų pasaulio mašinos.
 Karjerą pristabdžiusi dainininkė kurį laiką dirbo ir plokštelių parduotuvėje.<br> Scanpix/AFP nuotr.
 Karjerą pristabdžiusi dainininkė kurį laiką dirbo ir plokštelių parduotuvėje.<br> Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 21, 2017, 1:31 PM

Kai antradienį N.Furtado žengs į Kauno „Žalgirio“ arenos sceną, ji tai darys tvirtai – šios žvaigždės populiarių dainų bagažas atrodo įspūdingai.

„I’m Like A Bird“, „Promiscuous“, „Turn Off The Light“, „Maneater“, „Say It Right“, „All Good Things (Come To An End)“ – per 40 milijonų įrašų pardavusios moters karjera nusagstyta hitais, kurie garsiai skamba visoje planetoje.

Jos kolekcijoje – „Grammy“, MTV Europos, Pasaulio muzikos apdovanojimai, jos garbei Kanados šlovės alėją jau dabar puošia žvaigždė.

Prieš septyniolika metų albumu „Whoa, Nelly!“ išgarsėjusi dainininkė, gimusi emigrantų portugalų šeimoje, savo kūryboje supynė daugybę žanrų – atlieka kūrinius, kuriuose jaučiama ir popmuzikos, ir ritmenbliuzo, ir net hiphopo elementų.

Praėjusiame dešimtmetyje N.Furtado užgriuvo svaigi šlovė – dainininkė surengė penkerias pasaulines gastroles, dainavo su Kolumbijos superžvaigžde Juanesu ir britų dainininku Jamesu Morrisonu, spėjo įsiamžinti keliuose filmuose ir serialuose (tarp jų – ir Lietuvoje gerai žinomame „CSI. Niujorkas“).

Tiesa, asmeninis gyvenimas klostėsi ne taip sėkmingai. 2003-iaisiais dainininkė su tuomečiu draugu Jasperu Gahunia susilaukė dukters Nevis Chetan. Pora išsiskyrė 2005-aisiais, o po trejų metų Nelly ištekėjo už garso režisieriaus Demacio Castellono. Pernai vasarą santuoka subyrėjo.

2013-aisiais išleidusi albumą „The Spirit Indestructible“ ir surengusi gastroles atlikėja tarsi pasitraukė į antrą planą.

Pastaruosius kelerius metus ji retsykiais rengė koncertus, tačiau sklandė kalbos, kad pabėgo iš pramogų pasaulio.

Tai buvo netiesa – šį pavasarį pasirodė šeštas dainininkės albumas „The Ride“, o vasarą ji surengė keletą pasirodymų, nors kol kas neskuba įsisukti į darbų sūkurį.

Nelly kelionė į Lietuvą bus išskirtinė, mat šį rudenį ji rengia tik tris koncertus Europoje. Artėjant pasirodymui garsi atlikėja davė interviu „TV antenai“.

– Tai bus pirma jūsų viešnagė Lietuvoje. Ką apie šią šalį galite pasakyti nesinaudodama interneto paieškos sistemomis?

– Esu girdėjusi, kad ten gražus kraštovaizdis ir gardus maistas. (Juokiasi.)

– Ši jūsų kelionė į Lietuvą bus neįprasta. Paprastai pasaulyje pripažinti atlikėjai išsiruošia į bent kelis mėnesius trunkančias gastroles. O jūs, susidaro įspūdis, į Europą skrisite kone dėl vieno koncerto Lietuvoje.

– Taip, tai labai trumpa kelionė. Surengsiu vieną koncertą Lietuvoje ir dar porą Šveicarijos mieste Bazelyje.

Mane sudomino pasiūlymas atvykti į Kauną, nes dar niekada nesu buvusi Lietuvoje. Tiesa, esu dirbusi su vienu lietuvių kompozitoriumi – jis padėjo kurti aranžuotes labdaros koncertui, kurį pernai surengiau su simfoniniu orkestru.

Koks bus pasirodymas? Išgirsite populiarias mano repertuaro dainas, kurias sukūriau per pastaruosius 18 metų. Dainuosiu angliškai, ispaniškai ir portugališkai. Bus ir kelios dainos iš naujausio albumo „The Ride“, kuris pasirodė šį pavasarį.

Su manimi atvyksta muzikantų grupė iš Dalaso, kur įrašiau šį albumą. Mums labai smagu groti kartu.

– „The Ride“ – visiškai kitoks albumas nei ankstesni jūsų darbai. Jame daugiau alternatyvaus skambesio. Kodėl?

– Visada norėjau dirbti su prodiuseriu, kuris pagarsėjęs darbais su alternatyviais atlikėjais. Tokį suradau – tai Johnas Congletonas („Grammy“ apdovanojimą pelnęs prodiuseris, dirbęs su „Sigur Ros“, Laurie Anderson, „Sparks“, „Wild Beasts“ ir dešimtimis kitų garsių atlikėjų. – Red.).

Norėjau iššūkio – Johnas tai suteikė, nes jis – ne iš popmuzikos pasaulio. Užsimezgė tvirtas ryšys, nes mes – labai skirtingi.

Kurdama šį albumą daug apie save sužinojau. Viena keliavau į Dalasą, valgiau pusryčius iš pigios užkandinės, tada visą dieną dirbdavau studijoje. Tai buvo lyg meditacija – taip neįprasta man visa tai atrodė.

Paskutinę dieną verkiau, nes supratau, kaip smarkiai visa tai mane pakeitė.

N.Furtado daina iš naujojo albumo "Pipe Dreams": 

– Pastaruosius kelerius metus atrodė, kad dingote iš akiračio. Kodėl? Ar buvo akimirkų, kai nežinojote, ar dar grįšite į sceną?

– Niekada nesilioviau kurti muzikos. Tiesiog pasitraukiau iš muzikos verslo mašinos. Mane ji pernelyg išvargino.

Iš prigimties esu rami ir mąsli, todėl užsiėmiau darbais užkulisiuose – rašiau dainas kitiems atlikėjams.

Taip pat lankiau siuvimo, keramikos, dramos pamokas, dirbau su ne pelno organizacija „Me To We“ (ji siunčia garsenybes į besivystančias šalis, kuriose jos padeda vietos gyventojams atlikti sunkius kasdienius darbus. – Red.).

– Kurį laiką net dirbote įrašų parduotuvėje. Ko jus išmokė ši patirtis?

– Taip, mano bičiulis Aki turi puikią senų plokštelių parduotuvę „Cosmos“. Paprašiau leisti dirbti prie prekystalio šeštadieniais, kad galėčiau būti apsupta muzikos.

Buvo smagu, tai padėjo prisiminti, koks stebuklingas dalykas yra muzika.

– Pirkėjai jus atpažindavo? Ne kasdien už prekystalio pamatysi pasaulinę žvaigždę.

– Sutikau šaunių žmonių, pamišusių dėl muzikos, pasirengusių už retą seną plokštelę išleisti šimtą ar du šimtus dolerių.

Kartais netyčia užsukdavo ir mano gerbėjų – dauguma jų sutrikdavo arba nepatikėdavo, kad čia aš. Kartą į parduotuvę papozuoti vestuvinėms nuotraukoms atėjo jaunavedžių pora – jie labai susijaudino, kai mane pamatė. (Juokiasi.)

– Per penkerius metus, prabėgusius nuo jūsų ankstesnio albumo, muzikos pasaulis smarkiai pasikeitė. Dabar jame suktis sunkiau?

– Manau, dabar įdomiau. Ne viskas taip aišku. Atsirado daugybė skirtingų kelių į sėkmę. Žmonės gali lengvai susirasti ir išgirsti visą pasaulio muziką. Tai smagu.

Muzikos pasaulyje yra daug ne itin gražių dalykų, bet jei esi susitelkęs į savo darbą, nesuklysi. Man nesisekdavo, kai per daug galvojau, per mažai dirbau ir abejojau savo sprendimais. Taip lengva pamesti kelią.

– Ne kartą dainavote lytinių mažumų paraduose ir festivaliuose. Gėjai ir lesbietės jus dievina. Ką jums reiškia jų palaikymas?

– Nuo pat karjeros pradžios stengiausi rodyti jiems dėmesį. Mano muzikos pagrindinė tema, bent jau man norisi taip manyti, – individualumas, laisvė ir saviraiška.

Mano ryšys su gerbėjais, kurie priklauso lytinėms mažumoms, yra tvirtas ir tikras.

– Turite 14 metų dukterį. Jei ji nuspręstų eiti jūsų pėdomis, ką jai patartumėte?

– Visada jai sakau, kad bet kuris pasirinktas karjeros kelias gali atnešti sėkmę, jeigu sunkiai dirbsi.

Pasitenkinimas ateina, kai žinai, jog stengeisi ir atidavei visas jėgas.

Jei ji norėtų tapti dainininke, sukčiausi aplink ją, virčiau arbatą ir padėčiau viskuo, kuo galiu. Žinoma, jei ji to norėtų. (Juokiasi.)

– Ar motinystė kaip nors pakeitė jūsų karjerą? Dukra su jumis keliauja į koncertus?

– Mažiausiai pusę vaikystės ji praleido gastrolėse, kartu su manimi.

Buvo smagu, bet tada aš pavargau ir pasiilgau ramesnio gyvenimo namie, maždaug tada, kai jai buvo penkeri. Jai vis dar patinka žiūrėti mano koncertus.

– Jau pirmas jūsų hitas pelnė prestižinį „Grammy“ apdovanojimą. Tikriausiai po to jus sunku kuo nors nustebinti, bet kuris įvertinimas jums pats svarbiausias?

– Prieš 3 metus Toronte tuometis Portugalijos prezidentas Anibalas Cavaco Silva įteikė Princo Henriko ordiną. Tai vienas aukščiausių Portugalijos apdovanojimų. Jaučiausi labai pagerbta, tai buvo neįtikėtina.

Tokiomis akimirkomis jaučiu, kad mano venomis teka portugališkas kraujas.

Labai didžiuojuosi ir pelnytu Lotynų Amerikos „Grammy“ prizu už 2009-ųjų albumą „Mi plan“. Tai buvo vienas ryškiausių karjeros įvykių.

– Kai išgarsėjote visame pasaulyje, ar šlovė buvo susukusi jums galvą?

– Ne, man atrodo, nedariau jokių kvailysčių. Nesitaškiau pinigais. Man patinka juos leisti kelionėms ir patirtims – ypač tada, kai kartu gali vykti draugai ir šeima.

Kai leidi pinigus tokiems dalykams, dažniausiai nesigaili. Kitaip nei tada, kai žiūri į daiktą, kuriam išleidai gerokai per daug.

N.Furtado hitas "I'm Like A Bird":

– Esate įrašiusi himną 2004-ųjų Europos futbolo čempionatui, kuris vyko Portugalijoje.

Ar jus galima pavadinti futbolo gerbėja? Pernai žiūrėjote rungtynes, per kurias Portugalija tapo Europos čempione?

– Taip. Apėmė didelis palengvėjimas – ypač po tų 2004-ųjų finalo rungtynių, kai jie pralaimėjo graikams.

Ta daina, „Forca“, iki šiol dažnai skamba futbolo varžybose Portugalijoje.

– Esate įrašiusi daug populiarių dainų. Ar yra tokia, kuri jus atspindi geriausiai?

– „Powerless“ – ji labai muzikali, bet turi ir popskambesio. Jos tekstas – apie jėgą ir džiaugsmą.

Vis dar mėgstu dainuoti dainą „I’m Like A Bird“, kuri mane išgarsino, nes žiūrovai taip apsidžiaugia, visada dainuoja kartu. Tai šildo širdį.

Yra ir visiškų staigmenų. Pavyzdžiui, kai įrašiau dainą „Promiscuous“, maniau, kad ji skambės tik klubuose, bet ji tapo viena populiariausių mano karjeroje.

Matote, kaip būna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.