Užkulisiai: ko pageidauja Vilniuje grosiančios JAV žvaigždės M. Sternas ir D. Wecklas?

Penktadienį, lapkričio 10-ąją, Vilniuje koncertuos džiazo ketveriukė, kurios laimėjimai ir titulai palieka įspūdį, bet dar labiau pribloškia profesiniai gebėjimai.

 M.Sternas ir D.Wecklas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 M.Sternas ir D.Wecklas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2017, 1:54 PM, atnaujinta Nov 8, 2017, 2:01 PM

Mike‘as Sternas – neprilygstamas džiazo gitaristas ir Dave‘as Wecklas – vienas iš 25 geriausių visų laikų būgnininkų, kartu su pasaulinio lygio saksofonistu Bobu Malachu ir bosininku Tomu Kennedy Vilniuje neabejotinai sukels euforiją. Tačiau prieš koncertą jie nusiteikę kokybiškai pailsėti, tad viešbučiui buvo keliami ypač griežti reikalavimai.  

Gitaristas M.Sternas prasimušė į pirmąsias gretas su roko grupe „Blood Sweat & Tears“, vėliau grojo fusion grupėse, kuriose lyderiavo tokios legendinės asmenybės kaip Billy Cobhamas, Milesas Davisas ir Jaco Pastorius. 

„M.Sterną aš turbūt atradau per Milesą Davisą, kuris džiazo muzikoje man yra tiesiog Dievas. Ir jei tu patenki į Dievo grupę, reiškia tu esi neeilinis muzikantas, tu esi žvaigždė“, – kalbėjo muzikologas Darius Užkuraitis.

Gitaristas M.Sternas gana teatrališkas, į jį grojantį įdomu žiūrėti. Bet svarbiausias čia – talentas, kuriuo Mike‘as tiesiog mala į miltus. D.Wecklas, išgarsėjęs 1980-aisiais su „Chick Corea Elektric Band“, savo techniniu lygiu taip pat yra vienas pasaulio būgnininkų-milžinų. Fusion gerbėjai jį vertina su didžiausia pagarba.

Šiuo metu JAV džiazo žvaigždės jau atvyko į Europą, apsistojo Italijoje. Legendinio vardo klube „Blue Note“ Milane per dvi dienas jie surengs keturis koncertus, M.Sternas dar pridurs savo meistriškumo pamoką.

„Niujorko klubas „Blue Note“ tebėra toks pats – nežinai, kas tave nustebins, užlipęs ant scenos“, – pasakojo M.Sternas apie 1000 ir 1 istorijos gaubiamą klubą, kuriame vakarojančios džiazo ar bliuzo žvaigždės netikėtai gali surengti inkognito koncertą. Milano „Blue Note“ – toks pats. Bilietai į šios ketveriukės koncertą garsiajame klube – visiškai išparduoti.

Lietuvoje M.Sternas, D.Wecklas, B.Malachas ir T.Kennedy pasirodys jau šį penktadienį. Jų koncertas vyks Kongresų rūmuose. „Tai bus tikrai įspūdingas koncertas, bent aš to tikiuosi, nes mums gros megažvaigždės, aukščiausio kalibro amerikiečiai muzikantai“, – sakė džiazui amžiną meilę prisiekusi Neda Malūnavičiūtė.

D.Užkuraitis taip pat pasvarstė, kad jei į Lietuvą atvyksta tokio lygio muzikantai, jų koncertą verta pamatyti bent jau dėl to, kad galėtum susidaryti savo nuomonę.

Patys svečiai apie mūsų šalį iki šiol – pačios geriausios nuomonės. M.Sternas keikiasi, kalbėdamas apie tai, kaip nepakenčia ilgų kelionių, bet čia pat priduria, kad į Lietuvą jį traukia nepaprastai gera mūsų šalies energija. „Gal jūs net patys nejaučiate, bet taip tikrai yra!“ – patikino gitaros virtuozas.

M.Sternas neabejojo, kad vilniečiai jų koncerte labai gerai praleis laiką. O ar patys muzikantai po koncerto norės pasilinksminti taip, kad Vilnius dar ne vienam dešimtmečiui įsimintų?

Koncertą rengiančios kompanijos „Overdraivas“ atstovai teigia, kad šių JAV žvaigždžių vadybininkai didžiausią dėmesį kreipė ne į pramogas ir ištaigą, bet į komfortišką muzikantų apgyvendinimą Lietuvoje. Pageidauta, kad viešbutis būtų miesto centre, tačiau ne prie judrios gatvės, kad aplink nekursuotų maršrutiniai autobusai, o kambarių langai būtų ypatingai sandarūs ir nukreipti į vidinį kiemą.

D.Wecklas visuomet pageidauja, jei yra galimybė, apsistoti pačiame ramiausiame viešbučio sparne ir viršutiniame aukšte, kad niekas „nekaukšėtų virš galvos“. Be išskirtinės ramybės žvaigždėms nereikia nieko – nei šampano, nei fazanų. Nebent – greito ir nemokamo interneto, kuo Lietuva tikrai gali didžiuotis. 

Koncerto išvakarėse į Vilnių atskrisianti ketveriukė gerai pailsėjusi veikiausiai pietaus „Comfort“ viešbutyje esančiame restorane „Time“. Pažymima, kad D.Wecklas šiuo metu laikosi gana griežtos vegetariškos dietos, todėl jam negali būti siūlomi jokie mėsos patiekalai. Žuvį būgnininkas valgo tik tuose regionuose, kur ji patiekiama šviežia, ne šaldyta. Mūsų šalyje jam būtų tinkama Azijos virtuvė, organizatoriams nurodyti konkretūs produktai, gausūs proteino, kurie aktualiausi daug energijos sudeginančiam muzikantui.

Vis dėlto pietūs – antraeilis dalykas, o štai D.Wecklo būgnų komplektavimo meniu išties preciziškai griežtas. Jo solinių būgnelių, kokių nėra Lietuvoje, organizatoriams teko ieškoti užsienyje. „Dave Weckl signature“ būgną lietuviams siunčia Europos „Yamaha“ atstovybė Vokietijoje, kitas reikalingas instrumentas buvo surastas Latvijoje.

Lapkričio 10-osios M.Sterno, D.Wecklo, B.Malacho ir T.Kennedžio koncerto Kongresų rūmuose bilietus platina „Tiketa“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.