Latvijos muzikos chuliganų grupėje „Dagamba“ – ir talentingas lietuvis

Latvijos grupė „Dagamba“ dažnai vadinama klasikinės muzikos chuliganais. Lietuvoje viešintys muzikantai rodo, kaip suderinti tai, kas nesuderinama.

„Lietuvoje jaučiuosi kaip namie“, – sakė „Dagamba“ narys D.Tenis (dešinėje).
„Lietuvoje jaučiuosi kaip namie“, – sakė „Dagamba“ narys D.Tenis (dešinėje).
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2017, 2:26 PM

Violončelėmis, mušamaisiais, klavišiniais ši grupė iš žinomų klasikos ir popmuzikos melodijų sukuria tai, ko niekas nesitiki.

Prieš šešerius metus debiutavusi grupė energingai groja klasikos kompozitorių kūrinius – taip, kad jie skamba lyg rokas. O trankias roko dainas paverčia kone švelnia simfonine muzika.

Ketvirtadienį grupė gros Vilniaus Kongresų rūmuose, pristatydama prieš kelias dienas išleistą albumą, kuriame „sukryžmino“ kompozitoriaus Ludwigo van Beethoveno ir trankiosios vokiečių metalo grupės „Rammstein“ muziką.

Neįprastai mąstančioje grupėje į sceną žengs ir muzikantas, puikiai kalbantis lietuviškai, – 25-erių pianistas Dainis Tenis.

Komanda – tarptautinė

„Mano tėtis – lietuvis, mama – latvė. Gimiau ir užaugau Latvijoje, bet su tėčiu nuo mažens kalbėjausi tik lietuviškai.

Lietuvoje jaučiuosi kaip namie. Čia turiu daugybę bičiulių, o mano draugė – iš Marijampolės, vėliau mokėsi Vilniuje, dabar studijuoja Vokietijoje, todėl man čia viskas pažįstama“, – nusijuokė Dainis.

Grupėje jis jaučiasi puikiai dar ir todėl, kad kone visi jos nariai kilę iš skirtingų valstybių.

„Dagamba“ įkūrėjas Valteris Pūcė (buvęs žinomos grupės „Melo-M“ narys) – latvis, tačiau kolektyve groja ir iranietis, rusiško ir ukrainietiško kraujo turintis muzikantas.

„O vienas grupės narys – pusiau italas. Žodžiu, tikra tarptautinė komanda. Įrodymas, kad muzika nepripažįsta sienų“, – pasakojo Dainis.

Klasikai – lyg roko žvaigždės

Fotosesijoms jie pozuoja apsirengę kaip roko muzikantai, o scenoje prieš porą metų Antonio Vivaldi kūrinius grojo taip energingai, kad nė iš tolo nepriminė solidžių akademinės muzikos atlikėjų.

„Tai – idėja, kuri mums atėjo netikėtai. Yra klasikos muzikantų, kurie į sceną žiūri konservatyviai – kaip į muziejų, kuriame nieko negalima keisti.

Mes mąstome kitaip. Visi turime akademinį muzikinį išsilavinimą. V.Pūcė groja su simfoniniais orkestrais, aš mokausi magistrantūroje, esu klasikinis pianistas.

Bet norime griauti sienas, kurios kartais mus spaudžia.

Prieš porą metų sukūrėme programą „Vivaldi Rocks!“, kurioje parodėme, kad A.Vivaldi, o ne „The Beatles“ ar „The Rolling Stones“, buvo pirmoji roko žvaigždė“, – aiškino D.Tenis.

Kai muzikantai nusprendė imtis L.van Beethoveno kūrybos, greta jos groti „Rammstein“ dainas jiems pasirodė visiškai natūralu.

Pirma, „Rammstein“ – vokiečiai, kaip ir L.van Beethovenas.

Antra, prieš porą šimtmečių pastarasis kompozitorius laužė įprastas elgesio normas, buvo laikomas keistuoliu, mėgo šokiruoti. Tą patį dabar daro šiurpoko humoro kupinus roko spektaklius kuriantys „Rammstein“.

„Programą pavadinome „Ludwig van Rammstein“, nes čia šie kūrėjai keičiasi vietomis. L.van Beethoveno muzika skamba kaip rokas, o „Rammstein“ – lyriškai“, – šypsojosi muzikantas.

Grojo garsiame festivalyje

Programos įrašą „Dagamba“ jau išsiuntė „Rammstein“ muzikantams ir tikisi sulaukti jų įvertinimo.

Bet ir be to grupei sekasi puikiai – ji groja ne tiktai Latvijoje, koncertuoja ir solidžiose salėse, ir roko festivaliuose.

„Beprotiškiausia vieta, kurioje teko koncertuoti, – urvas po žeme, kur viskas priminė viduramžius. Net koncerto sumanymas – žiūrovai, jei patikdavo kūrinys, kėlė nykštį į viršų, o jei ne – galėjo į mus svaidyti pomidorus.

Mes labai universalūs, mums nėra netinkamos vietos“, – kvatojosi D.Tenis.

Negana to, „Dagamba“ jau du sykius lankėsi Didžiosios Britanijos roko ir popmuzikos mekoje – didžiausiame šioje šalyje Glastonberio muzikos festivalyje.

Į jo sceną patekti svajoja viso pasaulio muzikantai, Lietuvos grupėms tai dar nepavyko, o „Dagamba“ per du vizitus ten grojo net 14 kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.