Styginių kvartetas „Archi Quartett“ prieš šventes kvies pajusti kino muzikos stebuklą

Gruodžio mėnesį „White Piano Hall“ koncertų salėje vykstančiame „Muzikinių Kalėdų“ festivalyje – net du intriguojantys „Gražiausios filmų muzikos“ koncertai – gruodžio 13 ir 19 dienomis styginių kvartetas „Archi Quartett“ kvies pasiklausyti žymiausių ir gražiausių kino filmų garso takelių ištraukų

 Styginių kvartetas „Archi Quartett“ prieš šventes kvies pajusti kino muzikos stebuklą.
 Styginių kvartetas „Archi Quartett“ prieš šventes kvies pajusti kino muzikos stebuklą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2017, 10:57 AM

Klasikinė ar roko muzika, populiariosios muzikos hitai ar kino filmų garso takeliai – ansamblio „Archi Quartett“ nariams visa muzika yra vienodai įdomi. Nors įprasta styginių kvarteto žanrą priskirti klasikinei muzikai, šis ketvertas drąsiai žengia į kitokį amplua ir šalia klasikinės muzikos realizuoja save filmų, džiazo , pop bei rock muzikoje.

Jau dešimtmetį gyvuojančio kolektyvo nariai -Vitalija Makrickienė (smuikas), Ginta Kriščiūnaitė (smuikas), Mantas Makrickas (altas) bei Mykolas Rutkauskas (violončelė) .

Visi jie respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai, aktyviai besireiškiantys Lietuvos muzikiniame gyvenime kaip įvairių ansamblių ir orkestrų nariai.

Kvarteto koncertuose publiką žavi ne tik atlikimo kokybė ir precizika, bet ir netikėti styginių instrumentų sąskambiai papildyti perkusija, jaunatviškas polėkis ir laisvas atlikėjų bendravimas su klausytojais koncerto metu. Lapkričio mėnesį ištirpus bilietams į gruodžio 13 dienos koncertą, kvartetas rengia dar vieną filmų muzikos koncertą gruodžio 19 dieną.

Apie filmus, muziką bei koncertus kalbamės su kvarteto nare smuikininke Vitalija Makrickiene.

– Kaip Jūsų kvarteto repertuare atsirado filmų muzika ir kuo ji ypatinga?

– Kvartetas savo muzikinę koncertinę veiklą pradėjo nuo klasikinės muzikos, bet ilgainiui pradėjome ieškoti savęs kituose muzikiniuose stiliuose ir žanruose. Ieškojome kažko universalaus , kad būtų įdomu groti , gera klausyti ir tiktų įvairių pomėgių klausytojams, galbūt net tiems, kurie retai užsuka į klasikinės muzikos atlikėjų koncertus. Visuomet maniau , kad gražiausia XX amžiaus muzika yra kino filmų muzika – E. Morricone, J. Williams , A. Piazzolla ir kiti žymus šio ir praeito amžiaus kompozitoriai tikrai nebūtų tokie žinomi ir populiarūs , jei ne jų muzika kinui. O ir pati kino istorija neatsiejama nuo muzikos – pradedant nuo nebyliojo kino, baigiant populiariais šiuolaikiniais animaciniais filmais. Muzika kine – vienas iš pagrindinių emocinių dirgiklių, užtenka kelių kūrinio garsų, kad mintyse „prabėgtų“ visas filmas.

– Kokiam klausytojų ratui skirti Jūsų koncertai ir kokios muzikos jie gali tikėtis atėję į gruodžio 13 ir 19 dienos koncertus?

– „Gražiausios filmų muzikos“ koncerte laukiami įvairaus amžiaus ir skirtingų pomėgių klausytojai – čia savo mėgstamos muzikos galės išgirsti ir romantinių filmų bei jausmingos muzikos gerbėjai, ir tie, kam artimesnė roko muzika ar veiksmo filmai. Vyresniąjai kartai tikrai patiks muzika iš kino klasika tapusių filmų, jaunąją publiką džiuginsime muzika, iš kino teatrų topų viršūnėse dominuojančių filmų. Mūsų koncerte publika gali tikėtis ne tik ramiai pasėdėti ir paklausyti muzikos, bet ir pabendrauti su atlikėjais – koncerto metu patys bendraujame su publika – domimės kokius filmus jie žiūri, kokius aktorius mėgsta. Mūsų koncertai dažniausiai būna šiek tiek „interaktyvus“.

– O kaip publika reaguoja kai atlikėjai scenoje ima kalbinti klausytojus?

– Su šia programa jau koncertavome keliuose miestuose, skirtingai publikai – pavasarį Vilniuje ir Kaune, rudenį -Biržuose, Jašiūnuose. Visur koncertų salės buvo užpildytos – į kelis koncertus- visiškai išpirkti bilietai. Publikai patinka filmų muzika, nes čia kiekvienas randa kažką mėgiamo ir šiuose koncertuose klausytojai labai gerai reaguoja kai imame juos kalbinti, nes bendraujame apie tai, kas įdomu visiems – apie filmus, jų herojus, aktorius ir muziką.

– Kokių filmų garso takeliai skamba koncerte?

– Filmai, kurių muzika skamba koncerte, yra tikrai įvairūs ir tinkantys įvariam klausytojų ratui. Koncerte skambės muzika iš tokių legendinių Holivudo kino juostų kaip „Karibų piratai“, „Saulėlydis“, „Graži moteris“, „Titanikas “, „Moters kvapas“. Veiksmo filmų mėgėjus kvartetas džiugins Džeimso Bondo, Rokio Balboa ir kitų herojų muzikinėmis temomis bei muzika iš Quentin Tarantino filmų, o europinį kiną atstovaus vieni garsiausių šių laikų kino muzikos kompozitoriai- Yann Tiersen su „Amelijos iš Monmartro“ muzika bei Enio Morricone su „Nuovo Cinema Paradiso“ meilės tema. Į jokius rėmus neina įtalpinti Emir Kusturicos filmų ir jų garso takelių – koncerte skambės ir šio balkanų kino genijaus muzika.

– Ko palinkėtumėte savo klausytojams artėjančių švenčių proga?

– Linkėčiau visame prieššventiniame maratone nepasiklysti šurmulyje – ieškodami dovanų sau ir artimiesiems, nepamirškite to, kas svarbiausia, dovanokite vieni kitiems gerą laiką drauge, šypsenas ir nuoširdų bendravimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.