Į Vilnių atvykstančio N. Kennedy įkvėpėjai: nuo muzikos grandų iki Lenkijos gitaristo

Sausio 26 d. Lietuvoje pirmą ir vienintelį koncertą surengsiantis vienas garsiausių smuiko meistrų Nigelas Kennedy nepamiršo jam iškilti padėjusių ir jį įkvėpusių asmenybių.

 Nigelas Kennedy.
 Nigelas Kennedy.
 Nigelas Kennedy.
 Nigelas Kennedy.
 Nigelas Kennedy.
 Nigelas Kennedy.
 Nigelas Kennedy.
 Nigelas Kennedy.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 18, 2017, 10:30 AM, atnaujinta Dec 18, 2017, 10:55 AM

Muzikantas į savo koncertinį turą įtraukė ne tik pasaulinę šlovę jam atnešusius A. Vivaldžio „Keturis metų laikus“, bet ir muzikines padėkas ryškiausiems pasaulio smuikininkams bei mažiau žinomam Lenkijos džiazo muzikantui. Visi jie padarė didelę įtaką N. Kennedy muzikinei karjerai.

Jei ne Yehudi Mehudinas, N. Kennedy nebūtų ten, kur yra dabar. Būtent žymusis britų smuiko virtuozas pastebėjo vos septynerių N. Kennedy talentą, pakvietė jį į savo vardo muzikos mokyklą ir net sumokėjo už berniuko mokslus. „Jei ne Y. Mehudinas, tikriausiai išvis negročiau klasikinės muzikos. Jis mano kelrodis, kuris atskleidė man J. S. Bacho muziką. Jo paties mokytojas Georgas Enescu pritaikė J. S. Bacho muziką smuikui, o Y. Mehudinas kartu su Pablu Casalsu ir Glennu Gloudu atskleidė jos grožį. Jis puikiai juto melodiją ir, nors nebuvo techniškai labai stiprus, dvi Y. Mehudino natos yra vertos daugiau nei tūkstantis jo amžininkų ir naujos kartos smuikininkų natų“, – apie savo pirmąjį mokytoją atsiliepė N. Kennedy.

Atlikėjas sako, kad didžiulę įtaką jam taip pat padarė ukrainiečių kilmės JAV smuikininkas ir dirigentas Isaacas Sternas. N. Kennedy teigimu, „Grammy“ laureato indėlis buvo reikšmingas visiems pasaulio smuiko atlikėjams: „Labiausiai jį vertinu už lazerio aštrumo analitinį protą ir didžiulę muzikinę širdį. Laimei, aš turėjau keletą pamokų pas jį. Sudėtingus dalykus I. Sternas padėjo man suvokti paprastai ir aiškiai.“

Dar vienas smuiko meistrą įkvėpęs žmogus buvo žymus prancūzų džiazo smuikininkas Stephanas Grappellis, kuris dar vadinamas džiazo smuiko seneliu. N. Kennedy jį sutiko besimokydamas Y. Mehudino mokykloje, o ši dviejų smuiko meistrų pažintis buvo pažymėta brito išsišokimu. S. Grappelis ant scenos grojo smuiku mokyklos mokiniams, o 14-metis N. Kennedy staiga užšoko ant scenos ir pradėjo groti kartu su prancūzu. „Manau, jam šis mano akibrokštas padarė įspūdį ir tai buvo mūsų ilgametės draugystės pradžia. Buvo tiesiog nuostabu susitikti muzikantą, kuris parodė, kad rimta muzika neturi būti iškilminga ir varginanti“, – pasakojo N. Kennedy.

Svarbus N. Kennedy karjerai ir amerikietis Markas O’Connoras. Tai vienas žymiausių JAV smuikininkų, kilęs iš Nešvilio ir nuo 12 metų laimėjęs visus suaugusiųjų konkursus savo mieste. „Markas – vienas įtakingiausių smuikininkų. Mane žavi jo sugebėjimas kantri muzikos šaknis paversti originaliomis, asmeninėmis muzikos formomis. Tikiuosi, vieną dieną su juo pagroti“, – teigė N. Kennedy.

Šiuo metu britų smuiko žvaigždė reziduoja tarp Jungtinės Karalystės ir Lenkijos, iš kurios kilusi jo žmona. Lenkijoje N. Kennedy susipažino su šios šalies džiazo gitaristu Jaroslavu Smietana: „Nuo pat pirmos pažinties akimirkos tarp manęs ir Jaroslavo užsimezgė tvirta ir graži draugystė. Jis buvo vienas geriausių Europos džiazo gitaristų ir nuostabus kompozitorius. Būdamas savo grupės lyderiu, jis buvo tikras bebaimis ir visi aplink juto jo pasitikėjimą. Mažiausiai ko grupė nori, tai –panikuojantis, nesaugiai besijaučiantis lyderis. Su juo man teko groti ir dideliuose, ir mažuose renginiuose. Jaroslavas visada buvo pasiruošęs improvizacijai, tačiau jis sugebėjo daug daugiau. Po jo mirties Krokuva yra jau nebe ta pati vieta, kokia buvo anksčiau“, – apie savo gerą bičiulį sakė N. Kennedy.

N. Kennedy savo mokytojams ir draugams skirtus kūrinius sausio 26 d. atliks su savo garsiąja A. Vivaldžio „Metų laikų“ programa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.