Martyno Levickio Kalėdų džiaugsmai: turas per arenas ir įkurtuvės nuosavame bute

„Šie dvylika mėnesių man buvo išties labai geri. Bet ir labai sunkūs“, – nusijuokė Martynas Levickis. Jis šią savaitę pradėjo dar vieną įdomų muzikinį nuotykį.

M.Levickis dėl koncertų arenose net pakeitė plaukų spalvą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
M.Levickis dėl koncertų arenose net pakeitė plaukų spalvą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2017, 11:14 PM

Nauji išbandymai, rūpesčiai, sėkmės ženklai ir asmeninio gyvenimo pokyčiai – žiūrėdamas į besibaigiančius 2017-uosius, populiariausias Lietuvos akordeonininkas negali sakyti, kad jie buvo nuobodūs.

Ketvirtadienį Kaune jis pradėjo kelionę per penkias didžiausias Lietuvos arenas – kuri šįsyk yra visiškai kitokia nei prieš dvylika mėnesių.

Vietoj šou – koncertas

„Gryna, balta ir švaru“, – taip savo naujuosius koncertus vadina M.Levickis, jau dabar sudėliojęs planus ir 2018-iesiems.

Prieš metus arenose skambėjo muzikanto koncertai „Classic Live Show“ – su ekranu, svečiais, prikimšti įdomių sceninių sprendimų. M.Levickis grojo ir lovoje, ir narve, reginiui buvo skirta tiek pat, o gal net ir daugiau dėmesio nei pačiai muzikai.

Nemačiusieji šio muzikinio spektaklio dar galės tai padaryti namie. Prieš pat Kalėdas M.Levickis koncerto įrašą išleido DVD formatu.

Tačiau šįkart jo koncertai atrodys visiškai kitaip. Skirsis ir repertuaras, ir muzikos pateikimas. Scenoje M.Levickis pasirodys su savo suburtu orkestru „Mikroorkestra“ – ir atliks ne popmuzikos hitus, o trijų žinomų kompozitorių melodijas.

Italų klasiko Antonio Vivaldi ir keliais šimtmečiais vėliau gyvenęs Argentinos tango meistras Astoras Piazzolla sutarė dėl vieno – keturi metų laikai juos įkvėpė parašyti labai skirtingus, bet garsius muzikos kūrinių ciklus. Abu juos Martynas su orkestru atlieka šiuose koncertuose, bet tai dar ne viskas.

„Koncertuose skambės ir garsaus Velso kompozitoriaus Karlo Jenkinso kūrinys „Palladio“, kurio iš anksto neanonsavome.

Tai muzika akordeonui ir styginiams, gerai žinoma iš filmų, reklamos klipų.

Šįkart koncertuose bus daugiau švaros ir mažiau eklektikos. Nevadinu to šou, tai – koncertas. Grosime minimalistiškai, bet intensyviai, dinamiškai. Parinkta puikiai deranti muzika, nors ji – visa skirtingų laikų.

A.Vivaldi – XVIII amžius, baroko era, A.Piazzolla – praėjusio amžiaus aštuntasis dešimtmetis, K.Jenkinso kūrinys parašytas 1995-aisiais“, – pasakojo M.Levickis.

Groja salės viduryje

Įspūdingų koncertų „Classic Live Show“ idėja nemirė – galbūt prie jos dar bus sugrįžta.

„Tačiau sumanymas buvo toks, kad kasmet prie manęs prisijungtų vis kiti atlikėjai. Pamatysime, gal pavyks ją plėtoti toliau, bet kol kas – pertrauka“, – sakė M.Levickis.

Vakar prasidėjusį koncertų turą jis pavadino „365“ – tiek dienų yra metuose, ir tai atspindi programoje skambančius „Metų laikus“.

Pasirodymai neįprasti vien jau dėl apskritos scenos – ji įrengta salės viduryje, kad žiūrovai galėtų iš visų pusių matyti atlikėjus ir klausytis muzikos, būdami kuo arčiau jų.

Muzikos grynumą simbolizuoja dizainerės Kastės Svilaitės kiekvienam orkestro nariui sukurti skirtingi baltos spalvos drabužiai. Negana to, M.Levickis šia proga netgi savo plaukų spalvą pakeitė į baltą.

Per Kalėdas – įkurtuvės

Prabėgusius metus jis vadina itin sėkmingais – muzikantas daug koncertavo užsienyje, jo įkurtas festivalis „Akordeono muzikos savaitė“ auga ir plečia programą, o M.Levickio orkestrui suteiktas Vilniaus miesto ansamblio statusas.

„Kita vertus, šie metai man buvo ir sunkiausi nuo 2008-ųjų, kai įstojau į Londono karališkąją muzikos akademiją.

Tada teko visiškai pakeisti savo gyvenimą, susivokti, kas esu ir kuo noriu būti. Šie metai tam tikra prasme buvo panašūs – turėjau daugybę rūpesčių, uždavinių, kuriuos teko spręsti“, – pasakojo M.Levickis.

Vienas svarbiausių 2017-ųjų įvykių muzikanto gyvenime – jis pagaliau įsigijo nuosavą būstą Vilniuje.

Dar prieš porą metų Martynas dvejojo, ar verta tai daryti, mat svarstė, kad galbūt kraustysis gyventi į užsienį, tačiau galiausiai apsisprendė tvirčiau įleisti šaknis Lietuvos sostinėje.

„Kalėdas pagaliau sutiksiu savo bute.

Dar nėra šviestuvų, daug ko trūksta, bet gyventi jau galima. Atvažiuos mama, teta, tai bus lyg įkurtuvės“, – šypsojosi Martynas. Naujuosius jis šįmet po ilgos pertraukos sutiks nekoncertuodamas.

„Ką veiksime? Pasikviesiu orkestro muzikantus ir siaubsime mano butą“, – kvatojosi M.Levickis.

Nori pilotuoti lėktuvą

2017-ieji dar nesibaigė, bet muzikanto kalendoriuje – daugybė sudėliotų planų kitiems metams.

Vasarį jo laukia pasirodymai su Honkongo kameriniu orkestru, taip pat – Lietuvos šimtmečiui skirti koncertai Tel Avive, Berlyne, Londone ir Rygoje.

Kovą planuojama koncertinė kelionė į JAV, balandį – pasirodymas prestižiniame Johanno Sebastiano Bacho muzikos festivalyje Vokietijoje, gegužę – koncertai su Turkijos ir Kipro simfoniniais orkestrais. Vasarą – koncertai Vokietijoje ir Olandijoje.

Jau nekalbant apie daugybę planų Lietuvoje.

Be to, M.Levickio galvoje jau kirba mintis apie naują albumą – muzikantas ketina 2018-aisiais dėl jo tartis su keliomis įrašų leidyklomis.

Iššūkių jis nuolat ieško ir greta muzikos. Prieš porą savaičių internete paplito įrašas, kuriame M.Levickis, padedamas profesionalaus akrobatinio skraidymo instruktoriaus Žilvino Lidžiaus, pakilo lėktuvu į pusantro kilometro aukštį ir virš debesų atliko triukus.

„Tai buvo įspūdinga, man labai patiko. Nepalieka mintis, kad norėčiau rimtai mokytis pilotuoti lėktuvą.

Tai visiškai utopinė svajonė, bet norėčiau kada nors ateityje skraidyti į koncertus privačiu lėktuvu, pats jį pilotuodamas. Būtų nuostabu“, – juokėsi Martynas.

M.Levickio koncertai „365“. Gruodžio 27 d. 20 val. Panevėžys, „Cido“ arena. Gruodžio 28 d. 20 val. Klaipėda, „Švyturio“ arena. Gruodžio 29 d. 20 val. Vilnius, „Siemens“ arena. Gruodžio 30 d. 19 val. Šiaulių arena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.