Albumo apžvalga. Shiny Raia „Shiny Raia“

Pernai „Eurovizijos“ atrankoje pasirodė Shiny Raia - iki tol mažai kam girdėta atlikėja, kuri sudainavo ramaus tempo dainą „All You“.

Shiny Raia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Shiny Raia.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-04 18:48, atnaujinta 2018-01-04 18:50

Gal net pernelyg ramaus - komisijos nariai joje pasigedo priedainio. Atrankoje ji atrodė sutrikusi ir nustebusi kaip ateivė iš kosmoso, bet klausantis šio, debiutinio dainininkės albumo, viskas darosi kiek aiškiau.

Rasa Vaštakaitė (toks tikrasis šios atlikėjos vardas) iki šiol tarp muzikantų buvo žinoma kaip būgnininkė, grojusi su įvairių žanrų grupėmis - nuo džiazo iki popmuzikos, nuo Vido Bareikio iki „Jama & W“).

Tačiau, pasirodo, ji jau penkerius metus pati kuria muziką, dainuoja, groja keliais instrumentais - jei užrašas albumo viršelyje nemeluoja, viską, kas jame skamba, ji parašė ir įrašė pati.

Svajinga, eksperimentinė muzika, kurią iškart net sudėtinga apibūdinti. Viena vertus, dainų melodijos dažnai atrodo kiek „žalios“ ir neišbaigtos, o Rasos balsas - ne pats įspūdingiausias, nors nuovargio ir liūdesio nuotaiką perteikia puikiai.

Kita vertus, stebina muzikiniai „siužeto vingiai“ - daina „Every Single“ primena šokių muziką, niūrokos „Struggle In“ ir „Just Another“ - triphopą, o „Would You“ - kone džiazo ir elektroninės muzikos tuoktuves.

Melodijos čia - neretai tokios keistos, jog net suabejoji, ar Shiny Raia kartais nedainuoja „pro šalį“. Bet ne - čia tiesiog taip jau sugalvota. Beveik viskas - anglų kalba, išskyrus vieną elektroninę baladę, širdgėlos kupiną „Išeinu“.

Nepasakysi, kad Shiny Raia neįdomi. „Keistumas“ galėtų būti antrasis jos vardas. Yra akimirkų, kai atrodo, kad ji labiau deklamuoja, o ne dainuoja, bet net ir tada suintriguoja neįprastos aranžuotės - nuo elektroninių virpesių iki per efektų blokus perleistų gyvų instrumentų. Iki islandės Bjork šis keistumas, žinoma, netraukia, bet Shiny Raia - tikrai kažkur pakeliui.

Beveik visi tekstai - apie vidinius demonus, išsiskyrimus, meilę, kuri nebūtinai baigiasi gerai. Žodžiu, smarkiai linksmintis Shiny Raia nenusiteikusi. Tačiau gerai nusiteikę tie, kurie jau girdėjo šį albumą - bent jau tarp alternatyvios scenos muzikantų jis sulaukė labai gerų įvertinimų.

Girdėjo šias dainas, žinoma, mažai kas. Bet gal taip ir geriau - tai suteikia šiai muzikai papildomos egzotikos.

Įvertinimas - 7 iš 10.

Daina „I'll Be Superstrong“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.