Stingo „dešinioji ranka“ Dominicas Milleris Vilniuje surengs solinį koncertą

Balandžio 24-ąją į Vilnių po trejų metų pertvarkos sugrįžta gitaristas Dominicas Milleris su savo nauja, itin asmenine koncertine programa „Silent Light“.

Dominicas Milleris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dominicas Milleris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2018, 11:39 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 11:41 AM

Tai išskirtinė galimybė išgirsti solinį D.Millerio pasirodymą, nes didžiąją metų dalį jis praleidžia kaip Stingo ir kitų šiuolaikinės muzikos superžvaigždžių gitaristas.

Vienintelis koncertas Lietuvoje įvyks balandžio 24-ąją 19 val. jaukioje, kamerinėje, atnaujintoje 170-ies vietų salėje pačiame senojo Vilniaus centre: „White Piano Hall“.

D.Millerio albumai niekada nesikartoja, kiekvienas iš esmės skiriasi nuo kitų. Nepakitęs išlieka tik išskirtinis meistriškumas bendraujant su klasikine, akustine ar elektrine gitara, kompozicijų kūrybiškumas ir aranžuotės.

Dainininkas Paulas Simonas D.Millerio grojimą gitara pavadino „gražiu prisilietimu, kuriame vienu metu juntamas džiazas ir anglų folkas“.

Šį kartą kartu su D.Milleriu Vilniuje koncertuos bosinės gitaros meistras Nicolas Fiszmanas bei perkusijos ir mušamųjų instrumentų virtuozas Milesas Christianas Bouldas.

Naujausiame D.Millerio albume „Silent Light“, tapusiame jo debiutiniu įrašu įžymiojoje studijoje ECM, skamba viso jo gyvenimo atgarsiai: galinga Lotynų Amerikos įtaka, XX amžiaus pradžios Paryžiaus muzikos garsai. Kai kurios kompozicijos pažadina atmintyje keltų melodijų asociacijas ar instrumentines žymių Stingo baladžių variacijas.

D.Milleris jau daug metų yra dešinioji Stingo ranka ir kai kurių hitų bendraautoris (pavyzdžiui, „Shape of My Heart“).

D.Milleris pripažįsta, kad Stingo, kaip kompozitoriaus, stilius padarė jam didelę įtaką: „Mane paveikė jo begalinis harmonijos jausmas ir tai, kaip jis formuoja dainą. Aš stengiuosi daryti kažką panašaus, kurdamas instrumentinį pasakojimą, kuris gimsta analogiškas dainai, kurioje be muzikos yra dar ir eilės“.

Diskas pavadintas meksikiečių režisieriaus Carloso Reygado filmo „Nebyli šviesa“ vardu. Būtent šis filmas tapo albumo, kurio pagrindiniai bruožai - paprastumas, aiškumas ir skaidrumas, nuotaikos katalizatoriumi.

„Man daro įspūdį, kaip C.Reygadas naudoja tylą, šviesą ir erdvę“, – aiškina gitaristas. „Minučių tėkmę be judesio ir dialogo aš suvokiu kaip drąsų ir jaudinantį sprendimą“.

Stingas apibūdino „Nebylią šviesą“ ir Dominico Millerio stilių taip: „Kai Dominicas groja gitara, jis kuria spalvomis ir emocijomis pripildytą spektrą. Jo garso architektūra susidaro iš tylos ir jos rezonanso. Jo muzika išaukština sielą iki aukščiausios sferos“.

D.Milleris apie save pasakoja taip: „Aš – muzikantas. Gitara – instrumentas, kuri aš pats sau išrinkau.

Aš netikiu, kad visi mano pasiekimai ir triumfai turėtų būti lyginami su šlove tų, su kuriais teko garbė kartu groti, arba parduotų mano albumų kiekiu. Būtent todėl aš rašau savo nuosavą biografiją.

Aš padariau savo gyvenime daug dalykų, dalis jų – mano pasididžiavimas, dalis – ne. Bet aš nesigailiu.

Gimiau Buenos Airėse (Argentina), amerikiečio tėvo ir airės mamos šeimoje. Mano vaikystės muzikiniu horizontu buvo „The Beatles“, "The Rolling Stones“, bosanovos muzika, tango, argentiniečių folkloras ir bažnytinė muzika, klasikinė muzika, airių liaudies muzika ir bliuzas.

Aš ėjau į mokyklą JAV, kas suformavo mano supratimą apie Amerikos kultūrą ir muziką. Vėliau aš persikėliau į Londoną, pradėjau mokytis klasikinės gitarpos ir kompozicijos Gildholo muzikos mokykloje; tuo metu man buvo 18 metų, ir nuo to laiko aš gyvenu Anglijoje.

Aš – laimingasis šešių vaikų tėvas, esu patenkintas gyvenimu ir mano muzikinė kelionė tęsiasi“.

D.Milleris geriausiai žinomas dėl savo kūrybinės veikla su Stingu, prasidėjusios dar 1990 m. Kaip sesijų muzikantas įrašinėjo ir koncertavo su Chrisu Botti, Bryanu Adamsu, A.R. Rahmanu, "Backstreet Boys", Vinnie Colaiuta, Philu Collinsu, Sheryl Crow, Placido Domingo, Donovanu, Julia Fordham, Peteriu Gabrieliu, Patu Metheny, Mariza, Manu Katche, Nigelu Kennedy, Luciano Pavarotti, Rodu Stewartu, Tina Turner ir daugybe kitų.

Stingas ir D.Milleris - hitas „Shape of My Heart“:

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.