Ericos Jennings Lietuva. Joninės, kunigaikštis Gediminas ir grynas oras

Lietuva – nuostabi vieta gyventi, bet jaunimas galėtų būti politiškai aktyvesnis. Tai projekto „Aš myliu Lietuvą“ interviu sakė dainininkė Erica Jennings.

 E.Jennings.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 E.Jennings.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Aš myliu Lietuvą“

Jan 25, 2018, 4:16 PM, atnaujinta Feb 5, 2018, 5:50 PM

Lietuvoje daugiau nei du dešimtmečius gyvenanti 37-erių airė – puikiai mūsų šalyje žinoma atlikėja, dainuojanti šįmet karjeros dvidešimtmetį švenčiančioje grupėje „Skamp“.

Pernai M.A.M.A. ceremonijoje Metų atlikėja išrinkta, žurnalo „Stilius“ Metų moterimi paskelbta dainininkė pasidalijo savo mintimis apie šalį, kuri jai jau spėjo tapti namais.

– Jūsų šaknys – kur gimėte ir augote? Kuo jums ta vieta ypatinga?

– Gimiau Dubline. Tai – gyvas, judrus miestas, kuriame – daug renginių ir puikus kultūrinis gyvenimas, daugybė spektaklių ir koncertų.

Kai buvau dvylikos, su tėvais persikėlėme į Tanzaniją, porą metų gyvenome ten, tada grįžome į Airiją, o kai man buvo penkiolika, persikėlėme į Lietuvą.

Nuo to laiko čia gyvenu.

– Koks yra maloniausias jūsų vaikystės prisiminimas?

– Vasaros, praleistos Donegolo grafystėje, – mano tėvai ten turi žemės ir trobelę, ten nuostabi gamta, kalnai, ežerai. Prisimenu, kaip kūrendavome laužą, būdavo nuostabu.

Dabar ten atostogaujame su mano vaikais. Tėvai ruošiasi remontuoti namą ir ateityje ten praleisti daugiau laiko.

– Kuri lietuviška šventė jums smagiausia?

– Joninės. Man patinka laužai ir linksmybės. Kalėdos – smagi šventė, bet Joninės man atrodo daugiau senųjų lietuviškų tradicijų turinti šventė.

– Kuri Lietuvos vieta jums gražiausia?

– Kuršių nerija, ypač – Nida, Ventės ragas. Neįtikėtinai gražios vietos, be konkurencijos gražiausios šalyje.

– Kuris Lietuvos miestas – pats geriausias?

– Žinoma, Vilnius, nes jame gyvenu. Bet man labai patinka ir Kaunas. Ten – itin šilta publika, be to, senamiestis per pastaruosius porą metų atrodo labai išgražėjęs ir atsigavęs.

– Ar turite mėgstamiausią Lietuvos istorijos veikėją?

– Didysis kunigaikštis Gediminas. Jis išsiuntė laišką kitoms tautoms, kviesdamas atvykti ir gyventi čia, dalintis patirtimi ir sugebėjimais. Įspūdinga, juolab kad tai nutiko XIV amžiuje. Jis jau tais laikais turėjo platų žvilgsnį ir tarptautinį mąstymą.

– Su kuria Lietuvos asmenybe norėtumėte papietauti? Ko jos paklaustumėte?

– Galbūt su Dalia Grybauskaite arba Vytautu Landsbergiu. Ko paklausčiau? Manau, V.Landsbergio visi klausia to paties – apie 27 metų senumo įvykius, jam turbūt šie klausimai jau pabodę.

Paklausčiau, ar vaikystėje jie įsivaizdavo, jog Lietuva vieną dieną bus tokia kaip šiandien. Ir kaip, jų įsivaizdavimu, ši šalis atrodys po 25 metų.

– Jūsų mėgstamiausia lietuviška grupė ar daina?

– Sunku išsirinkti. Mėgstu lietuviškas dainas, kurias pati esu padainavusi – Vytauto Kernagio „Mūsų dienos kaip šventės“, Mikalojaus Noviko „Gera“, Nelly Paltinienės ir Eugenijaus Ivanausko sudainuotą „Tu ateik į pasimatymą“.

Man patinka ir Andriaus Mamontovo, „Bix“ muzika, „Anties“ daina „Kažkas atsitiko“. Mėgstamiausias atlikėjas tebūnie A.Mamontovas. Jis – ir geras bičiulis.

– Kokia jūsų mėgstamiausia lietuviška prekė?

– Stengiuosi pirkti kuo daugiau lietuviškų drabužių. Talentingų dizainerių – daugybė, nuo Juozo Statkevičiaus, Sandros Straukaitės, Ramunės Piekautaitės iki jaunesnių „Nympha“ ar „Undress“.

Mėgstu pirkti ir ūkininkų užaugintas daržoves, kitus maisto produktus – dažniausiai Halės ir Tymo turguose. Į juos eidavau dar tada, kai tai nebuvo madinga.

– Skaniausias lietuviškas patiekalas?

– Bulviniai blynai. Bet juos valgau su aštriu padažu. (Juokiasi.) Dar – voveraitės su bulvėmis.

– O kokie lietuviški žodžiai jums gražiausi?

– Meilė, ugnis, saulė. Man patinka, kad lietuviški žodžiai, apibūdinantys gražius dalykus, gražiai ir skamba. Pavyzdžiui, mano dukters pavardė – Didžiulytė. Skamba mielai, žaismingai – kaip „mergytė“.

– Jūsų manymu, trys lietuviams būdingi charakterio bruožai?

– Užsispyrimas, svetingumas ir santūrumas. Susipažinus jie iškart nepuola bičiuliautis, bet yra mandagūs ir dėmesingi.

– Mėgstamiausia lietuviška patarlė?

– Neatidėliok rytojui, ką gali padaryti šiandien. Tai – ne lietuviška, bet visame pasaulyje žinoma tiesa.

– Jūs mylite Lietuvą, nes...

– Nes čia graži gamta. Nes čia švarios gatvės, ypač palyginus su Vakarų didmiesčių. Oras – švariausias Europoje.

Čia daug žalumos. Nuostabūs, ryškūs metų laikai – tikros vasaros ir žiemos. Pavyzdžiui, Airijoje to nėra.

Maistas – nuostabus, aukštos kokybės. Vaikai maitinami sveikiau nei daugelyje kitų šalių. Viskas – arti, nesunku keliauti ir šalyje, ir už jos ribų. Jei nori čia pradėti verslą, tai nėra sudėtinga.

– Jūsų palinkėjimas Lietuvai ir lietuviams būsimam 100-mečiui.

– Pažiūrėkite, kur Lietuva nuėjo ir ko pasiekė, – tai nuostabu.

Nepriklausomybė, kurią Lietuva iškovojo, pareikalavo daug aukų. Jų atminimą geriausia būtų pagerbti teisingai kuriant valstybę toliau. Manau, kad dabartinė Vyriausybė ir jos veiksmai nepateisintų žmonių, kovojusių už Nepriklausomybę, lūkesčių.

Linkėčiau, kad jauni žmonės aktyviau pasinertų į politiką, darytų ryškesnę įtaką rinkimų rezultatams. Ir kad visi suprastume – politikai turi dirbti žmonėms. Ir jei jie to nedaro, reikia reikšti nepasitenkinimą, protestuoti.

Jei vien piktinsitės ir skųsitės draugams, tai nieko nepakeis. Būkime aktyvesni, supraskime, kad esame savo likimo šeimininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.